„No rahu, ma saan aru, et konkurendid on juba hakanud vehklema ja kõik kolm suurt on pannud enda PR-firmad tööle, kuid veel pole midagi muud peale pakkumiste vastuvõtmist toimunud,” lükkab abilinnapea Arvo Sarapuu ümber konkurentide kartused, et Ossipenko tuli mitte osalema, vaid võitma. „Nüüd hakkame me vaatama seda, et kas kõik vajaolevad dokumendid on olemas ja kas kõik pooled teevad koostööd. Kui see kõik on tehtud, siis saame me rääkida kvalifitseerujatest ja sealt edasi selgitatakse välja võitjad.”

Ekovir selgelt soodsaim

Sarapuu arvates tähendab konkurentide lisandumine hinnalangust lõpptarbijale ning tõsi – konkursile saabusid kuue erineva firma pakkumised ja Eesti Päevalehe andmeil on Ekoviri pakkumus selgelt kõige soodsam. Konkurss puudutab viit pealinna prügiveopiirkonda, kuhu jääb Haabersti, Kesklinn, Kristiine ja kaks piirkonda Põhja-Tallinnast.

Linnajuhid lubavad uue konkurendi tulekuga odavamaid prügiveohindu, kuid konkurendid näevad kõige taga hämaraid kokkumänge, mille tagajärjel ei pruugi lõpptarbija sugugi võitjaks osutuda. „Mul on selline kahtlus, et kas äkki pole Ekovir arvestanud, et kui suured on pealinnas prügi äraveo kulutused,” imestas Ragn-Sellsi ärijuht Agu Remmelg.

Veolia tegevjuht Argo Luude spekuleeris omakorda võimalusega, et linn ja Ekovir võivad ette valmistada skeemi, kus konkursil ühe hinnaga võites võib lõpptulemusena hind tarbijale isegi tõusta. „Kõik need jutud, et hinnad nüüd langevad, on praegu inimestele ja meediale kärbeste pähe ajamine, sest hinna, millega saavad vedajad jäätmeid üle anda, hakkavad nüüd paika panema ametnikud ning me ei tea, kui palju hakkab maksma linnale kuuluv administratiivüksus ja kõik muu,” leidis Luude. „Ma küsiks kõike seda teise nurga alt – miks sellised pakkumised üldse tulid? Kas seal taga ei või olla skeem, kus jäätmevaldajatele tehakse soliidne hind, raha tuleb linna kätte ja seejärel võib juhtuda, et veokonkursil pakutud hind õige pea tõuseb, sest hinna tõstmise võimalused on dokumentides sees.”

Luude arvates võivad praegusel ajal käia poliitilised mängud, mille telgitagused ulatuvad prügiveost tunduvalt kaugemale. „Ekovir pole kunagi ühelgi hankel osalenud ja tekib küsimus, miks ta tuleb turule, kus ta peab lepingu täitmiseks investeerima ligikaudu 1,5 kuni 2 miljonit eurot ainuüksi tehnikasse. Samal ajal aga pakutakse välja hinnad, mis on pehmelt öeldes naeruväärsed – kusagil on siin tagatoalepped teistsugusteks arenguteks,” sõnas Luude.

Lihtsalt proovimise mõttes

Sarapuu näeb aga kogu Ossipenko nimega hirmutamise taga järjekordset räpast prügisõda, kus konkurendid üritavad enda positsioone hoida, mille tõestuseks on ka senise konkursi tegemise venitamine ja prügiveoga seotud hangete puhul esitatavad vaidlustused.

Ekoviri juhatuse liige Tiit Lillemets ei saa aga enda sõnul pakkumuse ümber käivast melust üldsegi aru. „Lihtsalt mõtlesime proovida ja vaadata, sest ega see pole ju keelatud,” ütles Lillemets. „Me ei oska öelda, et palju see (prügivedu Tallinnas – toim) investeeringuid nõuab, eks me seda vaatame, kui tulevad ametlikud vastused. Meie jaoks on see kõik uus asi. Aga eks vaatame, kuidas läheb.”

Teiste suuremate ettevõtete meelepaha on aga Tiit Lillemetsa arvates Eesti prügiturul tavaline, sest kõik viimase aja konkursid on jõudnud kohtusse.

„Kui piirkonda loetakse heaks kohaks, siis ei taheta seda kunagi käest anda ja ausalt öeldes konkursi kulgemist vaadates, siis ma usun, et niisama ilma kohtuasjata see asi ka nüüd ei jää.”