Digi-TV pilt on siiani kasutatud analoogtelevisiooni omast kvaliteetsem ja heli puhtam. Mitmete programmide puhul on võimalik kuulata programmi teksti originaalkeele asemel näiteks vene keeles ja valida subtiitrite keelt.

Digi-TV vaatajad saavad sirvida ka elektroonilist telekava.

Digitaaltele soodustab ka 16:9 pildisuhtega ehk laiekraanis video edastamist.

 

Mida on vaja, et digitelevisiooni vaadata?

Ükskõik, kas telepilt jõuab koju katusel oleva antenni, satelliiditaldriku või kaabelvõrgu kaudu, on vaja teleriga ühendada nn digiboks, mis "tõlgib" digitaalse telesignaali telerile arusaadavaks.

Levira ja Starmani ZUUMtv puhul võtab signaali vastu katusel asuv detsimeeterlaineala antenn. Antennikaabliga ühendad ZUUMboxi nime kandva karbikese ja selle omakorda teleri SCART-, RCA-, S-video- või HDMI-pesaga. HDMIga ühendamine annab kõige parema pildi, aga SCARTil pole ka väga viga.

Starmani kaabeltelevõrgu kasutajad peavad küsima esindusest või laskma kaablikutil koju tuua kaabeltele digiboksi.

Elioni Digi-TV vaatamiseks peab olema telefonitraadiga ühendatud SpeedTouchi ruuter ning sellega ühendatud digiboks.

Viasati digi-TV vaatamiseks on vaja satelliiditaldrikut, vastuvõtjat ehk tüünerit ja vaatajakaarti. Vaatajakaarti on vaja ka ZUUMtv kasutajatel.

 

Kus Eestis saab digitelet vaadata?

Levira ja Starmani ZUUMtv levib peamiselt Tallinnas ja selle lähiümbruses ning Lõuna-Eestis Valgjärve mastist kuni 50 kilomeetri kaugusele. Lõuna-Eestis võib levi segada kuppelmaastik. Tuleva aasta lõpuks lubavad Levira ja Starman, et õhu kaudu saavad digitelet vaadata 96-97 protsenti Eesti majapidamistest. Leviala kaarti näed aadressil http://www.zuum.ee/leviala.php.

Starmani kaabeltelevõrgu kaudu saavad digiprogrammi vaadata Tallinna, Keila, Saku, Saue, Laagri, Viimsi ja Jüri elanikud. Starmani turundusdirektori Henri Treude hinnangul hakkab Starman teistes linnades digitelet pakkuma lähema kahe aasta jooksul.

Elioni DigiTVd saab praegu vaadata enamikus Eesti suuremates linnades ja asulates. Vaata ka leviala kaarti http://tv.elion.ee/leviala.php, sealt saad ka aadressi järgi kontrollida, kas DigiTV signaal jõuab sinu koju.

Viasati digitaaltelevisiooni saab vaadata kõikjal Eestis.

 

Kas digi-TV saab korraga panna kahte telerisse?

Kui sa pole just Elioni DigiTV klient, siis saad seda teha juba praegu, ainult et igale telerile on vaja eraldi digiboksi.

Elioni DigiTV vaatajad näevad telepilti ainult ühest telerist, tuleva aasta teises pooles lubab Elion luua võimaluse varustada kaks telerit digiboksiga ja neist saateid vaadata.

Starmani kaabeltele kliendid saavad vaadata ühest telerist digitelet ning teisest tavapärast analoogtelevisiooni.

Viasatil on Double Digi-TV teenus, mis võimaldab digitelet vaadata kuni neljast erinevast telerist - selleks saab klient lisatüüneri. Lisaantenni pole vaja.

 

Kas Soome kanaleid saab Eestis vaadata pärast analoogsaadete lõppemist 2007?

Soome lõpetab analoogsignaali edastamise tuleva aasta 1. septembril. Pärast seda saab Põhja-Eestis vaadata Soome telekanaleid ZUUMtv ning igal pool Eestis vaadata Soome telekanaleid Starmani kaabellevi ja Elioni DigiTV kaudu. Katusel oleva detsimeeterantenni omanikud saavad Soome kanaleid vaadata ka juhul, kui nende teler või digiboks oskab vastu võtta MPEG-2 videokodeeringuga pilti tõenäoliselt Soomet enam ei näe, sest digisignaal on praegusest nõrgem.

 

Millal lõpetatakse analoogsaadete edastamine Eestis?

Aega veel on: hiljemalt 2012. aastal ja mitte enne 2010. aastat.

 

Kas on vaja hankida digiboks, kui teleris on digituuner juba sisse ehitatud?

Jah, sest telerites olevad digituunerid toetavad MPEG-2 videokodeeringut, kuid Eestis edastatakse saateid uuemas, MPEG-4 videokodeeringus. Digituuneriga teler oskab näidata Soome kanalite digitaalset pilti, kuid Eesti omi mitte.

 

Millal tekkib võimalus tellida kanaleid ükshaaval, mitte pakettidena?

Tehniliselt oleks see juba praegu võimalik, aga telepildi edastajatel on mugavam müüa kanaleid pakettidena. Samuti pole osa telekanaleid nõus, et neid müüakse kliendile eraldi. Treude sõnul oleks eraldi telekanali ostmine üsna kallis: mõnikümmend krooni kuus kanali kohta.

