Nagu kinnitatakse Ekspressile presidendi kantseleist, ei ole puhkust alates 1992. aastast veel kordagi välja võtnud ei president Toomas Hendrik Ilves ega kumbki tema eelkäijatest, Arnold Rüütel ega Lennart Meri.

Kas on põhjuseks mõni seadusepügal, mis presidendil puhata ei luba? Ei, otse vastupidi: presidendi ametihüvede seadus näeb riigipeale puhkust ette isegi rohkem kui lihtkodanikele, tervelt 35 kalendripäeva aastas. Kas on riigipea väsimatu?

Arvatavasti samuti mitte. Kui uskuda Ekspressi toimetusse läbi roheliste tammevõrade kostvat kumu, kurdab rahvuse isa naljatledes selle üle, et tal pole sarnaselt oma nõunike ja abilistega võimalik puhkusele minna.

Kuid mis on siis põhjenduseks? Presidendi kantselei avalike suhete osakonna juhataja Piret Pert osutab asjaolule, et puhanud pole ka Lennart Meri ega Arnold Rüütel. “Kõik riigipead on lähtunud põhimõttest, et presidendi ametiaeg ja puhkus pole ühitatavad.”

Kummatigi on Ekspress kuulnud, et põhjus seisneb ka ahelreaktsiooni kartuses, presidendi asendaja asendamises. Nimelt astuks põhiseaduse paragrahvi 83 kohaselt presidendi surres, haigestudes või puhkusele minnes kuni kolmeks kuuks tema kohale riigikogu esimees, kelleks on hetkel Ene Ergma.

Puhkuseplaani korral peaks president Ilves tegema oma asemikule Ergmale “motiveeritud kirjaliku avalduse”, misjärel läheks riigipea volitused avalduse saamise momendist Ergmale üle.

Ergma peaks vastavalt paragrahvile 84 seejärel kohe lõpetama oma “volitused ja ülesanded kõigis valitavates ja nimetatavates ametites” ning peatama ka oma erakondliku kuuluvuse, tema asemele riigikogu spiikritoolis asuks aga riigikogu esimene aseesimees, kelleks on hetkel Laine Randjärv.

Kui Randjärv mingil põhjusel seda kohta vastu võtta ei saaks, asendaks Ene Ergmad riigikogu teine aseesimees Jüri Ratas, ning kui ka tema ametit vastu võtta ei saaks, peaks spiikriks saama riigikogu vanim liige, kelleks riigikogu ametisse asudes oli proua Ergma ise, pärast asendusliikmete lisandumist aga Paul-Eerik Rummo.

Samas – kuivõrd parlamenti jääks Ergma volituste peatudes vaid 100 liiget – peaks parlamenti omakorda astuma ajutiselt veel üks asendusliige, kelleks on riigikogu liikme staatuse seaduse kohaselt lahkujaga “sama erakonna samas valimisringkonnas kandideerinud esimene asendusliikmeks registreeritud kandidaat”.

Üheksandas valimisringkonnas oli IRLi esimene asendusliige psühholoogiaprofessor Peeter Tulviste, kes tegutseb Wikipedia andmeil hetkel aga Tartu ülikooli erakorralise kultuuripsühholoogia professori ning Eesti Teaduste Akadeemia humanitaar- ja sotsiaalteaduste osakonna juhatajana.

Kes hakkaks asendama Tulvistet nimetatud kohtadel? Niipalju liblika tiivalöögist – ja seda kõike 35 puhkusepäeva nimel.

PS Rekordsoojadel juulipäevadel on lohutav teada, et ametivolituste lõppemise korral on presidendil õigus saada kasutamata jäänud puhkuse eest rahalist hüvitist. Esimese ametiaja lõpus kompenseeriti Ilvesele 175 väljavõtmata päeva 30 130 euroga.


Ministrid asendavad üksteist minuti täpsusega

Ministrite puhkuseagne asendamine on reguleeritud koalitsioonisiseste kokkulepetega ning kohati on graafik paigas lausa minuti täpsusega.

Näiteks puhkavat välisministrit Urmas Paeti asendas valitsuse kommunikatsioonibüroo andmeil näiteks 3. juuli esimese poole (00.00–12.15) kolmas asendaja Jürgen Ligi, sellal kui kell 12.16 läks välisministri roll üle esimesele asendajale Rein Langile, temalt 9. juulil aga teisele asendajale Hanno Pevkurile, kes selle südaöö lähenedes – siis, kui Ligi Brüsseli lennukiga kell 23.55 Tallinnas maandus – täpselt neljaks minutiks taas kolmandale asendajale Jürgen Ligile loovutas.

Peaminister Andrus Ansipit asendab ajavahemikku 19.7.13–5.8.13 planeeritud puhkuse ajal sel reedel Keit Pentus-Rosimannus, tema lahkumise tõttu laupäevast kuni puhkuse lõpuni aga Urmas Reinsalu, kes on koalitsioonipartneri esimehe ja kaitseministrina esimeseks asenduseelistuseks.

Nende äraolekul asendab peaministrit vanim tööl olev valitsuse liige, kes on pärast minister Jaak Aaviksood Rein Lang, kes täitiski valitsusjuhi ülesandeid neljapäevani.

Järgmisest nädalast kuni peaministri puhkuse lõpuni ehk 5. augustini on valitsusjuhi ülesannetes minister Reinsalu.