Projekti SHEE raames luuakse kapsel, mis on võimeline iseseisvalt ekstreemsetesse tingimustesse lendama ja end seal eluhooneks lahti pakkima, luues uurijatele elamiseks sobiva sisekeskkonna. Kapslit võiks vabalt kasutada ka Maal, näiteks Antarktikas, kõrbes või katastroofipiirkonnas.

Tööd juhib TÜ tehnoloogiainstituudi arukate materjalide labori polümeersete materjalide tehnoloogia professor Alvo Aabloo. Ta ütleb Ekspressile, et praegu käib konstrueerimistöö ning eluhoone vaheeskiisid pole avalikud.

Maailmas on mitmeid sarnaseid täispuhutava “kosmosehotelli” projekte, teiste hulgas ka USA kosmoseagentuuril NASA. Ent nende eluhoonete probleemiks kipub olema antennide ja vajaliku tehnika paigalduse keerukus. SHEE projektis peaks selle eest hoolitsema robotid. 2015. aastaks peaks valmima marsimajakese esimene prototüüp. Maavälisesse kasutusse võidakse see võtta kõige varem 25 aasta pärast.

TÜ arukate materjalide ja seadmete laboris on varem testitud Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) projekti raames kunstlihaste materjalide kosmosekindlust.