 

Millal hakkavad Elion ja Starman pakkuma lubatud videolaenutuse teenust?

Starman katsetab praegu seda teenust oma töötajate kodudes. Treude sõnul kavatseb Starman virtuaalse videolaenutuseteenusega välja tulla tuleva aasta jooksul, kuid täpset aega ei avalikusta.

Elion hakkab kaugvideolaenutust pakkuma varakevadel ja praegu katsetab teenust.

Levira arendusdirektor Indrek Lepp ütleb, et virtuaalset videolaenutust saaks teoreetiliselt pakkuda ka ZUUMtv kasutajatele, kuid ajakavad veel puuduvad.

 

Kui osta uus teler, kas valida LCD või plasma?

Plasmateleri pilt on LCD-teleri omast parem, eriti siis, kui kaader on tume. Aga plasmateler võtab rohkem voolu ja LCD-telerite pildi kvaliteet paraneb kiiresti. Tehnikaajakirja Digi peatoimetaja Henrik Roonemaa soovitab filmifriikidele plasmatelerit ning tavainimestele ja Sony Playstationi, Nintendo või Microsofti Xboxi mängukonsoolide kasutajatele LCD-telerit.

 

Kui osta uus telekas (näiteks 37-40tolline LCD), siis kas suuremal ekraanil on pilt kehvem?

Üldiselt jah. Mida suurem telekas, seda kaugemalt pead vaatama. Kui vaatad 42tollist telerit meetri-paari kauguselt, siis võib pilt olla üsna mummuline. Telerit tuleks vaadata vähemalt ekraani kolmekordse diagonaali kauguselt.

 

Mida tähendab teleril märge HD, Full HD, "High Definition" või HD-ready?

"Full HD" ehk standardikeeles 1080p tähendab, et pilt koosneb ekraanil 1920x1080 pikslist ehk pilditäpist, kui tegemist on 16:9 pildisuhtega ehk laiekraanpildiga. Kui teleril on kirjas 1080i, siis sel juhul on pilditäppe poole vähem (aga see ei tähenda, et kvaliteet oleks kohe kaks korda halvem). On veel olemas HD-ready telerid, millel märge 720p - sel juhul koosneb pilt 1280x720 pikslist, st pildi kvaliteet on halvem kui 1080p ja 1080i puhul. Loomulikult on 720p telerid odavamad kui 1080p ja 1080i telerid.

 

Kui osta näiteks 1366x786 pildilaotusega LCD-teler, siis kas Tallinna analoogtelekanaleid vaadates on pilt kehvem kui Full HD telekal? Aga kui vaadata Elioni digiTVd või Starmani ZUUMtv-d?

Pildi kvaliteedil pole analoogsignaali puhul vahet.

 

Mida tähendab" musta sügavuse" salapärane suhe 500:1 või 5000:1 ?

See näitab seda, kui valgena näidatakse valget värvi ja kui mustana musta. Mida suurem on suhte vahe, seda tõetruumad on värvitoonid.

 

Kui osta Full HD telekas, siis millal saab Eestis sellega ükskord HDTVd vaadata?

Lepp pakub, et õhu kaudu on võimalik HD-signaali edastada probleemideta järgmisel aastakümnel.

Treude arvab, et kaabeltelevisioonis juba varem, kuid ei ennusta, millal. HD-programmide edastamine sõltub eelkõige sellest, millal tootjad neid edastama hakkavad - praegu pakuvad Euroopas HD-pildikvaliteediga programme vaid mõned kanalid, nende seas ka Discovery. Treude lubab, et niipea, kui Discovery hakkab HDTV-kvaliteediga pilti Eestisse müüma, saab seda Starmani võrgus ka vaadata.

Elioni suhtekorraldusjuht Raimo Matvere sõnul hakkab Elion HDTVd pakkuma juba veebruaris.

 

Kas on mõtet osta kõige parem ja kallim teler, et olla valmis Full HD telepildi tulekuks?

Lepp ostaks endale täna hoopis korraliku suure kineskoopteleri, seda muidugi siis, kui on kohta, kuhu seda panna. Kineskooptelerid on endiselt LCD- ja plasmateleritest oluliselt odavamad ning pildi kvaliteet parem.

Full HD telerit soovitab Lepp neile, kes tahavad lähitulevikus satelliittelevisioonist vaadata HD-programme või kasutavad telerit uusimate mängukonsoolidega aja veetmiseks. Pleiereid, millega saaks vaadata blue-ray või HD-DVD formaadis filme, Eestis veel müügil pole, kuid esimesed sellised seadmed peaksid müügile jõudma tuleva aasta esimeses pooles. Seega on ka filmifriikidel põhjust Full-HD teler juba praegu soetada. Seda enam, et Treude lubab virtuaalse videolaenutuse teenuse alustamisel asuda ka seal pakkuma HD-kvaliteediga filme.

Levira ja Starman hakkasid Tallinnas, Harjumaal ja Lõuna-Eestis edastama digitaaltelet õhu kaudu, Starman pakub digitelevisiooni oma kaabelvõrgus ning Viasat digitaalset satelliittelevisiooni.