Kõlab kui Eesti riigi surm? Siiski mitte. Meie koduvabariik jätkakas rahumeeli eksistentsi - pilves!
Kui majandusministeeriumi IT-asekantsler Taavi Kotka sellest ülimalt ambitsioonikast plaanist oma väliskolleegidele pajatab, kostub neilt tavaliselt kas "so f..cking cool!" (nii kuradima äge!) või "you IT-crazy Estonians!" ("oh teid IT-hulle eestlasi!"). 

Nimelt sooviks Eesti riigi IT-juhid kolida kõik riigi jaoks kriitilised andmed ja infosüsteemid nn Eesti riigipilve, mis hajutataks üle maailma laiali. Sisuliselt oleks tegu serveriruumidega, mis asuks kas Eesti saatkondades või spetsiaalsetes andmesaatkondades sõbralike välisriikide territooriumil. Kui jääksime mastaapse küberrünnaku alla, ei lülitataks meid võrgust välja, nagu juhtus Gruusiaga 2008. aasta augustis. Riigi e-teenused jätkaksid toimimist näiteks Saksamaalt või Hollandist.

Riigipilve loomise ettevalmistused juba käivad. Ent pilveteemal fantaseerides jõudsid meie IT-gurud veelgi lennukama ideeni: Eesti võiks olla esimene maailma riik, mis ongi täielikult pilves! Ja mille eksistents ei sõltu tema territooriumist. 

See oleks täiendav julgeolekugarantii, sest muudaks Eesti okupeerimise mõttetuks. Riik jätkaks igal juhuk pilves toimimist. 

Pikemalt homses Ekspressis