Vaid hetk varem oli üks Viljandi pere rääkinud saates, kuidas nende 14aastane poeg Sten Kalma oma kodus langes Hispaania neiuna esinenud netiahistaja ohvriks. Tema väljapressimine etendas kardetavasti väga suurt rolli seitsmenda klassi poisi enesetapus.

Lõigu lõpus kutsus poisi tädi, Miss Estonia 2004 Sirle Kalma rahvast üles veebiperverdist infot andma ja pani välja sümboolse pearaha.

Keegi ei aimanud, millised mastaabid missi vendeta võtab. Selle teisipäeva seisuga oli spetsiaalselt loodud veeblilehe http://pedofiil.politsei.com / kaudu tulnud üle 350 kirja ja pearaha kasvanud annetuste abiga ligi 30 000 kroonini.

Infot ja raha laekub juurde seda enam, et loo Viljandi koolipoisi suitsiidist ja ebatavalisest kampaaniast korjas üles uudisteagentuur France Presse. Tänaseks on seda tsiteeritud Lätist Lõuna-Aafrikani.

Ajas ohvrite hormoonid möllama

Esimesena reageerivad pärast saadet ohvrid. Mõni on hästi koostööaldis ja avameelne, teised eelistavad jääda anonüümseks ning napisõnaliseks. Nende lood on detailides erinevad, kuid skeem kordub. Netis (üldjuhul Rate’is) tekib tutvus hispaanlannana esinenud preiliga (tihti Elisha da Souza nime all), kes saadab endast poolpaljaid pilte, mõnel juhul ka videoklipi striptiisist.

See on lõks. “Hispaanlanna” tahab, et nooruk näitaks vastutasuks ennast. Üllatavalt paljud poisid seda tegidki. Lubades üha erutavamaid enesepaljastusi, õhutab “hispaanlanna” poisse isegi veebikaamera ees masturbeerima. Kui ohver end alasti võttes kompromiteerib, järgneb väljapressimine, kus kurjategija nõuab üha räigemaid materjale.

“Elisha oli hästi tark ja kaval. Ta ütles, et kustutas videod ära, aga järgmisel päeval teatas – mul on need ikka alles. Õnneks võtsin julguse kokku ja blokkisin ta igal pool oma kontodel ära,” räägib 15aastane noormees Kesk-Eestist, kes suhtles perverdiga viimati juulis.

Ahistaja suhtluspartnerite arv ning aktiivsus paneb küsima: kas saab selle taga olla vaid üks inimene? Teisipäevaks oli Sirle Kalma andmebaasi kogunenud 18 potentsiaalse ohvri nime, kellest mitmed väidavad teadvat järgmisi ohvreid.

Ametlikus juurdluses figureerib vaid viis kannatanut.

Pervert väitis, et elab Nõmmel

“Ta küsis mult kõige esiteks, kas olen süütu, ja palus saata endast video,” pihib teine nooruk.

“Kutsus isegi, et läheksin Tallinna, kus ta on oma isaga kaks aastat elanud.”

Mitmele võrgutatutest rääkis Elisha, et elab Nõmmel Metsa tänaval ja tema isa on Eestis töötav Hispaania ärimees (mõnel puhul arhitekt või ihukaitsja Hispaania saatkonnas). Mõnele andis ta isegi Hispaania telefoninumbri, millelt aga temaga ühendust ei saanud. Hiljem tõi ta erinevaid ettekäändeid, miks number ei tööta.

Vähemasti üks nooruk leppis temaga kokku trehvamise Coca-Cola Plazas, aga pidi hiljem kuulma vabandusi, miks ta välja ei ilmunud. Kas p ervert teda eemalt seiras, võib vaid oletada.

Üks inimene väidab isegi, et Elisha tüütas teda internetis veel läinud kolmapäeva õhtul ehk saate ajal.

Kuna teema on piinlik, siis ei taha paljud poisid rääkida, kui põhjalikult nad oma mainet rikkusid. Seetõttu ei pruugi nad kannatanutena arvesse minna.

Netidetektiivid nuhivad

Mitu vaatajat-kommentaatorit püüab kurjategija profiili edasi arendada. “Väidan, et ta on homo, eestlane, töötab giidina, võib olla puudega, võib-olla sõrmedega midagi,” analüüsib üks hobipsühholoog. “Väga tõenäoline, et töötab vaid suvel ja talvel viibib soojades maades – Hispaanias, Brasiilias. See ring on väga kitsas. Palju neid homodest giide ikka Eestis on?”
Paljud analüüsivad Elisha internetti jäetud kommentaaride ja kirjade teksti, püüdes leida viiteid tema etnilisele päritolule. Enamiku oma siinsete ohvritega suhtles ta inglise keeles, kuid leidub ka sissekandeid hispaania, portugali, saksa ja eesti keeles. Milliseid keeli ta valdab ja kus on kasutatud masintõlki või lihtsalt jutt kusagilt kopeeritud, on raske öelda, kuid üsna tihti kõlab versioon, et tegemist on emakeelena vene keelt kõneleva isikuga.

