Ühtlasi oli kummastav Ruhnul ja Vormsil esinenud ülikõrge valimisaktiivsus – vastavalt 80 protsenti ja 77 protsenti. Eesti keskmine oli 58 protsenti.

Vabariigi valimiskomisjoni esindaja Karina Loi sõnul on suur osa saartele registreeritud elanikest ilmselt liikuva eluviisiga ning harjunud riigiga suhtlema elektrooniliste kanalite ja vahendite abil.

Eelviimaste kohalike valimiste järel tegi „Pealtnägija“ loo kuidas Vormsil võõraid sisse kirjutades saab tekitada endale koht väikevalla volikogus. Piisas kümnest häälest. Kohalikud, kes kahtlustavad tänavu samasugust manipulatsiooni, ei taha sellest aga rääkida.

Omapärased olid valimised ka Paldiskis. Kuigi linnakeses kasutas e-hääletust vaid 17 protsenti valijatest, siis neist koguni 65 protsenti hääletasid Paldiski Põhjasadama omaniku Aleksei Tšuletsi valimisliidu poolt. Sadamakuningas võttis linna volikogus 13 mandaadist 6.

Valimiskomisjon pole ei saarte ega Paldiski kohta kaebusi saanud. „Kui on kahtlusi valimispettuste osas, siis tuleks pöörduda politsei poole,“ ütles Loi.