Mitu sajandit rullbiskviiti
Selle tegemisõpetus on kirjas juba 1615. aastal ilmunud Gervase Markhami raamatus “Inglise koduperenaisele. Sisemised ja välised voorused, mis ühes täiuslikus naises olema peavad”. Siiski võib eeldada, et tolle aja biskviit oli pigem õhuke, rohkem tänapäeva küpsist meenutav kook. Õhuline ja kerge biskviit on 19. sajandi algupoole leiutis. Kariibi mere saarestikus asuva Grenada kokaraamatutest leiab biskviidi retsepti, samuti võib leida palju biskviidil põhinevaid desserte Prantsuse köögist.
■ 3 suurt muna
■50 g suhkrut
■2 tl maisitärklist
■150 g 70% šokolaadi
■0,6 dl vett
■näpuotsatäis soola
Kreemi jaoks
■100 g vahukoort
■50 g suhkrut
■200 g kohupiimakreemi
■1 vanillikauna seemned
■200 g maasikaid
■puisteks kakaod
Valmistamiseks
sulata šokolaad koos veega vesivannil. Sega läbi, kuni saad ühtlase kreemi, ning jäta ootele.
Eralda munakollased valgetest ja vahusta valged näpuotsatäie soolaga tugevaks vahuks. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks, sõelu hulka maisitärklis ja lisa šokolaadikreem ning sega ühtlaseks.
Lisa saadud šokolaadi-munakollase kreemile kolmandik munavalgest ja sega läbi. Lisa ülejäänud munavalgevaht ja sega õrnalt, alt üles tõstes läbi, kuni munavalge triipe enam näha pole.
Määri küpsetuspaber tilga õliga, jaota tainas ühtlase kihina 30 x 30 cm ahjuplaadile laiali ja küpseta 170kraadises ahjus 15 minutit.
Tõmba tainaplaat kuumalt ahjuplaadilt lauale, et see edasi ei küpseks, raputa peale natuke suhkrut ja kata puhta küpsetuspaberiga.
Vahepeal valmista kreem. Selleks vahusta vahukoor suhkruga, lisa kohupiimakreem ja vanillikaunast seemned.
Maasikad tükelda väiksemateks tükkideks. Laota kreem tainaplaadile, puista peale maasikad ja keera tainaplaat ettevaatlikult alumise küpsetuspaberi abil rulli. Lase külmkapis tunnike tõmmata. Enne serveerimist puista peale kakaod.