Mihkel Oiderma kinnisvarabüroost 1Partner lausub, et oma karjääri “vaieldamatult muljetavaldavaimat” vaadet on ta näinud 1997. aastal ühes Toom-Rüütli tänava majas Toompeal, kus ühe korteri terrassilt avanes 360kraadine vaade üle kogu pealinna. “Tollal võis olla see üür kuskil 42 000 krooni kuus. Samaväärsed korterid allpool ja ilma selle suurepärase terrassita olid ligi 10 000 krooni odavamad, nii et võib öelda, et vaate eest maksti korralikult juurde.”

Eve Kaunis konkureerivast büroost Uus Maa nendib, et ostutehingu puhul võivad kahe samas majas asuva korteri hinnad erineda üksteisest isegi kuni 3000–4000 eurot ühe ruutmeetri kohta. Korruse, tubade arvu ja korteri üldseisukorra kõrval omab vaieldamatut tähtsust hinna kujundamisel ka vaade, kuid selle täpset ulatust on Kaunise sõnul raske välja tuua. Mihkel Oiderma julgeb siiski oletada, et ainuüksi “vaatest olenevalt kõigub hind tavaliselt 30 protsendi ümber” ning mõnel juhul “võib olla ka erinevus ligi 50 protsenti”.

Millist vaadet kipuvad eelistama eestlased, millist venelased, millist nooremad, millist vanemad kliendid? “Ega nüüd ainult vaate eest ka suuri summasid välja ei käida,” arvab Oiderma. “Suurem enamik ei riski investeerida või elama asuda küll suurepärase vaatega, kuid kahtlase väärtusega elukeskkonda. Samas võib nii palju öelda küll, et vene rahvusest ostja on emotsionaalsem ja maksab seda hinda, mis küsitakse, või teeb ostuotsuse hetkeemotsiooni najal, näiteks kui vaade on lummav. Vene rahvusest ostjale võivad mis iganes hinda lisavad tegurid olla vastuvõetavamad. Noorte ja vanade puhul on vahe lihtsam. Kui räägime miljonivaadetest: üks eelistab üle linna megavaateid, teine jälle maksab heameelega rohkem pigem mõne loodusvaate eest, olgu see mereäär või järvesilm.”

Margit Sild Uuest Maast ütleb, et “eestlased ja soomlased hindavad tihtipeale merevaadet, välismaalased vanalinnavaateid”. Esinevat ka utoopilisi soove, mille korral ostuhuviline ihkab elamist, kus “ühest aknast avaneks merevaade, teisest idülliline metsavaade ja kolmandast oleks näha vanalinnatorne”. Samas avastavad isegi kogenud kinnisvarahundid kogunisti Tallinna keskel ikka veel kortereid, millest avanev vaade neidki üllatada suudab. Oiderma toob näiteks hiljuti müüdud korteri aadressiga Pikk tänav 40, majas, “kus sisened tänava tasapinnalt ja ei kujuta ettegi, et teiselt poolt võiks olla vaade, mis võtab hinge kinni”.

Ning nii palju kui vaatavaid silmi on ka neid asju, mis kellelegi ilusad võivad näida.

“Mõningatel juhtudel,” märgib Margit Sild, “hinnatakse hoopis omapärasemaid vaateid.” Nii on ta puutunud kokku juhtumitega, kus kliendi südame võidab “põnev” pilk politsei autohoiuplatsile või hoopis trammidepoole.



Mõningaid Tallinna ihaldusväärsete vaadetega aadresse

Tornimäe 7
Pirita tee 26f
Merivälja tee 5
Maakri 36
Tartu mnt 84a

Allikad: kinnisvaraeksperdid