Vabandust, mis tähendus võiks pildil teksti kõrval veel olla? Ma saan aru, et see lause on mõeldud eriliselt rumalatele inimestele, kes usuvad, et koos räimega tomatis hüppavad konservikarbist välja ka etiketipildil kujutatud tomat, kurk, rukola ja sidrun, lisaks suur taldrik, valge laudlina ja lillekimp Alvar Aalto disainitud vaasis.

Kuid kui see inimene peaks olemas olema, ei suudaks ta üldse aru saada, mida sõna “illustratiivne” tähendab. Mõttetu lause, trükivärvi raiskamine. Ameerikalik idee põgeneda imbetsilli algatet kohtuasja eest. Piinlik jamps.

Tarbija lollikspidamine, versioon 1.

*
Tähelepanu, tegemist on alkoholiga! Alkohol võib kahjustada teie tervist!

Näidake mulle alkohoolikut, kellele see lause mõjuks? Kõik ju teavad, mida joomine kaasa toob. Ka joodik – kui ta juhtub olema kirjaoskaja – pole loll. Muidugi, sõltuvusprobleemid on tõsised asjad, aga lihtsa manamisega neid ei likvideeri. Ma usun, et selle lause looja sai mõnusa preemia. Aga kasu? Vaevalt mingit. Sama hästi võiks deklareerida muid normaalsele inimesele enesestmõistetavaid asju. Näiteks, et päike tõuseb idast.

Tarbija lollikspidamine, versioon 2.

*
Tegelikult räägib selliste lausete ilmumine esialgu küll toidupakenditele ja -reklaamidesse siiski palju ohtlikumast asjast. Diktatuurist. Sellest, et kuskil on keegi, kes teab paremini ja tahab inimeste eest otsustada. Ma ei räägi praegusest ACTA-jamast, aga see on mingi üldine trend. Usk riigijuhtide naiivsete seletuste jõusse. Teadmata kust ilmuvad laused, mis mõjutavad inimeste elusid, aga keegi samas ei tunne, et ta oleks eales millegi sellise poolt hääletanud. Laused, mis annavad mõista, et su eest mõeldakse kuskil. Demagoogiline keelekasutus, kantseliit ja samas, kuskil istuvad mingid lauaülemad, kes on oma linnukese kirja saand selle eest, et nad risustavad vaimset keskkonda.

Muide, ühe säästuketi nädalakirjas on ka limonaad Valge Klaar varustet ülalmainitud hoiatusega…