27. juunil astusid Koplis Stroomi hotelli restoranis Trofimovi juurde keskkriminaalpolitsei töötajad. Politsei üllatuslikust visiidist end keeltuks ehmatanud endise kolhoosiesimehe käed pandi raudu ning viidi minema. Otse oma kodu kõrvalt, kümme päeva enne 45. sünnipäeva. Viiv hiljem, Wismari tänaval ühe kõrvalhoone läbiotsimisel, leidsid operatiivtöötajad ligi 750 liitrit kanistrites ning 700 liitrit Finlandia Vodka ja Vodka Gorbatchow etikettidega pudelitesse villitud salaalkoholi. Samas vedeles paar tuhat võltsviina etiketti. Ring ümber kahtlast äri ajanud endise kolhoosiesimehe oli saanud täis. Politsei süüdistab teda 5,2 miljoni krooni suuruse aktsiisipettuse korraldamises. Trofimov oli alates tänavu aprillist ühe Viljandimaa alkoholitootja pabereid võltsinud ning 23 korral nende paberite abil Rakvere piiritusetehasest piiritust välja petnud. Tulijook realiseeriti salakaubana Tallinna tänavatel. See on esimene kord, kui politseil õnnestus tuvastada legaalsest piirituseärist hangitud alkoholi kasutamine salaviinaäris.

Kolhoos, 100 000 liitrit salaalkoholi ning rekordiline narkokogus  

Venemaal Tšita linnas sündinud Vassili Trofimov saabus Tallinna 80-ndate alguses, mil ta tuli Merekooli õppima tuli. Karjäär jätkus Eesti kalalaevanduses ja kulmineerus Koplis asuva kalurikolhoosi Majak esimehe kohal. Kolhoos hingitses, kuni lõpuks üle 60 miljoni kroonise võlakoorma all 1996. aastal pankrotti läks. Ettevõtte varade kantimises ning varastamises süüdistatud esimees istus mõnda aega eeluurimisvanglas, tuli aga puhtalt välja. Siiski ilmestab perioodi üks väljapressimisjuhtum. Nimelt oli väidetav allilmategalne Valeri Kot Trofimovilt paari aasta vältel kokku 150 000 krooni “katuseraha” võtnud. Vähemalt niisuguse tunnistuse andis Trofimov 1999. aastal Koti kohtuprotsessil. Kolhoosiesimehe bisnis jätkus aga sellest asjaolust hoolimata. Põhiliselt kalalaevanduses. Seda päevani, kui mees oma tegevusega tõsiselt politseile huvi hakkas pakkuma.

1997. aasta suvel lasi ekskolhoosiesimees Prantsusmaal laadida Peterburist renditud kalalaevale Alferas ligi 100 000 liitrit piiritust. Laev pidi minema Lätti ning piiritus sealsele firmale Mega, kuid maabus mõni päev hiljem hoopis Tallinnas Bekkeri sadamas ning lastiks oli märgitud tosool laeva enda hooldamiseks. Järgmisel hommikul, kui laeva tulid kontrollima tolliametnikud ning avastasid, et laeval oli salapiiritus, selgus ka, et ööga oli pisut üle 60 000 liitri jõutud maha laadida ning Tallinna salaalkoholiturule laiali saadetud. Riigil jäi saamata 8,1 miljonit krooni aktsiisiraha.  Trofimov laiutas juhtumi pele käsi ning teatas, et ei tea piiritusest midagi. Samas laeva kapten kinnitas, et Trofimov ise käskiski laadungi peale võtta. Salakaubaveos ning dokumentide võltsimises süüdistatud Trofimov vahistati kuid mõni aeg hiljem ta vabanes. Nimetatud juhtum on jätkuvalt menetluses. Septembris peaks asja järjekordne arutelu jätkuma Tallinna linnakohus.

1999. aastal veebruaris pasundas Euroopa meedia sellest, kuidas Prantsuse piirivalvurid tabasid riigi läänerannikul La Manche`I väinas kalalaeva Nemo, millest avastasid kalade vahele peidetult 23,5 tonni meelemürki marihuaanat. Kogus tähistas tollal Euroopa rekordit. Ehkki Nemo kandis Läti lippu, oli selle kapteniks Eesti elanik ning pardal viibis ka Trofimovi lähim äripartner Sergei Hit. 3,5 miljardi krooni väärtuses narkoainet vedanud laeva seostati just Trofimoviga.

