Expressen on Rootsi ajaleht, mis teatas 2010. aasta augustis esimesena, et Assange’i süüdistatakse seksuaalkuritegudes ja välja on antud order tema vahistamiseks.

WikiLeaks ja Assange on juba ammu väitnud, et süüdistused seksuaalkuritegudes on osa suuremast temavastasest vandenõust, mis on reageering USA tuhandete tundlike diplomaatiliste telegrammide avaldamisele.

Expresseni allikate teatel usuvad WikiLeaksi juhid, et Rootsi ajakirjanikud, poliitikud ja valitsusametnikud on väidetava vandenõuga seotud ning on püüdnud välja töötada meetmeid vandenõu paljastamiseks, et takistada Assange’i väljaandmist USA-le.

Expresseni toimetaja Mattsoni sõnul on WikiLeaks Expressenit rünnanud alates uudise avaldamisest Assange’i süüdistamise kohta seksuaalkuriteos.

„Ma pean enese ja teise Rootsi ajakirjaniku tegevuse uurimist katseks leida midagi, mida võiks kasutada WikiLeaksi puudutava asjakohase uudiskajastuse kahtluse alla seadmiseks,“ ütles Mattson.

Mattson rõhutas, et tähtis on eristada WikiLeaksi tööd Assange’ist. „WikiLeaks on tähtis. Aga Assange on vastutustundetu, kui ta kritiseerib sellisel viisil sõltumatut meediat,“ kirjutas Mattson oma blogis.

WikiLeaksi esindaja Kristinn Hrafnsson eitas igasugust uurimist Mattsoni või mõne muu Rootsi ajakirjanikuga seoses.