Aasta parimad söögikohad teada
Juba kuuendat aastat tegutsevate “salapäraste sööjate” hindamisankeetide punktisummade kaalutud keskmine andis tulemuse, mis sel aastal üllatas uute tegijatega ja ühtlasi kinnitas varasemate edukate restoranide stabiilsust. Esile tõsteti korraliku köögiga omanäolisi koduseid restorane, kus eri vanuses pereliikmed ennast hästi tunnevad. Stiilseid ja hingega restorane- kohvikuid hinnati kõrgemalt, kui peente roogade ja kalli sisustusega glamuurikohti. Kohtunikeks on väga erinevate eluvaldkondade ja maitse-eelistustega inimesed — ministritest, ettevõtjatest, ajakirjanikest, toiduekspertidest kuni üliõpilasteni. Püüame jälgida, et hindajad oleksid läbilõige Eesti ühiskonnast ja hindaksid just seda, mis tavatarbijale väljas söömisel oluline on. Väga tasavägisest eelvoorust pääsesid finaali igast kategooriast kolm kõrgeima punktisummaga söögikohta.
Parimad gurmeerestoranid, mis loodud kõrgtasemel toidunautlejatele ja kus on tähelepanu pööratud ka kõige pisematele detailidele, on restoran Tschaikovsky, restoran Nevskij ja restoran Ö.
Parimad restoranid, kus väga hea toit, sõbralik teenindus ja õdus interjöör moodustavad suurepärase terviku, on restoran Dominic, restoran Moon, restoran Leib Resto ja Aed ning restoran Ribe.
Parimad kohvikud, kus lisaks heale kohvile pakutakse maitsvaid salateid, küpsetisi ja kooke ning mõnusas miljöös kogeb hoolivat teenindust, on Pärnu kohvik Supelsaksad, Tartu kohvik Werner ja pealinna Cafe More.
Parimateks pubideks, kus lisaks korralikule õllevalikule ja -serveerimisele ka väga head toitu pakutakse, valiti Põrgu, Chicago ja Järveotsa Amps.
Parimad rahvusrestoranid on Trattoria La Bottega, kust leiab autentse itaalia köögi, põhjala saarte kööki pakkuv restoran Neh ning kõrgtasemel aasia köögiga restoran Chedi.
Parimateks pererestoranideks tunnistati OKO resto, restoran Lucca ja restoran Rucola.
Vinoteegi ja lounge’i kategoorias said kõrgeimad hinded Il Gallo Nero vinoteek, Butterfly lounge ja Museum lounge.
Tänavu registreerus konkursile 65 söögikohta üle Eesti, kuid eri põhjustel ei saanud viit restorani hinnata. Näiteks kohtunike poolt kõrgelt hinnatud Pädaste mõisa restoranis Alexander lõppes poole hindamisperioodi pealt hooaeg ja teistega võrdsetel alustel ei olnud võimalik Eesti parimaks tituleeritud restoranil konkursist osa võtta. Schlössle hotelli gurmeerestorani Stenhus asemel on nüüdsest M.C Grill & Suite Lounge ning nende tulemused ei olnud samuti võrreldavad.
Hõbelusika tulemused avalikustati Sushihouse’i peatselt avatavas sushi-lounge’is, mis asub Rocca al Mare keskuse kõrval (Mõisa 4). Sushihouse’i peakokk Toomas Lember tutvustas seal jaapani kolleegidelt õpitud modernset lähenemist lõhe nigiri’le — värskele kalale kergelt toidugaasiga tuld andes reageerib kalarasv ning tugevdab kala maitset.
Vaja läheb
■200 g värsket lõhet
■250 g valmis sushiriisi
■wasabi-pastat
■sojakastet
■marineeritud ingverit
Valmistamiseks
eemalda kalalt luud ja nahk ning lõika kala umbes 15grammisteks viiludeks. Vormi sushiriisist väikesed suupärased pätsikesed. Maitsesta kalatükid vähese wasabi’ga ja aseta riisipätsikesele. Enne serveerimist kõrveta kergelt toidugaasiga põletiga ning paku juurde sojakastet ning marineeritud ingverit.
VeinisoovitusMarques de Monistrol Premium Cuvée Rosé
Fakt, et Kataloonia nooblitele vahuveinidele ehk cava’dele koduks on, veinisõpru ei üllata. Sarnaselt champagne’i valmistamise tehnoloogiaga valmib ka cava kahes etapis.
Marques de Monistrol Premium Cuvée on valminud 70% Pinot Noir’ ja 30% Monastrelli (mõlemad teadupärast punased viinamarjad) sortidest 2006. aasta saagist. Pika küpsemisaja tulemusena on veini jume lõheroosa, kerge telliskivi varjundiga. Aroomis ja maitses on tunda ohtralt maasikaid ja veidi ka kirssi, järelmaitse on pehme ja kauakestev. Seda kõike ergastab peen ja tihe mullitus.
Veini sobib serveerida tervitusjoogina, aperitiiviks, aga ka kergemate suupistete juurde, eriti sobilik oleks veini kombineerida tüüpiliste kataloonia suupistetega (jamon, oliivid, kuivatatud puuviljad ja pähklid).
Eesti Ekspressi pikaaegne veinikriitik Kalev Kesküla pidas Marques de Monistrol Premium Cuvéed üheks silmapaistvamaks tooteks cava’de hulgas, mis konkureerib julgelt Dom Perignoni, Veuve Clicquot’, Krugi jt kuulsate champagne’i-majade jookidega.