Räimeklassika
Luudest puhtaid räimeampse on muidugi mõnusam süüa, kuid värskelt püütud kalalt luude eemaldamine on lausa ilmvõimatu.
Räime puhastamisel ehk rappimisel on mugav kasutada kääre. Pead ja sabad tuleb esmalt kääridega ära lõigata, seejärel kõht lõhki ja pöidlaga lükates sisikond välja. Mari on muidugi soovitatav sisse jätta. Pärast puhastamist tuleb kalad külma veega üle loputada ja tõsta 10 minutiks jahedamasse kohta soolaga seisma. Nüüd klopi paar muna taldrikule lahti ja veereta selles puhastatud kalu. Teisele taldrikule raputa riivleiba või jahu, milles munaseguseid kalu veeretada. Kuumuta pannil õli ja prae kalad mõlemalt poolt kuldpruuniks. Praadimisel säti räimede peapool ja sabapool pannile kõrvuti. Nii saab hõlpsalt ühe rea räimi korraga ringi pöörata. Õrna räime küpsetamiseks piisab mõnest minutist mõlemale poolele. Räimefileede maitsestamisel sobib mahedamaitseline sinep ja mõistagi sool-pipar. Sobib koos pakkuda kevadise ürdisalatiga, värskete keedukartulite ja koduse musta leivaga.
Räimefileedest saab kalurite lemmikvõileiva. Selleks määri must röstitud leib pealt oliiviõliga, säti peale räimefileed ning maitsesta soola ja pipraga. Neile omakorda tõsta peale tomati- ja juustuviil. Pane leivad 190 kraadisesse ahju ja küpseta, kuni juust on sulanud.
Vaja läheb
■18 räimerümpa
■18 vürtsikilufileed
■riivleiba
■muna
■nisujahu
■võid
Sinepimajoneesiks
■300 ml kvaliteetset toiduõli
■2–3 munakollast
■1 sl sinepit
■1 tl sidrunimahla
■½ tl soola, valget pipart
Valmistamiseks
võta räimel selgroog välja ja eemalda seljauim ja saba. Vürtsikilul eemalda seljauim ja täida fileega räime kõht. Paneeri jahus, munas ja riivleivas. Kuumuta pannil või ja prae kalad kuldpruuniks.
Sega hoolega munakollane, sinep ja maitseained. Lisa tilkhaaval õli, vispliga pidevalt segades. Kui pool õlist on lisatud, sega juurde sidrunimahl. Kui segu juba pakseneb, lisa peene nirena ülejäänud õli, pidevalt segades.
Räimede marineerimiseks läheb vaja
■0,5 kg räimefileed
■250 ml vett
■1 sl 30% äädikat
■1 tl soola
■½ tl suhkrut
■3 loorberilehte
■10–15 tera valget pipart
■1 väike punane sibul
■kimp hakitud tilli
■poole sidruni koor
■4–5 sl päevalilleõli
■2 küüslauguküünt
Valmistamiseks
aja vesi keema. Lisa sool, suhkur, valge pipar, loorber ja äädikas ja jahuta maha. Seejärel lisa kõik ülejäänud komponendid. Haki sibul, küüslauk ja till. Sidrunikoorelt eemalda kindlasti valge osa, mis võib jätta mõru kõrvalmaitse. Vala segu räimefileedele ja lase külmikus ööpäev marineeruda.
Salatiks
■8 väikest keedetud kartulit
■1 väike punane sibul
■2 röstitud paprikat
■peotäis petersellilehti
■10 vutimuna
■50 g oliiviõli
■poolest sidrunist väljapigistatud mahl
■soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamiseks
pane koorimata kartulid keema. Keeda vutimune 3 minutit ja jahuta külmas vees. Paprikaid rösti 180kraadises ahjus umbes 25 minutit, eemalda kestad ja viiluta. Sibul lõika õhukesteks rõngasteks. Keedetud kartulid lõika sektoriteks ja prae kuumal pannil oliiviõlis kuldpruuniks, lisa röstitud paprika ja sibularõngad ning prae veel paar minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Soe salat tõsta taldrikule, peale säti petersellilehed ja marineeritud räimed. Ümbritse salat pooleks lõigatud vutimunadega ning piserda üle sidrunimahla ja oliiviõliga.