Mart Erlenhein (25) kandideerib Reformierakonna nimekirjas Tallinnas Haabersti linnaosas. Noormehe tagasihoidlik kandidatuur ei ärataks tähelepanu, kui ta poleks süüdi mõistetud narkokuriteos.

Kõigele lisaks äratab tõsist tähelepanu Erlenheina sattumine valimisnimekirja. Kui kümned ja kümned erakondlased tunnistasid suvel, et nad sattusid erakonda poolkogemata, siis Erlenhein on veel samm edasi – ta sattus ka valimisnimekirja poolkogemata.

Noore mehe kuritöö pole noorte jaoks ennekuulmatu. 2010. aastal mõisteti ta süüdi korduvalt narkootilise aine omandamises (ka suures koguses, mis kanepi puhul on 10–20 grammi), grupiviisilises hoidmises ja edasi andmises.

Mart tõmbas kanepit, andis seda oma alaealisele tüdruksõbrale ja müüs tolle sõbrannadele. Lisaks müüs ta ka vähemalt korra peole sattudes teistele noortele kanepit.

Narkokuriteole omaselt oli karistus karm – kolm aastat tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga. Karistus hakkas kehtima 2011. aasta keskel. Aga kuidas sattus kehtiva kriminaalkaristusega noormees valimisnimekirja?

Avaldame Erlenheina selgituse: “Ma astusin kunagi Reformierakonda puhtjuhuslikult, olid ühed suvepäevad, kuhu tahtsin minna. Suvepäevadele ma ei jõudnudki, aga see selleks.

Ma pole käinud selle viie aasta jooksul kordagi ühelgi Reformi üritusel, maksnud ühtki liikmemaksu jne.

Paar kuud tagasi aga helistas keegi ja küsis, kas tahad kandideerida. Poolnaljaga sai nõus oldud, kuna lubati, et ma ei pea peale avalduse allkirjastamise midagi muud tegema.

Pole ma näinud ühtki erakonnakaaslast ega pole ka käinud ühelgi valimisteemalisel kogunemisel.

See oleks suht närimine minu kallal, kui te hakkaks mu enda isiklikku elu ja tööd rikkuma mu karistuse avaldamisega enda ajalehes. Ma võibolla midagi tillukest jagan poliitikast, aga mul on suht savi sellest ja olen kindel, et ma poliitikasse kunagi ei pürgi.

Pole ka kordagi sõna võtnud ühelgi teemal. Need inimesed, kes võibolla minu poolt hääletavad, on minu enda sõbrad. Reklaami ma ei tee.”

Mida arvab kogemata valimistel kandideerima sattunud noormees Eesti uimastipoliitikast?

“Kanepi võiks jätta kriminaalkaristuseks, nagu see praegu on, kuna ma olen juba piisavalt näinud, mida see noorte vaimse tervisega teeb.”