Netiahistaja IT-oskuste osas lähevad arvamused lahku. “Prokuratuur ei tea IT vallast midagi.

Prokuröri jaoks on loomulikult tegemist spetsialistiga, kui inimene veebis jälgi peidab, aga see on triviaalne,” sedastab üks elukutseline IT-inimene. “Lihtsalt mine aadressile http://www.ipanonymiser.com/ , sisesta sinna aadress, mida tahad külastada, ja oledki mingi Puerto Rico IP-aadressiga soovitud lehel. See ei ole raketiteadus.”

Täiusliku tagumikuga naise fotod

Samas jõuab enamik jälitajaid elektroonilisse tupikusse. Mitmed märgid näitavad, et ahistaja on tehniliselt või psühholoogiliselt nii leidlik, et suudab kaaperdada poiste kontosid ja aadresse. Asja on lubanud edasi uurida mitu nimekat IT-spetsi.

Neljapäeva hommikul selgub, kui küüniliselt kurjategija poisse lollitas. Üks poiss pani Youtube’i üles Elisha saadetud striptiisilõigu. Just selle klipi saatis “hispaanlanna” paljudele ohvritele.
Lisaks laekuvad teiselt ohvrilt värvifotod samast neiust bikiinides.

Spetsiaalse tarkvaraga otsides selgub, et samad pildid figureerivad veel mitmel seksisaidil. Vähemasti osal piltidest on tegelikult maailma täiuslikema tagumiku omanikuna veebis kuulsust kogunud Keyra Augustina, kellel on isegi oma fännilehekülg.

Kahtlusaluste ring kasvab

Juba saatega samal õhtul laekub teateid ka teistest kahtlastest karakteritest. Näiteks Rate’is tegutseb volüümikas blondiin. “Paar päeva tagasi hakkas ta mu sõpra “sebima”. Väidab ennast elavat Tallinnas ja ütleb, et on aktimodell või pornomodell. Saatis talle pilte ja tahtis, et too talle vastu saadaks, nii paljaid kui võimalik ja nii palju kui võimalik,” raporteerib vihjaja.

Mitmed vihjajad nimetavad konkreetseid nimesid. Näiteks saadetakse Võrumaal elava kahtlusaluse pedofiili nimi ja isikukood. Telefoni teel tuleb toimetusse vihje omasooihara hispaania keele õpetaja kohta ja Eestis elavast kireva biograafiaga lätlasest, kes näib sobivat kurjategija profiiliga.

Üks tartlane viib veebis läbi isikliku ajujahi ja jõuab 32aastase hispaanlaseni. Ilusti vormistatud memos leidub is egi kahtlusaluse pilt ja hariduskäik.

Samas teatab ühe avalikkuses figureerinud poistepilastaja tuttav, et see (muuhulgas ka välismaal karistatud mees) istub kodus mitme arvuti taga ja suhtleb päevad läbi MSNis noortega. “Asi on väga peen. Oluline on mitte üle pingutada ja rebast urgu ehmatada,” soovitab ta. “Kõige targem oleks lõks seada. Asuda Rate’is pubekat mängima ja oodata.”

Kahtluse alla satub ka prestiižikates koolides inglise ja hispaania keelt õpetanud välismaalane, kes pidi eelmisest töökohast pikantsetel asjaoludel lahkuma. Isehakanud detektiivid leiavad interneti avarustest, et laitmatu koolipapana esinev mees tegi sünnimaal läbi väga vastiku varajagamise kohtuprotsessi, milles ilmnesid viited tema vägivaldsusele ja alkoholismile.

Elisha on teistegi surmade taga?

Potentsiaalseid kahtlusaluseid koguneb kümmekond. Infotulvas ilmneb mõndagi, mis pole otseselt selle looga seotud ega isegi kriminaalne, kuid paneb mõtlema.

Näiteks küsib üks inimene, miks on 60ndatele läheneval tuntud suurärimehel Facebookis konto, kus ta suhtleb 15aastaste ja nooremate plikadega.

On ka neid, kes selles reaktsioonide tormis kannatavad. Näiteks hakati üht Elisha ohvritest (kelle piinliku video “hispaanlanna” netis avalikustas) koolis uuesti kiusama.

Samuti sattus löögi alla eestlanna, kelle kasutajanimi Rate’is sarnaneb ühega perver­di paljudest alias’test. Tema pidi taluma internetis tapmisähvardusi ja sõnumeid stiilis – “söö sitta lits raisk ­kuradi pedofiil pane pihku” (kirjapilt ­muutmata – Toim.).

Üks mõtlemapanevamaid leide on seos ühe teise Eesti noormehe surmaga. Nimelt kommenteeris “hispaanlanna” Youtube’i videot, millega mälestatakse noormeest, kes elas vaid 21aastaseks. Ka see noormees oli sportlik ja blond, nagu näib olevat kurjategija maitse.

