Kahekordne maailmameister August Englas (81) on aastaid oodanud, et saaks tõsta omatehtud tammepärja mantlipärija õlgadele. Tõsi küll, pikka aega ei paistnud mantlipärijat tulemas. Alates teisipäeva õhtust on aga kogu ilmarahva imestuseks Eestil uus kuldne maadleja olemas. Hiiumaa mees Heiki Nabi (21) kavaldas Hiinas peetud kreeka-rooma maadluse MMil üle viis kuni 96 kilo kaaluvat vastast ja tuli üsna ootamatult maailmameistriks.

"Lubada oli lihtne, aga nüüd olen hädas," teatab reibas vana. Tõesti, pärga ei paista esialgu kusagilt. Tammede lehed on kas laigulised või lausa kollakaspruunid ja tundmatu mardika poolt auklikuks näritud.

"Ole hea, helista Jüri Tammele, küsi, kuskohast tema alati need kenad tammepärjad võtab." Tamme telefon on välja lülitatud. "Nojah, eks ta jälle naisterahva juures ole," naerab taat, paljastades hammasterea, mis võiks ka noore inimese kadedaks teha.

Õige puu leitud, saab abivägi ülesanded kätte. "Roni-roni kõrgemale, seal nagu oleks midagi," hüüab August mütsinoka alt puuladva poole vahtides. Fotograaf Ingmar kehastub oravaks ja ronib peaaegu tamme latva välja, kasutades vaid üht kätt. Teises on oksakäärid, millega asub ettevaatlikult latva harvendama. Oksake siit, teine sealt, kuni üsna mehine kuhi koos. "Vaat kui nüüd saaks veel sellise laia sinimustvalge lindi ka ümber sidumiseks."

Andku rohelised meile andeks, aga asi on seda väärt.

See oli kolm-neli aastat tagasi, kui August oma perele suurest unistusest rääkis. "Tahaksin kunagi järgmisele maailmameistrile jaama vastu minna ja talle omatehtud pärja kaela panna." Lapselaps Mari-Liis soovitas vanaisal seepeale mõnda teise riiki kolida. Nii lootusetu paistis maadluse seis.

Tänane maailmameister Nabi oli tõsise maadlustrenniga alles alustanud.

Möödus vaid aastake, kui August Englas juhtis Nabile tähelepanu kui meie maadluse tulevikulootusele. "Ma käisin üksvahe ikka Audenteses maadlejate trenni vaatamas. Treeneritele ju üldiselt ei meeldi, kui vana kooli mehed trenni vaatamas käivad. Need kipuvad ikka õpetama ja kritiseerima. Aga mina istun vagusi ja mind võetakse hästi vastu. Ükskord siis istusin, aga seal on ilmatu pikk köis lakke riputatud. Poisid olid trenniga lõpetanud, läbimärjad. Ma siis hõikasin nurgast, et kes ronib köitpidi lae alla, aga mitte niisama, vaid jalad täisnurga all. Heiki läks ja ronis nagu vuhin, kolm-neli korda. Ära sa arva, et see kerge on! Tee järele. Jalad nurga all nagu püstol." August näitab käega, kuidas jalad peavad olema.

"Vaat siis ma sain aru, et selles mehes on sisu." Ei läinud palju aega, kui August teda pinninud ajakirjanikele julgelt kuulutas - Nabist saab asja, temast võib lausa järgmine Palusalu saada. Või järgmine Englas. Seda viimast elav legend muidugi ei maininud - oma tegemistest rääkides on ta tagasihoidlik - ületreenituse tõttu ebaõnnestunud Helsingi ol&uum l;mpia ja k aotatud (kuld-) medal kriibib siiani hinge.

Seitsekümmend aastat tagasi ootas 11aastane Pühajärve küla poiss August kodu lähistel raudteejaamas Maailma-Kristjanit.

"Oli rehepeksu aeg. Ühel hommikul panid mehed masinad seisma, tõmbasid katted peale ja ütlesid - nüüd läheme jaama, Palusalu tuleb. Ise ma teda seekord kahjuks ei näinudki."

August serveerib seiklusliku loo, kuidas Palusalu 40. aastatel tööpataljonist põgenes, kätte saadi ja rindele saadeti. Ning kuidas soomlasest kuulipildur Palusalu ja tolle kaaslasi säästis, kuuldes meeste kõneluses soome keelele sarnaseid (mõistagi eestikeelseid) sõnu.

Mis ikkagi oli see, mis lubab Palusalu ja Nabi võrrelda? "Vaata kas või neile otsa. Heikil on samasugune lai naeratus. Ja samasugune ilus pikk lihas. Tead, seda on raske lehemehele seletada."

Kahekordne maailmameister osutus prohvetiks. Tihedat konkurentsi ja mis peamine - ühe põhieelduse, kogemuse puudumist trotsides alistas Nabi oma viis vastast ja astus Eestile palju kuulsust toonud ala suurnimedega samale reale... Lurich, Väli, Palusalu, Kotkas, Englas ja Nabi - kõlab ju uhkelt?!

Sel reedel kell 17 jõuavad maailmameister ja tema kaaskond Tallinna lennujaama. Pool sajandit ootamist saab läbi, vana August võib oma unistuse teoks teha.