"Meie meetodil analooge ei ole! Meie leiutis - see on, kui soovite, Eesti Nokia. Fenotüpoloogia tugineb mõistetavatele ja tõestatavatele asjadele ning seda kinnitavad saadud tulemused."

Kõrvad nähtavale!

Kas juhuslikult või ettekavatsetult, kuid kaks nädalat pärast seda, kui Ameerikas meetodist teada saadi, tehti muudatus sealsetesse seadustesse. Nüüd peavad eriti tähtsatel dokumentidel olema näha ka inimese kõrvad! Sest just nimelt kõrvade järgi - nii väidab fenotüpoloogia - on võimalik määratleda inimese intellektuaalseid omadusi. Kuid kõrvad ei ole kaugeltki mitte ainus kriteerium. Leiutajad tõid välja ühtekokku 140 eri fenotüüpide peamist tunnust. 

Nüüd suudavad nad inimese kolme-nelja sekundiga "paika panna". Ja vastavad ilma raskusteta küsimusele, milliste omadustega inimest ei tasu näiteks võtta konkreetsele ametikohale.

"Hiljuti valiti ühte firmasse inimesi," räägib Mark. "Sekretäri kohale kandideeris baarineiu. Ma räägin tellijale, et võta see tüdruk müügiosakonda, ära pikalt mõtle! Tellija ütleb mulle: "Aga tal ei ole ju haridust?" Poole aasta pärast suurendas see neiu firma müügikäibe neljakordseks ja jõudis isegi rasedaks jääda, sest oli seksuaalselt väga atraktiivne." Selgub, et kõik on inimesele näkku kirjutatud. Seda peab oskama lihtsalt lugeda. 

"Näiteks Mike Tysonil on suhteliselt pehmejooneline lõug, see tähendab, et ta ei ole põhimõtteliselt jõuline isiksus. Tal on lihtsalt vastik kasvatus," kommenteerib Mark. "Või võtame Bill Clintoni ja Monica Lewinsky. Vaadake nende lõugasid! Pole sugugi kindel, kes seal keda murdis. Clinton ei ole selleks ilmselgelt suuteline! Ei ole see fenotüüp. Aga Monica - geneetiline provokaator."

Uus mees fenotüübi järgi

Teadus aitab leiutajaid ka elus. Nelli tütre elus juhtus tragöödia: mees hukkus, mehe firma laostus, tütar ise jäi neljakuuse lapsega üksi. Mida teha? Nutta? Ei. Kasutades oma meetodit, leidsid Mark ja Nelli talle kolme kuu pärast uue mehe. Suurbritanniast pärit diplomaadi. Tütar jäi igatahes rahule. Aga diplomaat kinkis tema lapsele maja, põhjendades: "Lapsel peab ju olema koht, kus mängida."

 Marki ja Nelli arvestuste järgi ei ole Tallinnas ühtegi üheksakorruselist maja, kus ei oleks nende klienti või õpilast. Püsiklientide hulka kuuluvad sellised firmad nagu TNT, Austria Tabak, Rootsi turvafirma SECURITAS AB, Hanspert, Inteli Balti, Venemaa ja Kesk-Aasia filiaalid. Eestis aga noorsoopolitsei osakond, politseiprefektuuri kriminaalekspertiisi personaliosakond. 2006. aasta juuni seisuga oli keskuse RESULTAT nõustamisüksus korraldanud 687 seminari. 

Praegu tegelevad leiutajad "intensiivse mõtlemise tehnoloogiaga". Nad on veendunud, et inimestel on ajud k üll olemas, aga mõelda nad ei oska. Tuleb õpetada! Nüüd müüb Mark lahendamatute ülesannete lahendamise algoritmi, mis on nende arust teine Eesti Nokia.

Leiutajad rõhutavad, et nende meetod ei garanteeri midagi, kuid suure tõenäosusega läheb kõik nii, nagu nad prognoosivad.

Rahvuslikud eripärad

Ehtsat eestlast iseloomustavad selle teooria järgi korrapärased kulmukaared, ümarad põsesarnad ja tugev kolju kuklakumerus. Viimase asjaolu väljaselgitamiseks tuli teadlastel Markil ja Nellil katsuda lä bi mitu tuhat pead.

Ja veel üks eestlaste eripära - mitte jõuline, vaid sõna otseses mõttes taanduv lõualuu iseloomustab eestlasi kui mitteagressiivset rahvust. Sarnane lõualuu on näiteks ka šveitslastel. See-eest kompenseerivad nõrgalt arenenud lõuapäradega inimesed sünnipärase jõu puudumist intellektiga. Looduse poolt on eestlastele antud kaasa seaduskuulekus. Sellise fenotüübiga inimestele on oluline, mida nendest räägitakse.

 Aga jõulise (etteulatuva) lõualuuga inimeste jaoks ei ole see tähtis. Mis tähtsust sellel on, mida keegi mõtleb! See iseloomustab ameeriklasi - tugevate lõualuudega rahvast. Algul läksid sinna ju sugugi mitte nõrgad inimesed. Pärast selgitasid nad seal omavahelisi suhteid. Ka see ei viita nõrkusele. Ja kui said asjad klaariks, hakkasid tervele maailmale rakettidega demokraatiat õpetama. Tüüpiline tugevalõualise käitumine. Sarnaste jõuliste lõualuudega on ka venelased, lätlased ja kaukaasia rahvad.

Elukutsed ja välimus

Ajakirjanike kohta ütleb teooria, et neil on reeglina pikk kael. Kelneril peab olema suur silma vikerkest. Selline inimene on doonor ja kiirgab positiivsust. Tema on andestaja ega sobi sellepärast sugugi näiteks politseinikuks. See-eest on seda tüüpi inimene hea lastearst.

 Õpetajaid, poliitikuid ja usutegelasi iseloomustab maniakaalsus. Selle sõna heas tähenduses. Paraku mitte kõiki, tore oleks kui neid oleks rohkem. Selline inimene püüdleb ülesannete lahendamise poole.

Kuidas saada teada, kas teie lapsel on kalduvus maniakaalsusele? Ta on nagu teiselt planeedilt. Tal on robotlikud liigutused. Leiutajate andmetel sünnib selliseid inimesi viis protsenti.