“Samas ei saa vaatlejad sellist käitumist protseduuririkkumiseks nimetada, tegu on ennekõike poliitilise kultuuri ja partei liikme vastutustunde küsimusega,” märkisid vaatlejad oma vaatluse järeldusdokumendis, millele Tarand pressikonverentsil oma allkirja andis ja lahkelt Delfile ulatas.

Lisaks märkisid vaatlejad, et neile esitatud kaebuse kohaselt oli ühel inimesel võimalik valimiskasti libistada mitu sedelit. Vaatlejad taolist käitumist ise ei märganud, ent kuna valimiskastid paiknesid eri ruumides, siis oli see vaatlejate hinnangul teoreetiliselt võimalik.

Tarandi ja Raidi hinnangul oli korrektselt korraldatud ka liikmemaksude kogumine. Kuna aga ligi 10 000 liikmega IRL kogus eelmisel aastal liikmekaksudena vaid 12 007 eurot, siis suurkogul esinenud Ivo Linnat ja Birgit Õigemeelt selle raha eest ei palka.

Tarandi ja Raidi üldine hinnang oli aga, et suurkogu ja sisevalimised olid põhjalikult ette valmistatud ja korralikult läbi viidud. “Seega võime vaatlejatena kinnitada, et valimiste protsess kulges raamistikus, mida rahvusvahelised organisatsioonid minimaalselt vajalikuks peavad,” märkisid nad oma dokumendis.

Tänane pressikonverents algas väikese üllatusega Tarandile, kes ei saanud sisse pressikonverentsi kohaks mõeldud restorani GoTravel Balti jaamas, sest uks oli suletud. Tarand pani seega oma kõnetooli üles restorani esisesse koridori.

Teiseks üllatuseks oli Tarandile vaatluskomisjoni president Juku-Kalle Raidi puudumine, kes ei ilmunudki pressikonverentsile. Tarandi sõnul on Raid veel noor mees, kes vajab palju und peale varaste tundideni kestnud vaatlusprotokolli koostamist.

IRLi eelmise suurkogu järel kõlas palju süüdistusi suvaliste inimeste kohale bussitamisest, kes hääletasid etteantud juhendite kohaselt. Tarandi sõnul seekord Solarise keskuse perimeetril taolisi bussitäisi ei õnnestunud leida, kuigi ta ei välistanud võimalust, et kui taolised bussitäied rahvast tulid kaugemal bussist maha, siis võisid need seltskonnad temal ja Raidil kahe silma vahele jääda.

Küll aga oli Tarandi sõnul võimalik suurkogul märgata inimesi, kes ei saanud väga hästi aru, kus nad on ja mida nad seal teevad. “Jah, kahjuks oli võimalik märgata ja vestelda inimestega, kellel ei olnud selgeid vastuseid, mis üritus ja milleks, aga samas Eesti demokraatlikus vabariigis ei ole kehtestatud hariduse kvalifikatsiooninõuet erakonna liikmeks kuulumise suhtes, nii et me ei saa seda erakonna liikmetele ka kuidagi pahaks panna,” sõnas Tarand.

Pressikonverentsil viibis ka IRLi auesimeheks valitud Mart Laar, kes lausus peale Tarandi järelduste kuulamist, et kuulis mitmeid häid ettepanekuid, kuidas saaks erakonna sisevalimisi paremini korraldada, et valituks osutunute mandaat oleks korras.