Vägeandev rohelus peakoka meelevallas
Just karulauk on kevadistest maitsetaimedest kõige hinnatum kraam. Raviomadustelt sarnane küüslauguga, ainult et maitselt palju mahedam. Kõige maitsvamad ja vitamiinirikkamad on karulaugu lehed kevadel enne õitsemist. Väidetavalt sisaldab karulauk sidrunist üle kümne korra enam vitamiine. Maitserohelisena või salatikomponendina saab neist kõige tõhusama terviselaksu. Supidki muudab särtsakaks, kuid sööma peab kohe, sest õrn karulauk kaotab kuumtöötlemisega oma intensiivsust. Samas säilitab sügavkülmas oma väärtuslikud omadused.
Restoranide Neh ja Aleksander peakokk Peeter Pihel armastab roogades kasutada kõike söödavat, mida metsa all leidub ja Pädaste ürdiaias kasvatada kannatab. Kuivatatud tint, vürtsikilu, jaanalinnusink ja seanahasipsid on sätitud koos karulaugupesto ja värskete ürtidega ning marineeritud köögiviljadega ühele liuale.
Vaja läheb
■50 g värsket karulauku
■1 jahusem kartul
■1 fenkolimugul
■1 suurem kild võid
■1,5 l kanapuljongit
■1 dl kohvikoort
■soola, pipart ja linnaseäädikat
Valmistamiseks
koori kartul ja tükelda koos fenkolimugulaga kuubikuteks. Kuumuta potipõhjas või ja lisa sinna kartuli- ja fenkolikuubikud. Kuumuta köögiviljad klaasjaks, aga mitte pruuniks. Vala peale puljong ja keeda tasasel tulel, kuni köögiviljad on pehmed. Vahepeal tükelda rohmakalt karulauk ning lisa supipotti. Mõnekümnest sekundist kuumutamisest nüüd täiesti piisab. Surista potisisu saumikseriga püreeks ning kui soovid eriti sametist suppi, suru see sõelast läbi. Nüüd maitsesta suppi soola, pipra ja sidrunimahlaga ning serveeri koos värske oblika ja valge spargliga.Karulaugu pesto Vaja läheb
■80 g karulauku
■20 g kõrvitsaseemneid
■100 g röstitud metsapähkleid
■1 suurem roheline õun
■130 g külmpressi rapsiõli või head oliiviõli
■30 g parmesani
■1 sidruni mahl
■soola ja pipart
Valmistamiseks
pese ja kuivata kaurulauk. Pane väiksemateks tükkideks lõigatud karulauk, röstitud pähklid ja kõrvitsaseemned koos sortsu õli, kooritud õuna tükkide, jämedama riiviga riivitud parmesani juustuga saumikseri anumasse ning surista sobivalt tükilise konsistentsi saamiseni. Lisa vähehaaval ülejäänud õli sõltuvalt sellest, kui vedelat pestot soovid. Maitsesta soola ja pipraga. Pesto säilib kinnises nõus külmkapis umbes nädal aega.