Muusika, toidu ja veini harmoonia
Mustpeade maja Valgesse saali kujundatud salongis jooksevad artistide taustaks seinal filmikatked ja fotoarhiivi pildid. Salongiõhustiku võimendamiseks flirdivad nii solist kui mandoliinimängija lugusid sisse juhatades publikuga. Lauad on kaetud tolle kandi suupistetega ja veinivalikuga. Kõik meeled on rahuldatud.
Kuigi Napolit peetakse pitsa sünnilinnaks, annavad värsked mereannid ja kalaroad, mozzarella juust koos tomati ja basiilikuga Napoli köögi maitsetest ettekujutuse. Carmen Cateringi peakokk Dimitri Haljukov (pildil) valmistas suupisted, mida sobib nautida Napoli meloodiate saatel. Ega tarantellale kaasa elades ei võigi kõhtu väga kõvasti täis vitsutada.
Vaja läheb
■ 50 g kukeseeni
■ 1 šalott
■ 1 küüslauk
■ peotäis petersellilehti
■ 1 krõbeda koorikuga baguette’i tüüpi sai
■ praadimiseks võid
■ salveilehti
■ parmesanilaaste
■ maitsestamiseks soola ja pipart
Valmistamiseks
puhasta ja tükelda kukeseened ning šalott. Sulata või kuumal pannil ja vala sinna kukeseened. Lisa sibul ja prae klaasjaks. Tõsta pann tulelt ja maitsesta küüslaugu, peterselli ning salveilehtedega.
Sega toasoe või peeneks hakitud küüslauguküünega. Viiluta sai, määri kokku küüslauguvõiga ja rösti saiaviilud ahjus või pannil õrnalt pruuniks. Seejärel aseta kukeseenesegu saiaviiludele. Kaunistuseks säti peale veel parmesani laaste.
Vaja läheb
■ karp kirsstomateid
■ pakk mini-mozzarella’t (bocconcini)
■ värskelt valmistatud pestot
Pesto valmistamiseks läheb vaja
■ peotäis basiiliku- ja rukolalehti
■ 2 sl oliiviõli
■ peotäis seedrimänni seemneid
■ 50 g parmesani
Valmistamiseks
pane kõik komponendid kannmikserisse. Valmis pesto vala mozzarella-pallidele ning lase neid vähemalt tund selles marineerida. Seejärel torka mozzarella ja kirsstomat kokteilitikuga läbi ning säti serveerimisalusele.
Vaja läheb
■ 200 g kanafileed
■ 2 munakollast
■ 100 ml vahukoort
■ 50 g toorjuustu
■ maitsestamiseks soola ja pipart
■ kaunistuseks marineeritud seeni
Valmistamiseks
tükelda kanafilee ja pane kannmikserisse. Mikserda pisut kanatükke ja lisa juurde munakollane. Mikserda veel mõni minut, seejärel lisa vahukoor ja toorjuust. Maitsesta soola ja pipraga. Keera saadud kanasegu topeltkilesse ja küpseta vesivannis 100–120 kraadi juures 20 minutit. Jahuta maha ja lõika sobiva suurusega ampsud. Serveeri koos marineeritud seentega.
Suupistetega sobib hästi Masi Campofiorin 2007 – viie tärni vääriline aastakäik. Tegu on veiniga, mille valmistamisel kuivatatakse osa marju kuue nädala jooksul bambusvõrsetel (Covrina mari). Kergelt kuivatatud Covrina marjadele valatakse seejärel peale juba valmis punavein Valpolicella. Veini aroomis on küpsete kirsside ja ploomide kõrval tunda ka vürtsikat rosé-pipart, vanilli ja kaneeli. Tasakaalustatud maitse on sametiselt pehme, domineerivad punane ploom ja kirss, mustikas. Lisaks on järelmaitses tunda vanilli- ja kakaonüanssi. Sobib serveerida grillitud ja röstitud punase liha, ulukite ning küpsete juustude juurde. Serveerimistemperatuur on 18 °C.
Helen Grutop
Altia Eesti