Põhja prefektuuri majanduspolitsei heidab Nääsile ette Tallinna vanalinnas kinnisvaraäri ajanud firma maksejõuetuse põhjustamist ja usalduse kuritarvitamist.

Nende kuritegude eest näeb karistusseadustik ette kuni viieaastase vangistuse. Advokatuur on Nääsi juhtumit arutanud ja leidnud, et kahtlustus ei sega tal praegu oma kutsetööd jätkata.

Nääs kuulus 2008–2010 osaühingu Fixor Invest juhatusse. Tänaseks pankrotistunud ettevõttele kuulus Tallinna vanalinna ühe popima rendipinna hoonestusõigus.

Jutt käib Viru väravate juures väga käidavas kohas asuvast kinnistust. Seal tegutsevad kiirsöögikoht McDonald’s, iiri pubi ja striptiisiklubi Stiletto.

Äri kulgeb tulusalt. 2011. aastal tõi ruumide väljaüürimine 230 000 eurot müügitulu ja 30 000 eurot kasumit.

Kogu raha läheb Aivar Tõnissoni juhitavale firmale, mil on selle kohta Nääsiga sõlmitud eksklusiivne leping kuni 2030. aastani.

Säärane olukord ei meeldi äridaam Jaanika Mägi-Klimenkovale. Tema firma omandas kogu kinnistu mõni aasta tagasi. Soovitud üüritulu ta aga ei saa, takistuseks Nääsi poolt tehtud diil.

Politsei versiooni kohaselt sõlmis Nääs kõnealuse lepingu ebaseaduslikult. Kriminaalasi sai alguse pankrotihaldur Sirje Taela tehtud tähelepanekutest.

Nääs endal mingit süüd ei näe. Teda toetab LEXTALi partner, vandeadvokaat Üllar Talviste. Viimase sõnul peetakse pankrotihalduriga juba pikka aega kõnelusi, mille tulemusel peaks kohe jõutama kompromissini.

“Selle tagajärjel langeb ära ka igasugune käsitlus kahjust,” ennustab Talviste. “Ja mitte sel teel, et me midagi hüvitaks. Me ei hüvita mitte midagi. Kompromissiga langeb kõik ära.”

Ringkonnaprokurör Stella Veber kommenteerib seda järgnevalt: „Juhul kui kannatanu ja kahtlustatav sõlmivad kokkuleppe kahju hüvitamiseks või kahtlustatav asub omal algatusel kahju hüvitama, siis see ei tähenda, et kuriteokoosseis kaob ära. Kui tekitatud kahju hakatakse reaalselt hüvitama, siis võib küll kohus võtta seda arvesse karistuse mõistmisel.“

Tüliõunaks olev Viru 24 on politseile vägagi tuttav aadress. 2004. aastal käis seal omandivaidlust klaarimas Meelis Lao. Ta takistas muuhulgas McDonald’si tööd ja anti seepärast kohtu alla.

Nii Lao action’i ajal kui Nääsi asumisel Fixor Investi juhatusse oli firma suurimaks omanikuks pankur Rain Lõhmus. Ta on LEXTALi pikaajaline klient.