Tallinna oli pimendatud juba varemgi, aga hiljutised sündmused näitavad, et ikkagi liiga vähe. Valgustkartvad teod tulid päevavalgele, mitu inimest pandi vangi. Kui nüüd tuled hoopis surnuks teha, võib vähemalt loota, et altkäemaksuvõtmine ja muud röövlitööd sujuvad libedamalt ning korrakaitsjatel on neid raskem avastada. Kui võtta endale ette üleni mustaks värvitud paber, siis on raske öelda, mitut pimedas toas redutavat neegrit seal täpselt kujutatud on. Ja mida nad parajasti Ivo Parbusele ja Elmar Sepale annavad. Ning kui palju.

Samuti on pimedus ideaalne keskkond inimesele, kes soovib, et kapo ei saaks teha pilti sellest, kuidas ta kohtub mõne Venemaa ametiisikuga, kas siis selleks, et paluda veidike raha kiriku ehitamiseks või näidata kallile külalisele Eesti ajalooõpikut. Pimedas ei tule fotod lihtsalt nii hästi välja, raske on tuvastada kodaniku näojooni ja Savisaare või Kõlvarti piirjooned jäävad sama hägusad kui tundmatul ujuval objektil Loch Nessi järves. Ega siis luurajad ning spioonid asjatult tumedaid rõivaid ja päikeseprille ei kanna, isegi päise päeva ajal on säärasest maskeeringust kasu. Aga kui nüüd lisada veel säärane jumala õnnistus nagu pimendatud linn, siis ei tee enam ka kõige teravam silm vahet, kas nurga taha lipsas Kõlvart või kass – ühed hallid on mõlemad.

Omaette väärtus on muidugi ka selles, et pimendamise abil on võimalik kiusata vanu vingamehi valitsuses, mis ju õnnetuseks samuti Tallinnas asub ja kõikide sellest tulenevate tagajärgede all kannatama peab. Kui mõnus on tõmmata näiteks Toompealt valgus maha, nii et Ansip peab Pikast jalast käsikaudu alla ronima! Või kujutame ette 24. veebruari – president Ilves kutsub Estonia kontserdisaali külalised, aga Tallinna linnavalitsus kustutab kesklinnas kõik lambid, nii et külalised ekslevad ringi nagu siilid udus ja hõiguvad abitult:
„Ae, ae! Kust siit ballile saab? President, kus sa oled?”
Tallinna linnaametnikud ju ise presidendi vastuvõtul ei käi, neile ei maksa see nali midagi. Nemad on see aeg kõik Hundisilmal, kus lõõmavad lõkked ja praksuvad tõrvikud.

Meenub ammune Jaan Tõnissoni korraldatud vastuvõtt, kus marukarsklasest riigivanem keeldus Estonia kütjatele viina andmast, mistõttu maja jäigi jääkülmaks, külalised istusid kasukates ja hanepraad hangus... Lihtsate vahenditega on võimalik ära teha palju kurja.

Muide, olen hakanud mõtlema, kas pole tallinlastele tasuta transpordi pakkumises ka põhiliseks taganttõukajaks lihtlabane kius. Eks ole – tallinlased hakkavad sõitma tasuta, aga mittetallinlased peavad ostma pileti. Kuid kes on mittetallinlased? Eks ikka Ansip, Aaviksoo… Neile linnapea suuremeelsus ei laiene, nemad peavad maksma täie rauaga! Võta rahakott puuga selga, kui trammi peale tahad! Aga samal ajal – tänavad on kottpimedad, sularaha ei tahaks üldse kaasas kanda, kõhe on… Jube olukord.

Ainult kuu ja tähed pakuvad kaitset ja tröösti. Neid Tallinna linnavalitsus ära puhuda ei suuda.