Kokkulangevus on seda tähelepanuväärsem, et varjunimi (spanish­dream15) on sama, mida ta kasutas Sten Kalma mälestusvideot kommenteerides.

Sellega seoses esitatakse vandenõuteooriaid: “Uurige seda mõne aasta tagust juhtumit, kus ühes külas mitu poisikeste enesetappu oli. Võib-olla on prohvetil plaan 42 noorukit enesetapuni viia.”

Nimelt on Elisha piibliprohvet, kelle needuse tõttu saab surma 42 noorukit. Vihje viitab enesetapulainele Tartumaal Rannu alevis, kus hulk noori pealtnäha üksteisest sõltumatult suitsiidi tegi.

Üks “hispaanlanna” müsteeriumi võti näib olevat küsimus: miks ta seda teeb? Videod, mida ta šantažeeritavatelt saab, on kehva kvaliteediga ja mõne hiireklikiga saab parema kvaliteediga poistepilte. Tõenäoliselt saab ta rahulduse ohvritega manipuleerimisest ja nendega kassi-hiire mängimisest.



Prokurör: asi seisab Hispaania taga

Vastab uurimist juhtiv vanemprokurör Lea Pähkel.

Mis seisus on uurimine?

Prokuratuur ja politsei on teinud kõikvõimalikud menetlustoimingud kurjategija tabamiseks. ­Ootame vastust Hispaania ametivõimudele esitatud õigusabipalvele. Seega menetluslikult mingeid muudatusi pole toimunud.
Mida olete teinud pärast teema jõudmist ajakirjandusse?
Juhtumi avalikustamine mingeid täiendavaid toiminguid kaasa toonud ei ole, sest kõik vajalikud päringud olid juba eelnevalt esitatud.

Millal tehti õigusabipalve Hispaaniale?

Seda ei ole võimalik kommenteerida, kuna see annaks kasulikku informatsiooni võimalikule kurjategijale. Hispaania võimud tegelevad vastuse koostamisega.

Kas siit võib järeldada, et kahtlustatav manipulaator on hispaanlane või elab Hispaanias?

Ta kasutas Hispaania sideteenuseid. Kuid mis riigi kodanikuga on tegu ning kas ja millised sidemed on tal Eestiga, on veel selgitamisel.

Jääb mulje, et politsei ja prokuratuur pole eriti huvitatud uute ohvrite otsimisest, sest ajakirjandusse on pöördunud mitmed noored, kes pole menetluse osalised. Miks?

Õiguskaitseasutustele on teada viis kannatanut, kuid kannatanuid on kindlasti rohkem.

Tuleb ka silmas pidada, et igaüks, kes võib olla suhelnud “hispaanlannaga”, ei pruugi olla kannatanu ja ei soovi seda ka kriminaalasjas olla.

Kuidas suhtute Sten Kalma tädi üleskutsesse väidetavat pedofiili internetis jälitada ning tema tabajale lubatud tasusse?

Igasugune isetegevus on tervitatav sellises mahus, kuni see piirdub info kogumise ning avalikkuse teavitamisega. Antud juhtumi sedavõrd jõuline avalikustamine ilmselt aitab paremini ära hoida selliste juhtumite kordumist rohkem kui ükskõik missugune kriminaalasi.

Kuid konkreetse isiku tabamine ja vastutusele võtmine peaks jääma ikka õiguskaitseasutuse ülesandeks.
Kodanikualgatus on in, omakohus out

Mida arvate veebisaidil pedofiil.politsei.com esitatud üleskutsest jälitada väidetavat pedofiili internetis ning tabajale lubatud tasust?

Riigikohtu esimees Märt Rask: “Loomulikult on igasugune üldsuse abi kuritegude menetlemisele väga teretulnud ja tegelikult suisa vältimatu kuritegevusega võitlemiseks.

Kuid unustada ei tohi, et kriminaalmenetluse sisuks olevad menetlustoimingud, mille käigus võidakse kasutada põhiõiguste riivet, on riigi pädevuses ning eraisikutele keelatud.

Igasuguste üleskutsete esitamisel peab olema hoolas, et eraisikuid ei kutsutaks üles õigusvastasele tegevusele. Näiteks omavolile, millega võib kaasneda ähvardamine, ebaseaduslikult vabaduse võtmine, vägivald jm. Info edastamise eest preemia pakkumises ma suurt probleemi ei näe.”

Justiitsminister Rein Lang: “Kodanikualgatus on võitluses kuritegevusega alati teretulnud – justiitsministeerium näiteks annab igal aastal välja kodanikujulguse aumärke n-ö tavakodanikele, kes on aidanud kuritegusid ära hoida või neid lahendada. Loomulikult peab selline tegevus jääma alati seaduse piiridesse.”