Tema sõnul oli koalitsiooni varasem plaan laiendada hüvitist ka omal soovil või poolte kokkuleppel lahkujatele "kunagine halb otsus". Ligil on hea meel, et selline algatus tehti. "Oleme ju kõik mõistlikud inimesed ja planeerime oma lahkumisi ise," rääkis ta.


Peaminister Ansip nõustus Ligiga ning tõi välja, et statistiliselt lahkub inimene kord 3,5 aasta tagant vabatahtlikult ühelt töölt. "Ma ei pea loogiliseks olukorda, kus igaüks maksab raha töötukassasse, et see 3,5 aasta pärast tagasi saada."

Pealegi ei saa peaminister omal soovil lahkudest mitte mingisugust hüvitist.

Kui ajakirjanikud tõstatasid küsimuse, kas ministrid tõesti usuvad, et "vabatahtlik lahkumine" on alati ka tegelikkuses vabatahtlik, järgnes tõeline elukauguse demonstratsioon.

Ansip ütles, et ta ei taha uskuda, et vabatahtlikkus polegi alati vabatahtlik, et meil töösuhted ei ole võrdsete partnerite suhted, et valitseb seadusetus.

"Me ei peaks rahaga stimuleerima kedagi allaheitlikkusele," arvas peaminister.

"Ma kutsun inimesi üles taolistes olukordades mitte leppima taolise sunniga. Me peame austama lepingupoolte võrdsust, me ei peaks võtma eeldusi, et lepingupooled pole võrdsed. Meie töölepinguseadus on üles ehitatud nii, et kaitseb nõrgemat poolt," ütles Ansip.

Ministrid soovitasid inimestel töötukassa raha ootamise asemel hoopis ise omale varusid koguda.