Ja pidude seeria, mis algas ühel mullusel oktoobriõhtul valitud sõprade süütu koosviibimisena, väljus lõpuks kontrolli alt. Robert, Kadriorus pidutsenu: "See läks nagu väga käest ära, mis seal toimus. Varastati ja tehti igasuguseid lollusi."

Pool tosinat Kadriorus lustinud noorukit kinnitavad seda juttu, ent Robert – nimetagem teda nii – on ainus, kes soostub intervjuuga. Esimene pidu lossi saunas peeti 1. oktoobril. Kadrioru pressiteate sõnul viibis Arnold Rüütel sel ajal visiidil Saaremaal.

Mõne kuu sees järgnes veel vähemalt viis party’t, mis muutusid järjest rajumaks ja rahvarohkemaks. Väidetavalt lõbutses hoones tipphetkel 50 noort. Robert: "Kui keegi oli seal kohal, siis tema kutsus veel kellegi ja siis tema kutsus veel kellegi ja tema kutsus veel kellegi."

Menukate pidude korraldajad olid Rüütlite lapselapsed Helena (15) ja Maria (13). Tüdrukud elavad Kadriorus alates 2001. aastast, kui vanaisa presidendiks valiti. Presidendi avalike suhete nõunik Eero Raun: "See on presidendi perekonnas omavaheline kokkulepe, et osa lapselastest elab koos vanaema-vanaisaga, kes siis nagu natukene hoolitsevad ka."

Loomulikult on lastel õigus oma koju, mis on juhtumisi riigipea residents, sõpru kutsuda. Ja mõistagi toimusid kõnealused peod 77aastase vanaisa ja 70aastase vanaema äraolekul. Roberti jutu järgi pidutseti nagu pubekad ikka: "Joodi. Põhimõtteliselt oli niimoodi, et läheme presidendilossi jooma." Kuid noormees väidab, et nii mõnelgi tema eakaaslasel oli ühes ka kanepit.

Kui poisi juttu uskuda, siis oli noortel presidendi ametikorterisse vaba sissepääs. Pidulised saabusid korterisse kõrvalukse kaudu, mille ees valvurit ei ole. Ukse sissepääsukood oli laste tutvusringkonnas laialt teada.

Raun kommenteerib seda ettevaatlikult: "Mmmm... see uks, mis presidendi korterist avaneb nii-öelda avatud maailma, see ei ole koodiga. Ma arvan, et siin võib-olla mingi alus on, aga ma ei kipuks ka siin detailidesse laskuma." Rauna kinnitusel ei sattunud keegi sinna, kus ta viibida ei tohtinud, ja kui ka oleks sattunud, on kõik jälgimisseadmetega fikseeritud.

Kui mõne aasta eest õnnestus töötul Pärnu näitlejal otse presidendi hommikusöögilauda hiilida, nimetas julgestuspolitsei šeff seda inimlikuks ekistuseks. Praegu keeldub politsei seda küsimust üldse kommenteerimast.

Presidendi ametikorter kantselei paremas tiivas on tsoon, kuhu ei pääse enamik kantselei 50 amentikust, rääkimata ekskursioonidest või Kroonikast. Tavalise eestlase šanss seda oma silmaga näha on nullilähedane. Ainus erand on televisioonis üle kantav presidendi uusaastatervitus, mille ta esitab oma korteri kamina taustal.

Raun on pidude fotosid näinud. Ta ütleb, et kõik pildid on tehtud presidendi erakorteris. "Seal ei olnud ühtegi sellist ruumi, mis oleks siinpool turvatsooni ehk avalikes ruumides."

Kuid Roberti jutu järgi käisid pidulised ka kantselei poolel. "Kõikidel oli sihuke ligipääs olemas. Ja kõik käisid nendes ametiruumides kindlasti. Ja ma usun ka, et seal loeti mingeid dokumente."

Raun lükkab selle ümber: "Kui me räägime õhtusest ajast, siis on kõik töötajate kabinetid lukus ja kõikide vajalike paberite julgeolek ka tagatud. Selles mõttes probleemi ei ole olnud."

Esimesel külaskäigul poseerisid noored muuhulgas fööni juures, kus valmib Ingridi kuulus soeng, ja tehti fotosessioon saunas, kus viskab leili esimene Arnold.

Järgmistel pidudel tutvusid noored 1938. aastal rajatud kantseleiga laiemalt. Robert: "Seal on üks sihuke ruum, kus on üks pikk laud. Ilmselt seal istuvad need... mingi vastuvõtmine või ma ei kujuta ette ja seal tehti mingit šõud. Keegi kõndis seal laua peal. Ja joodi seal laua taga."

Ühel hetkel said koerustest sigadused. Robert: "Seal ju hakati nende alkoholi jooma. Kapist võtma... Ja varastati nende asju seal. Näiteks kindad keegi võttis kaasa. Et näed, mul on presidendi kindad."

Raun möönab, et noormehe väide võib tõele vastata: "Ma nägin seal piltidel mõningaid pudeleid, mis võib-olla olid seda päritolu, aga ma arvan, et rüüstamine on siin võib-olla liiga ajakirjanduslik termin."

Robert: "Keegi hooples, et käisid katusel ja seal ees, kus on see fassaad. Seal on lipp. Olid seal ümber lipu ja jõid seal lipu taustal ja kusesid seal katuse peale ja loopisid konidega."

Raun: "Noh, see asi on natukene keerulisem. Et ma jätaksin siin vastuse pikemalt välja ütlemata."

Roberti meelest on presidendi julgeoleku tagamisega midagi valesti, kui sellised peod said toimuda. "Seal ei olnud mitte mingisugust valvet ega mitte midagi. Loeti dokumente ja seal oleks võinud olla ükstapuha kes ja oleks võinud seda väga pahasti ära kasutada."

Raun: "Ma arvan, et siin ei ole põhjust mingiteks kardinaalseteks muudatusteks. Turvarežiim toimib."

Pressinõuniku sõnul on president Rüütel noortepidude probleemist teadlik ega pea vajalikuks teemat kommenteerida.