“Laskusime köite abil mööda pooleldi ärasulanud liustikku, kui sein ühel hetkel vertikaalseks muutus, tekkis pendel,” kirjeldas eile veel Dušanbes viibinud Rooden Ekspressile.

TÜ-nimeline mäetipp asub üksildases paigas, kus on väga keerulised liikumisolud. Seetõttu tuli kannatanu evakueerida õhutranspordiga, mille teenuse arve ulatus kümnetesse tuhandetesse dollaritesse. Eestist päästeoperatsiooni organiseerinud Katrin Sipelgas lausub, et õnneks olid Eesti alpinistid astunud Austria Alpinismiklubi liikmeks, kindlustades end nii spetsiaalses kindlustusfirmas. “Oli hämmastav, kui üliosavõtlikult Euroopas meisse suhtuti ja kuidas kohe päästelahendusi organiseerima hakati,” ütleb Sipelgas.

Et Tadžikistani sõjaväekopter saaks vigastatu peale võtta, pidi kogu grupp laskuma 4200 meetri peale. Vigastatu tuli transportida kanderaamil allapoole, lisaks tuli leida kopteri maandumiseks sobiv plats ja improviseerida tuulelipp. Enne kui kopteri tadžikistanlasest piloot operatsioonile lendas, palus ta Eestist Tanõmasi liustiku ilmaennustust vaadata .

Kui Rooden oli evakueeritud, kimbutas saatus tema mägedesse jäänud kaaslasi veelgi. Sisepoliitiliste hõõrdumiste tõttu takerdus meeste teekond Mugrabis, kust rühma enam edasi ei lubatud. Teekonna jätkamiseks said eestlased abi Eesti väliministeeriumilt ja Saksa saatkonnalt Tadžikistanis.

TÜ mäetipp muutus retke käigus ka senisest madalamaks. Kui 30 aastat tagasi, ülkooli 350. sünnipäeval arvati, et see on 6350 meetri kõrgune, siis seekordsel reisil mõõtsid Eesti alpinistid oma GPS-seadmetega mäe kõrguseks vaid 6250 meetrit.