Ometi õnnestus  kolhoosiesimehel kõik süüdistused endalt teise Eestist pärit vene ärimehele Nikolai Balabanovi peale suunata. Trofimov aitas enda väitel pahaaimatult laeva muretseda, ega osanud, mida sellega vedama hakatakse. Oli vaid kokkulepe, et paari reisi pärast müüb Balabanov laeva Trofimovile ja see on ka põhjuseks, miks äripartner Hit Prantsusmaa vetes vahelejäämise hetkel laeval viibis. Kontrollis laeva sobivust tööoludes. Ärimees Balabanov vahistati pool aastat hiljem Eesti-Läti piiril ning saadeti Prantsusmaale eeluurimisvanglasse. Trofimov jäi puhtaks.

Petetud kalamehed

On veel paar jumekat juhtumit ilmestamaks endise kolhoosiesimehe äritegemise stiili. Kaks aastat tagasi vahendas Trofimov Aafrikasse Mauritaania vetesse kala püüdma Saaremaa mehi. Sõlmiti lepingud, remonditi laevad. Meestele lubati, et kui Aafrikas püügiks läheb, löövad nad taskud raha täis. Aga kui saarlased kaugel püügikohta kohale jõudsid, ei oodanud neid seal keegi. Polnud püügilubagi. Nii vahtisid nad sadamas, ilma rahata, nepi elektri ning veevaruga kolm kuud. Müüsid isiklikke asju, et toidu ostmiseks raha saada. Trofimovit ei kusagil. Tõsi, mingil hetkel teatas mees, et ei teadnud saarlaste hädast midagi ning lubas asjad kohe joode ajada. Lubaduseks see paraku jäigi. Pettunud kalurid märkisid koju jõudes, et kogu Trofimovi äri on üks libe jutt ja pettus.

Umbes samal ajal kui saarlased Mauritaanias niisama vahtisid, seisis Tallinnas Paljasaare sadamas Vene kalalaev Seagull. Tõeline piraadilaev, millel puudusid igasugused dokumendid. Laev oli arestitud veetranspordi töötajate ametühingu poolt, kuna meeskond, põhiliselt Venemaa ja Ukraina kodanikud, polnud kahe aasta jooksul palka saanud. Mõni aeg enne Paljassaares arestimist oli Seagull olnud aresti all Hispaanias, sealt aga  lahkus laev omavoliliselt ja ilma paberiteta.  Seagull jõudis teha reisi Islandile, võtta seal ühe Inglise firma tellimusel peale heeringakoorem ning pidi suunduma Egiptusesse. Aga alus pööras otsa Tallinnasse. Poleks inglased oma peilimissüsteemide abil kursimuutust märganud ning jaole jõudnud, oleksid nad heeringast ilma jäänud. Tallinnas juba laaditi kala maha. Nagu uurimisel selgus oli Seagulli meremeestel taskus lepingud Vassili Trofimov. Heerigalasti kõrvalepõige oli tema äri. Kuna inglased said kogu heeringa tagasi, asjast suurt kära ei tehtud. Laev müüdi Lätisse vanarauaks ning sellest maksti kinni meremeeste palgavõlg ning kojusõidupilet. Kolhoosiesimees Trofimov jätkas nagu õigemees oma äri.

Nüüd siis istub Trofimov "Patareis" ning ülekuulamisel selgitab püüdlikult uurijale, et ei tea kogu sellest afäärist, mille eest ta kinni võeti, midagi. Asja taga olevat mingid juhuslikud autojuhid, kes omaalgatuslikult piiritusetehasest kauba pihta panid ning siis Trofimovi juurde seda realiseerima tulid.

Aga kolhoosiesimeest ei usuta enam. Esmaspäeval nullis Tallinna ringkonnakohus ära Trofimovi võimaluse pääsed 250 000 kroonise kautsjoni eest vabadusse. Väljas ootavad tõsised laenuandjad, kellele endine kolhoosiesimees võlgneb ühtekokku umbes 2-3 miljonit krooni. Kohus on tõenäoliselt septembris. Neljast firmast, mida Krediidiinfost tema nimel järel leiab, on kaks – AS Kaljukits ja AS Majak AVT - tänaseks pankrotis, ühe – OÜ Lp Com -tegevus on sundlõpetatud ning neljanda OÜ Kõverpeegel- majandustegevuse kohta andmed puuduvad.