(märgi kõrgus 22 meetrit)

Anseküla tuletorn seisab Sõrve maantee ääres, Sõrve sääre kitsama koha peal.

Ühel pool teed on tuletorn, teisel pool kena kollane maja, kus elab Maiu Jõgi, 78 aastat vana. Tema mäletab hästi, kuidas enne sõda oli täpselt tuletorni koha peal kirik, kus kuulus helilooja Tobias kord kontserti andis.

Anseküla kiriku sale torn, rist otsas, moodustas koos Lõu majakaga liitsihi, mille järgi laevad Lõu lahte sisse tulid.

Vene väed panid 1941 kiriku katuse põlema ja sakslased lasksid 1944 taganedes kiriku hoopis õhku. Usuga või usuvaenamisega polnud neil sündmustel aga mitte midagi pistmist, ütleb Maiu Jõgi. Kirikutorn olnuks vastastele magus vaatluspunkt.

1952 ehitasid Vene sõdurid mõne kuuga uue majaka. Majakavaht Armin Aste sai ametist lahti, kui majakad 90ndate keskel päikesepatareide peale üle läksid.

“Mulle see majakas meeldib,” kõneleb vanaproua Jõgi. “Tema tuli vilgutab mulle igal õhtul ilusti silma.”

Sõrve tuletorn

(märgi kõrgus 52 meetrit)

Suvel jalutavad Sõrve torni ümber nagu sipelgad sajad turistid, talvel aga lendavad merikotkad. Sõrve tipp on üks Saaremaa kaunimaid paiku ja tuletorn on selle paiga krooniks.

Esimese Sõrve tuletorni ehitamist alustasid 1646 septembris rootslased, töölisteks 24 Kuressaare garnisoni soldatit.

Kui kaua esimene Sõrve tuletorn püsis, pole teada, kuid 1770 valmis suur neljatahuline kivituletorn, mis hävis viimases ilmasõjas. Oma praeguse, raudbetoonist kuju sai torn 1960. aastal.  Nõukogude ajal töötas sõjaväe tiiva all Sõrve tornis koguni viis inimest, nüüd ei ühtki.

Viimane majakavaht, 2002. aasta lõpul töölt vabastatud Matti Sepp elab torni kõrval lagunenud majas. Ta ütleb, et majakavahi kohustused ulatusid lambivahetusest torni koristamiseni. Nüüd peavad samu asju tegema Kuressaarest kohale sõitvad mehed.

Kiipsaare tuletorn

(märgi kõrgus 25 meetrit, päevamärk, tuli puudub)

Kiipsaare tuletorn Saaremaa läänerannal on üldtuntuks saanud oma taustarolliga Sulev Keeduse filmis "Somnambuul".

Viltune Pisa torniks kutsutud majakas seisab kunagi Vene piirivalve poolt ülihästi valvatud Harilaiu rannas. Praeguseks on see paik aga saanud nii menukaks, et Vilsandi rahvuspark seadis Harilaiu teele üles liikluskeelu märgi.

Kiipsaarel on töötanud seitse majakavahti: 1928 alustas Mihkel Pull, 1992 lõpetasid Hilda ja Heimar Vapper, kes said ametis olla 27 aastat ja kaks kuud. Heimar Vapper on ühe krehvtisema seigana meenutanud seda, kuidas jämeda kehaga Leningradi admiral klaaside puhastamiseks ette nähtud piirituse ära jõi ja majakatrepilt kukkudes end kergelt vigastas.

1992 veebruaris juhtus see, et tormine meri neelas 50 meetrit liivakallast ja majakas vajus viltu.

Kihelkonna vald on torni 777 777 krooniga müünud muhulasest kinnisvaraärimehele, oma ülesandeid päevamärgina täidab Kiipsaare majakas edasi.

Oiju tuletorn

(märgi kõrgus 18, päevamärk, Kihelkonna liitsihi alumine märk, tuli puudub)

See Jaagarahul seisev majakas sai valmis 1954. aastal. Ta moodustab koos Kihelkonna kirikutorniga liitsihi.

Jaagarahu sügava sadama kaudu on Saaremaalt ära veetud paekivi ja küüditatuid, tänaseks on tuuled sadamakai mitmeks tükiks lõhkunud. Lõhutud uksega tuletorni soovib Kihelkonna vald erakätesse müüa.

Oiu viimane majakavaht Mati Ivalo võttis ameti üle oma isalt Harry Ivalolt. Oma rohelise Sapakaga igapäevast majaka juurde sõitmist nimetab Ivalo laisa mehe ametiks. Vene sõjavägi varustas vahti konservidega, andis ka sooja kasuka, mis Ivalol tänini alles.

Veeteede ameti Saaremaa talituse juhataja Jüri Kuusk pakub, et Oiust võiks saada linnuvaatlemise torn – linnurikas Kihelkonna laht ja Vilsandi rahvuspark kohe vaateulatuses.

Kübassaare tuletorn

(märgi kõrgus 18 meetrit)

Esimese ilmasõja ajal Saaremaa idarannikule Kübassaarde ehitatud puittuletorn süttis 1923 piksest põlema, 1924 sai valmis praegune betoonmajakas.

Kübassaare tuletorn täidab tähtsat rolli Suure Väina mereliikluses.

Eesti Vabariigi taastulemisel oli majaka juures kolm töökohta, tänaseks on jäänud üks. Kübassaare on üksildane paik, tee sinna viib läbi tähelepanuväärselt kena laialehise laane. Tagasihoidliku majakavahi Melja Vassiljeva rahu kaitsevad okastraataed, tarastik ja suur must koer.