Kuritegelikele ringkondadele antud obadust võib rahalises mõttes hinnata kuni saja miljoni krooni suuruseks. Keskkriminaalpolitsei ei välista, et kokaiinikogus toodi Eestisse eesmärgiga see siinsetele allilmategelastele maha müüa.

Kriminaalmenetlust juhtiv riigiprokurör Jüri Reede ütles, et tegemist on niisuguse narkokuriteoga, mille eest süüdimõistmisel võib täiesti vabalt kõne alla tulla eluaegne vangistus.

Prokurör Reede sõnul saabus esimene viiest vahi alla võetud Iisraeli kodanikust, Nahum (43), Eestisse tänavu suvel ja asutas siin firma. Ofiir Company OÜ tegevusalad ulatuvad reklaamiteenustest ja õigusalastest konsultatsioonidest hulgikaubanduse ja toitlustamiseni. Siiski näib tegemist olevat sõna otseses mõttes varifirmaga.

Keskkriminaalpolitsei juht Lauri Tabur märgib, et firmal polnud mingit majandustegevust. “Oleme praeguseks veendunud, et majandustegevust polnud plaaniski. Tõenäoliselt oli läbikukkunud narkoprojekt mõeldud selle firma ainukeseks äriks, mis edu korral oleks kurjategijatele toonud kuni mõnikümmend miljonit krooni kasu.”

Oktoobri esimesel poolel saabus Eestisse Nahumile külla neli kaasmaalast – Iisraeli kodanikud Meir, Shimon, Benjamin ja Sergei. Tallinna saabus ka enneolematu kokaiinilast, mis oli peidetud üllatavasse kohta – metallist hammasrattasse.

Operatsioon nagu filmis

Eelinfo kogumine narkolasti kohta algas suvel, kui siia firma asutanud ja elama asunud Nahum uurimisorganite tähelepanu pälvis. Mitte seetõttu, et välismaalane Eestis äri alustab, vaid tänu kogutud informatsioonile Iisraeli maffia poolt teele pandud uimastipartii kohta.

Operatsioon käivitus möödunud teisipäeval. Ühe Kiisa tänaval asuva lao vahetus läheduses pidasid uurijad koos K-komandoga kinni kaks kahtlustatavat viiest. Ühe pealtnägija sõnul toimus kinnipidamine nagu filmis – mehed tõmmati sõna otseses mõttes asfaldile ja nende käed pandi raudu.

Laost võeti kaasa 772 kilo kaaluv ja pooleteisemeetrise läbimõõduga metallist hammasratas. Hiigelhammasratta korpusesse tehtud peidikust leiti osalt lahtine, osalt kilekottidesse pakitud kallihinnaline pulber.

Prokuratuur ega keskkriminaalpolitsei ei täpsusta, kuidas kokaiini jälile jõuti. “Operatsioonile pani aluse väga hea rahvusvaheline koostöö Ameerika Ühendriikide ametivõimudega ning siseriiklikult maksu- ja tolliameti ametnikega, kes kõik olid eri etappidel operatsiooni teostamisse kaasatud,” ütles Tabur.

Ka USA saatkond ei näinud põhjust sündmust alahinnata. Eric Johnson, saatkonna pressi- ja kultuuriatašee, märkis: “See juhtum on omamoodi pretsedent, sest kokaiinikoguse avastamine sai võimalikuks tänu USA ja Eesti õiguskaitseasutuste edukale koostööle. Loodetavasti jätkub kahe riigi vaheline edukas koostöö ka tulevikus.”


“Oleme kindlaks teinud, et selle päritoluriik on maailma üks suurimaid kokaiinitootjaid Peruu ning Eestisse toimetamisel kasutati jälgede segamiseks mitmesuguseid transpordiliike,” märgib Lauri Tabur.

Arvestades kokaiini haruldast puhtusastet, võib selle väärtus mustal turul ulatuda 100 miljoni krooni kanti. Kohtuekspertiisi- ja kriminalistikakeskuse esialgsetel andmetel on kokaiini puhtuseastmeks enam kui 90 protsenti, mis tähendab narkokaubanduse mõistes ülipuhast ainet.

Tänavamüüki jõuab ligi 1200 krooni gramm maksev kokaiin tavaliselt 30–40protsendise, vahel aga isegi vaid 10­protsendise puhtusega. Uimasti puhtusastet ja kogust arvestades võib väita, et valdav osa ainest oli mõeldud siit edasi toimetamiseks. Kes ja kuidas seda tegema pidi, peab tuvastama uurimine.

