„Kuidas te seda siis ei tea, aastaid on nii olnud,“ kurjustab ta. Hetk hiljem šokeerib ta sellega juba järgmist pisiperega saabunud külastajaid.

„Ei osanud tõesti arvata, et metsas parkimise eest tuleb maksta. Miks?“ kohmab pereisa.
„Meil on leping. Ja me turvame ka,“ seletab tädike.

Erilist turvatunnet ta paraku ei sisenda. Tšekki ka ei väljasta. Küll aga kirjutab üles autonumbri.
Parkimist korraldab juba 2004. aastast ostapbenderliku nimega OÜ Suvasirge, mille omanikud on Virginia Budvitiene ja Arturas Budvytis. Nad peavad ka Tallinna Nord Taksot, mille sõidukites on sisseistumistasu röögatud 5 eurot 30 senti ja kilomeetri hind 3,50.

Küsisime Riigi Metsamajandamise Keskusest (RMK), kas keskus on loodusime muutnud rahateenimisallikaks. RMK pressiesindaja Mari-Liis Kitter põhjendas seda eesmärgiga tagada parkimise korraldamine ja külastajate autode turvalisus.

„Lepingu sõlmimise ajendasid tol ajal sagedased autodesse sissemurdmised ja tasulise parkimise korraldamise näol oli tegu hädaabinõuga, mis ennast ka õigustas. Tänaseks on turvalisuse olukord meie hinnangul paranenud. Tuleviku osas võib öelda, et Keila vallavalitsus kavandab pargi külastajate tarbeks uut parklat ehk siis praegune lahendus ei ole mõeldud püsivalt kestma,“ ütles Kitter.
OÜ Suvasirge juhatuse liige Virginia Budvitiene ütles, et paljud inimesed on praeguseks juba unustanud, et siin oli tõsine turvaprobleem. „Meil on valvega parkla ja seetõttu pole enam ühtki sisselöödud akendega autot. Meil on ka videovalve,“ ütles Budvitiene. Ta lisas, et firma koristab ümbrust ja puhastab talvel teid lumest. Suvel ollakse väljas iga päev, muul ajal nädalavahetuseti. Nii juba aastaid.

„Inimesed lihtsalt ei märka tasulise parkimise märke. Aga kui ka sularaha pole kaasas, lubame niisama olla,“ kinnitas naine.

Peab märkima, et teisel pool jõge, maantee lähedal, on parkimine praegugi tasuta, kuid külastajatele ei pakuta ka OÜ Suvasirge klienditeenindust.