Rebane näitas artiklis arvude abil, et Eesti ühiskond ei väärtusta piisavalt naisi ja see suhtumine on stampides kinni: “Väikeriik, kes jätab teadlikult kasutamata suure osa oma vaimsest potentsiaalist, on kas loll või tal peab olema naftat. Naftat meil ei ole.”

Priit Pullerits tõi sel nädalavahetusel välja asjaolusid, mis võiksid takistada Keit Pentuse peaministriks saamist: “Ja paraku on ta seda tüüpi naine, kellele hakatakse ette heitma, et ta on naine.”

Pulleritsul on tuline õigus — veel hiljuti tegelesid ajakirjanikud rohkem Pentuse küünte värvi kui tema tööga. Fantaasia jääb jänni kujutamas ette kirjasõna murelikul toonil ütlemas heteromehest tulevase peaministri pihta: “Ja paraku on ta seda tüüpi mees, kellele hakatakse ette heitma, et ta on mees.” Näiteks Urmas Paeti või Hanno Pevkuri kohta?

Midagi on meie ühiskonna suhtumistes viltu. Veel paar aastat tagasi kujutasin ette, et asjad lähevad paremaks. Olin naiivne. Keegi ei loobu vabatahtlikult võimust ega rahast. Olukorda saab vaid mehhaaniliselt kohendada — sookvootidega.

Ma ei ole lugenud ühtegi uurimust, mis näitaks, et meeste ja naiste võrdsed võimalused kahjustaksid ühiskonda. Pigem leidub kilode viisi vastupidiseid näiteid.

Sookvootide vastased (näiteks Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel) väidavad, et kõik inimesed peaksid edenema vastavalt võimetele. Kui Riigikogus on vähem naisi, kas see siis tähendab, et naised on vähem võimekad? 70 protsenti Eesti tudengitest on naised ja kõrgharitud naiste osakaalult oleme Euroopa tipus.

Arvan, et isegi parteide valimisnimekirju koostades peaks kasutama sookvoote. Eestis on erakondade peamine rahastaja maksumaksja ja ka meil, naistel on õigus esitada selle raha kasutamisele tingimusi. Loomulikult valib valija oma maitse järgi, kuid valimisnimekirjade abil oleks antud võrdne võimalus mõlemale soole.

Miks peaks olema Riigikogus rohkem naisi? Naised tõestavad, korts laubal, et nad on tublid, ning mehed ja naised on erinevad, esindavad ühiskonnas erinevaid väärtusi… Neid argumente võiks jätkata pikalt, aga see oleks trükimusta raiskamine.

Pigem ootan põnevusega artiklit või isegi uurimust, missugust unikaalset väärtust annab ühiskonnale see, kui Riigikogus on 80 protsenti mehi.