Itaalia köögi klassikat
Jäneseaasta alguses lisandus Harju tänavale uus restoran Kärme Küülik. Uue itaalia köögile keskendunud söögikoha südameks on suur avatud pitsaahi, kus valmib enamik pakutavatest roogadest. Puuküttega ahjus saavad nii lihakäntsakad kui juurikad hoopis mõnusama maitse, paljastab restorani Kärme Küülik peakokk Jevgeni Ivanov oma kokakunsti eelise.
■1–1,5-kilone jahutatud küülik
Marinaadiks
■1 klaas kodust kuiva õunaveini
■3–4 keskmise suurusega hapukamat õuna
■2 varsselleri vart
■1 sl mett
■1 loorberileht
■soola
■pipart
Hoia küülikut enne ahju panekut paar tundi marinaadis. Seejärel säti küülik koos õunte ja selleriga malmist või savist haudepotti. Küpsetusaeg sõltub ahju tüübist (meie elava tulega kuumas ahjus valmib küülik 25 minutiga), aga kodustes tingimustes nõuab küpsemiseks kolmveerand tundi. Pool küpsetusajast lase küülikul ilma kaaneta pruunistuda, siis kata kaanega ja küpseta pehmeks.
Lisandiks sobivad koos küülikuga ahjus valminud kartulid ja rohelised türgi oad. Viimased keeda soolases vees al dente ja siis prae võiga pannil, lisades juurde purustatud küüslauku, soola ja pipart.
Vaja läheb
■240 g gorgonzola juustu
■125 g viinamäetigusid omas mahlas (saadaval Stockmannis)
■pool keskmist sibulat
■2 küüslauguküünt
■pool klaasi kuiva valget veini
■300 ml rõõska koort
■soola
■pipart
■oliiviõli
Valmistamiseks
pruunista hakitud sibul ja küüslauk oliiviõlis. Lisa pannile tükeldatud gorgonzola juust ja valge vein. Kuumuta ja sega, kuni juust on sulanud. Seejärel lisa teod ja rõõsk koor. Maitseta soola ja pipraga. Hauta, kuni saad parajalt paksu kastme. Lisandiks sobib krõbe focaccia või röstitud sai pestokastmetega.
Basiilikupestoks
■40 värske basiiliku lehte
■1 sl piinia pähkleid
■1 küüslauguküüs
■2 sl riivitud parmesani
■8 sl külmpressitud oliiviõli
■soola
Tomatipestoks
lisa eelnevale veel 100 g päikesekuivatatud tomateid. Valmistamiseks purusta kõik komponendid saumikseriga ja serveeri värskelt focaccia või saiaga.