Neljapäeval võeti viisik kohtu loal kuueks kuuks vahi alla. Üks kinnipeetutest – Nahum – elas firma kontoriga
samal aadressil, Liivalaia tänaval Tallinnas. Sellelt aadressilt tabati samal ajal hammasratta leidmisega kolm kahtlustatavat.

Korteris olijad keeldusid keskkriminaalpolitsei töötajatele ust avamast, mistõttu see tuli maha murda. Operatsiooni kaasatud K-komando sisenemisel teisel korrusel asuvasse korterisse ronis üks meestest aknalauale ja üritas alla hüpata, ent politseinikel õnnestus ta viimasel hetkel tagasi tõmmata.

Ühegi vahistatu juurest ega ka nende peatuspaigast relvi ei leitud, mis lubab arvata, et mehed olid tehingu õnnestumises ja oma julgeolekus kindlad.

Viiest vahialusest kaks väidavad, et on varem välismaal karistatud, üks narkokuriteo, teine rahapesu eest. Kas tegemist on rahvusvaheliselt tuntud kurjategijate, Iisraeli maffia liikmete või suvaliselt leitud käsutäitjatega, uurimisasutused esialgu ei täpsusta.

Kinni võetud meeste esialgsed ütlused on olnud vastuolulised. Prokurör Reede sõnul oli üks kahtlusalune sõjakalt meelestatud ja väitis, et talle tehakse ilmaasjata liiga.

Eestis ostja olemas?

Hetkel on alust arvata, et Eesti ei jäänud hammasratta teele lihtlabase transiitmaana. Kellest pidi saama narkolasti uus omanik, seda ei avaldata. Ilmselt pole Eesti kuritegelikus maailmas just palju tegijaid, kes võiksid endale lubada ligi saja miljoni kroonist väljaminekut…

Arvestades, et Eestis tarvitatakse keskmiselt kaks kilo kokaiini aastas, on ka selge, et hiigelkogus ei olnud mõeldud ainult siinsele turule. Konkreetses asjas uurijad enne menetluse lõppu ei avalda, kuhu täpselt pidi aine edasi liikuma. Ent arvestades, et kokaiinigramm maksab nii Skandinaavias, Kesk-Euroopas kui ka Peterburis enam-vähem sama palju, olid arvatavasti kõik teed lahti.


Kuigi juutide kriminaalne sündikaat Mishpucka on Ühendriikides juba peaaegu sajandi vanune nähtus (Meyer Lansky jt), räägitakse ajakirjanduses Iisraeli maffiast USAs 70ndate lõpust. Aga veel läinud aastal avaldatud artiklites käsitletakse Iisraeli maffiat kui uut nähtust.

Näiteks Las Vegas Sun kirjutas mullu, et mängupõrgute pealinnas on hakanud ilma tegema uus vägivaldne element, mida juhivad Iisraeli kodanikud. Artikli andmetel on Iisraeli maffia lisaks osavalt korraldatud rahapesu ja inimäri skeemidele tegev Euroopast USAsse narkootikumide smugeldamisega. Artiklis on pikemalt juttu Iisraeli suurimate ehitusfirmade omanikust Gabriel Ben Haroshist, kes võeti mullu aprillis vahi alla kahtlustatuna rahapesus ja muudes kuritegudes. Mullu septembris vahistas USA narkopolitsei Iisraeli maffia liidriks nimetatud Zeev Rosensteini ja tema 20 kaasosalist seoses 700 000 ecstasy-tableti salakaubaveo korraldamisega.

2003. aastal tegi Rahapesu Andmebüroo kindlaks, et Iisraeli kodanikud kandsid kolme Eesti panga arvetele ligi 80 miljonit krooni. Võimude hinnangul oli tegu ­maffia relva- ja inimkaubanduse tulude pesemise katsega.


KEKK ekspertide sõnul on Iisraeli kodanikelt ära võetud kokaiinhüdrokloriidi kujul tegemist väga kõrge puhtusastmega – enam kui 90% – ainega.

Nii suurte koguste puhul on see erakordne. Aasta tagasi kaubalaevalt Captain Spivak kätte saadud 30kilone kokaiinikogus oli ligi kaks korda lahjem. Tänavamüügis leiab kasutamist 30–40 protsendini lahjendatud aine. Lahjendatud kokaiini hind ulatub 1200–1500 kroonini. Täiesti puhta aine väärtus on tänavahinnast peaaegu kolm korda kõrgem, mis teeb tabatud koorma hinnanguliseks (siiski mitte turu-) väärtuseks üle saja miljoni krooni.

Lugu ilmus 18.oktoobril 2005