Laes ripuvad kastekannud, koosolekutelaud on tegelikult mingi vana tehasekäru. Selle ääres istuvad noored ja säravate silmadega inimesed, kes arutavad midagi lõbusalt. Sundimatu meeleolu, kuigi käib päeva tähtsaim uudistetoimetuse koosolek. Õhkkond meenutab mulle väga 90ndate keskpaiga hipilikke Eesti ajalehetoimetusi.

Ma tahaks seda aega tagasi ning seepärast otsustan üsna kiiresti, et kui ma peaksin Moskvas töötama ajakirjanikuna, siis ainult selles kohas!

Olen Moskva kesklinnas, Nõukogude ajal tuntud magusavabriku Krasnõi Oktjabr endises šokolaaditsehhis. Juba neli aastat asub siin eratelekanali Dožd toimetus.

Eesti keeles tähendab Dožd sellist ilusat ja optimistlikku nähtust nagu „vihm". Doždi hüüdlause, mis ripub suurelt kohe nende sissekäigu kohal, ongi „Optimistlik telekanal".

Optimismi läheb neil praegu kõvasti vaja.

Läänes palju tähelepanu äratanud telekanal Dožd on suurepärane näide, kuidas Venemaal asjad käivad. See on õpetlik lugu, kuidas kõik oleneb tsaari suvast.

Tänavu jaanuaris, mil kogu Venemaa tähistas 70 aasta möödumist teise maailmasõja ühe suurima tragöödia, Leningradi blokaadi lõppemisest (ainuüksi nälga suri üle 600 000 linnaelaniku), esitas Venemaa ilmselt hetke kõige sõltumatum ja parim teleuudistekanal Dožd oma saidil vaatajatele küsimuse - kas olnuks mõistlikum Leningrad Saksa vägede kätte anda, et päästa tuhandeid inimesi näljasurmast?

Mõne Vene ajaloolase meelest õigustatud küsimus, aga mitte tänasel Venemaal, kus igasugune kahtlemine Punaarmee või Stalini sõjaaegsetes tegudes on alates maikuust kuritegu. Lühidalt öeldes: „vastu tulles arvukate ühiskondlike, eriti veteraniorganisatsioonide nõudmistele" loobusid Venemaa suurimad kaabel-TV operaatorid üksmeelselt Doždi edastamast. Üksteise järel saabusid telejaama erinevate riigiasutuste põhjalikud kontrollid.

Tänu ühele ettevaatamatule küsimusele sattus üha populaarsust kogunud Dožd hävingu äärele. Ei aidanud isegi avalik andekspalumine sõjaveteranidelt.

„Selge, et see blokaadi-küsimus oli vaid ajend meie ründamiseks," räägib mulle peatoimetaja asetäitja Tihhon Dzjadko.