Eriti kurvastas minister selle üle, et ameeriklased on viinud Euroopast ära kõik oma tankid.

“Me igatseme selle tanki järele,” pihtis Reinsalu.

Kaitseminister sai oma avameelsuse pärast palju pahandada. Teda hurjutasid nii eurosaadik Kristiina Ojuland, Vene asepeaminister Dmitri Rogozin, sots Marianne Mikko kui ka Keskerakond.

Juba 25. oktoobril 2001 avaldas Eesti Ekspress Aavo Koka, Tiina Kaalepi, Tarmo Vahteri ja Pekka Erelti artikli “Rüütel vapustab valitsust”.

Tegemist oli tõelise pommuudisega. Äsja presidendiks valitud Rüütel oli kohtunud Eestit külastanud USA tähtsa kindraliga.

President ei kooskõlastanud oma juttu ei valitsuse ega sõjaväelatega, vaid rääkis kõik südamelt ära. Rüütel pajatas ameeriklasele, et tal on isiklik nägemus, kuidas tagada Eesti kaitse. Saaremaale tuleks rajada süvasadamad, mis suudaks võtta vastu tõeliselt suuri laevu. Samuti tuleks ehitada transpordilennukitele sobiv lennuväli. Nii saaksime võtta kiiresti vastu võimalikult palju NATO abivägesid.

Rüütli nägemuses pidi Saaremaast saama uppumatu merekindlus, kust jätkatakse vallutajatele vastupanu pärast mandri-Eesti alistumist.

Ameeriklased kuulasid Rüütli jutu viisakalt ära. Hiljem Eesti kaitseväelastega kohtudes ilmutasid aga kriitikameelt: “Presidendi jutt on sõjalis-strateegiliselt täiesti mõttetu.” Ka Mart Laari valitsus suhtus uue riigipea mõtetesse kui huumorisse.

Soomlastel oli kunagi Paasikivi-Kekkoneni liin. Eesti poliitikas on täna põhjust rääkida Rüütli-Reinsalu doktriinist.

Nali naljaks, aga süvasadam on Saaremaal juba olemas. Ja Eesti kuulub NATOsse.

Eesti Ekspress 25… on rubriik, kus avaldame mõne ammuse loo või pildi, mis tänagi ajakohane.