Vaprale tüdrukule jäi telefon alles, mäletuseks ka verine kriimustus kulmu kohal, mille selja tagant kallale tunginud röövel talle telefoni haarates tekitas.

Tänavu juulis seisid kohtu ees kuus Koplist pärit kõurikut. 16–20aastaseid pätte süüdistati kokku ligi 20 röövis ja avalikus varguses. Lõviosa kuriteoepisoodidest moodustasid koolist koduteel olnud poistelt ja isegi tüdrukutelt telefonide hõivamised.

Mõnikord kasutati jõudu, mõni ohver lubati läbi peksta, mõne puhul aga piisas kavalusest stiilis “luba korraks telefoni, hädasti on vaja helistada!” või kella küsimisest, mispeale heauskne ohver telefoni taskupõhjast päevavalgele tiris.

Üheksa kannatanut olid nooremad kui 12 aastat. Suurem osa kuritegudest pandi toime septembris-oktoobris. Küllap pole see juhus – arvatavasti jahtisid noored röövlid pahaaimamatuid koolijütse täiesti teadlikult just aastaajal, mil lapsed on enim hajevil ja tavalisest rohkem telefoni otsas, et vanematele lõppenud koolipäevast aru anda. 100 kuni 200 eurot maksvad telefonid müüdi paarikümne euro eest pandimajadesse või suvalistele vastutulijatele.

“Kurjategijaid ei peatanud isegi see, kui nad vahepeal olid kahtlustatavana kinni peetud, üle kuulatud ja allkirja vastu vabastatud – ikkagi jätkasid mõned neist tegutsemist,” täiendab kriminaalpolitseinik Hisko Vares.

Loe edasi Eesti Ekspressi tasulisest versioonist