EAS-i nõukogu juhib nüüd IRL-i liige Cinzia Siig, nõukogu 11 liikmest on IRL-iga otsesemalt või kaudsemalt seotud kuus.

Delfi saatis EAS-i vangerduste kohta küsimused Juhan Partsile ja IRL-i suhtekorraldusjuhile Gerrit Mäesalule. Vastas Mäesalu.

Kui Res Publica sai esimest korda valitsusse, siis lubati, et riigile kuuluvate ettevõtete nõukogud tuleks muuta apoliitiliseks. Miks on sellest põhimõttest taganetud?

IRL on otsustanud mitte nimetada riigi äriühingute nõukogudesse oma liikmeid, kes on valitud riigikogusse. Seda põhimõtet järgis IRL eelmise valitsuse valitsemisajal ja järgib ka praegu.

Miks Juhan Parts on muutnud viimaste nädalatega EAS-i nõukogu koosseisu?

Minister andis selle kohta eelmisel nädalal ise selgitusi. Tegemist on otsustega, mida minister langetab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisala juhina ning mida ei otsusta erakonna juhtorganid.

Kas Juhan Parts on IRL-iga seotud inimestega nõukogu vallutanud?

Seaduse järgi on EAS-i nõukogu liikmete nimetamine majandusministri ülesanne ja vastutus. Rääkida selles kontekstis nõukogu vallutamisest oleks veider, minister peabki ministeeriumi valitsemisalas olevaid sihtasutusi ja äriühinguid nende asutaja ning üldkoosoleku rollis juhtima.

Miks on Cinzia Siig eelmisest nõukogu esimehest parem?

Cinzia Siial on hea kogemus turismiäris ja ettevõtluses. Eesti kui reisisihi tuntuse tõstmine on ka EAS-i üks tegevussundi. Riigikogu on Mart Einasto nimetanud Arengufondi nõukogu liikmeks ning seega on ta jätkuvalt seotud riigi algatatud ettevõtluse arendamise projektidega.