Reede hommikul saabub Kristiina Ojulandi (46, parteistaaž 18 aastat) Jõelähtme vallas Ihasalu poolsaarel asuva maja värava taha üksik auto.

Kell on umbes pool üheksa ja külaline on jõudnud kohale liiga vara. Reformierakonna Lääne-Virumaa arendusjuhti Taimi Samblikku (32, parteistaaž 5 aastat) oodatakse kella üheksaks.

Parteikaaslaste poolt kunstihingeks peetav Samblik on Rakverest teele asunud tund varem. Enne seda käis noor tumedapäine naine kohalikus Reformierakonna kontoris ning printis välja leheküljelise tihedas trükis seletuskirja. Ta ei ole seda näidanud veel mitte kellelegi. Järgmistel päevadel saab sellest paberist Ojulandi vastu üles ehitatud süüdistuse võtmepunkt.

Ojulandi värava taga oodates heliseb Sambliku telefon. Helistab partei piirkondade divisjoni juht Reimo Nebokat (26, parteistaaž 8 aastat). Nebokat tahab teada, kus on Samblik?

Kuuldes, et Ojulandi värava taga, käsib Nebokat tüdrukul mõistus pähe võtta. „Mine maale ja puhka paar päeva,“ kõlab soovitus.

Samblik pöörab oma auto otsa ringi ja sõidab Ojulandi juurest minema. Ta kohtub Nebokatiga Valgejõel. Samblik annab tunnistuse Nebokatile üle, kirjutades selle teisele poole käsitsi veel mõned read juurde. Seejärel naaseb ta koju.

Samblik on Lääne-Virumaal Ojulandiga koostööd teinud viis aastat. Ta on tema parem käsi. Ojuland saabus piirkonda juhtima 2007. aastal kevadel. Aasta hiljem sai Samblikust arendusjuht. Selleks astus ta ka parteisse.

„Me olime üks tiim, kes tahtis saada võimalikult palju hääli,“ tunnistab Samblik sel teisipäeval Ekspressiga kohtudes.

„Ka pettusega?“

„Jah, isegi pettusega.“

Ojulandi värava tagant ära sõites valis Samblik poole. Usaldusisikust sai korraga omatahtsi liikuv subjekt, kelle käes on relvad, et Ojulandi aastaid kestnud poliitkarjäär rentslisse lasta.

Loe täismahus artiklit 6. juunil ilmuvast Eesti Ekspressist