Või muidu... muidu võib juhtuda, nagu juhtus Regina McKnightiga. Lõuna-Carolinast pärit McKnight läks 1999. aasta mais sünnitusele. Ta palus jumalat, et sünniks terve laps - pärast seda, kui ta ema õnnetult surma sai, oli ta regulaarselt tarvitanud kokaiini. Šokk oli suur, kui selgus, et laps sündis surnult. Veel suurem oli aga naise šokk, kui viis kuud hiljem süüdistasid prokurörid teda oma lapse mõrvas kokaiini tarvitamise tagajärjel.

 Kuigi siiani võib vaielda, millist osa kokaiin täpselt tragöödias mängis, on McKnight esimene naine USAs, kes mõisteti süüdi beebi mõrvas mõnuaine kuritarvitamise tagajärjel. Naise kaebus USA Ülemkohtule kukkus läbi ja hetkel kannab ta vanglas 12 aasta pikkust karistust.  

Tulemus ei olegi vahest niivõrd ootamatu nende 20 osariigi jaoks Ühendriigis, kes juba arvestavad narkootikumide tarvitamise mõju veel sündimata lapsele. Neis osariikides on igasugune riskikäitumine, mis võib ohustada loote elu, kohtulikult karistatav.

Küll aga on see ootamatu ilmselt muu maailma jaoks. 

Tänavu soovitavad uued määrused koguni kõikidel sünnitusealistel naistel end "ravida": kõik naised võiksid võtta endale tervisenõustaja, kes kohtleks neid kui "raseduseelikuid". Nõustaja ülesanne oleks rääkida naistele õigetest ettevaatusabinõudest seoses esma- või järgmise sünnitusega.

Samas ei ole sõnagi juttu viljastusealistest ja -võimelistest meestest ega sellest, et ka nemad peaksid hoidma end võimalikult tervetena. Seda isegi vaatamata uurimistulemustele, mille kohaselt just meeste alkoholism põhjustab sageli puudega laste sünde. 

Kõigi nende ootamatute muutuste taga on statistika. Arvud ütlevad, et pooled USAs sündivatest lastest on eostatud ettekavatsematult ning et surnult sündinud laste arv on USAs suurem kui ühelgi teisel arenenud maal. 

 Nagu Ameerikas ikka, on välja ilmunud ka vastuvõitlejad. Nii ütleb lapseootel naiste kaitse ühingu liider Lynn Paltrow: "On ebainimlik, et rasedaid nähakse potentsiaalsete mõrtsukatena." Ja lisaks muidugi sotsiaalne ebavõrdsus.

Narkomaanidele pööratakse tähelepanu alles siis, kui nad sünnitavad ebaterve lapse - kriitikud küsivad, miks riik ei enneta seda. Sest, nagu vahendab The Guardian, pole seni veel ühtki kohtulugu rikaste Manhattani noorte naistega, kel on kombeks paar triipu ninna tõmmata juba pärast hommikusööki...