Nägemispuudega sakslanna Natalie Ball (25, pildil) õpib endisel Ida-Saksamaal Greifswaldi ülikoolis Põhjamaade keeli. Lisaks inglise ja saksa keelele oskab ta rootsi, soome, taani, islandi - ning nüüd ka eesti keelt. Ta on mitu korda Eestis käinud ja tahab siia tagasi tulla.

Greifswald on ainus ülikool Saksamaal, kus eesti keel on kohustuslik aine. Seda õpivad kõik fennistikatudengid, Natalie nende hulgas.

Natalie on mitmekordne puuetega inimeste maailmameister ujumises ja reisinud mitmel mandril. Võistlustel Nottinghamis Inglismaal kuulis ta tribüünil istudes eesti keelt ja üritas vastu rääkida. Nii sai ta tuttavaks Tartu Emajõe kooli direktori Silja Taruga, kes kutsus teda külla. Natalie võttis kutset tõsiselt.

Kui Natalie teatas Greifswaldi eesti keele lektorile Katrin Uindile oma soovist Eestisse õppepraktikale reisida, andis Uind tüdrukule portsu eesti keele harjutusi ja rääkis, milline karm kliima teda Eesti talves oodata võib. Natalie ei uskunud ja pidi hiljem Tartus saapad ostma.

Saabumine Tartu pimedate kooli ühiselamutuppa oli Nataliele paras šokk. Ta astus ruumi, ütles eesti keeles: “Tere!”, kuid mitte keegi ei vastanud.

Pärast selgus, et toakaaslased, teismelised Julia ja Mailis lihtsalt ei tahtnud parajasti rääkida, nende vaikimine asendus aga hiljem lärmi ja kõva muusikakuulamisega, nii et Natalie pidi magama, tropid kõrvades.

Et sõnavara suureneks, kuulas Natalie tagapingis istudes algklasside tunde. Õppis aga nii edukalt, et paari nädala pärast asus ise õpetaja kohale.

“Imetlusväärne, millise teadlikkusega liigub Natalie sihi poole,” kiidab pimedate kooli õpetaja Pille Toome Saksa tüdrukut. Nataliel on kolm suurt eesmärki: õppida sõitma jalgrattaga; näha noote, et mängida klaveril Bachi, ja saada europarlamendi sünkroontõlgiks.

Kümneaastasele Eesti poisile Kerdile, kel eneseteenindamisega suuri probleeme, õpetas Natalie jope kinnipanekut. See ei tulnud neil välja, aga Kerdile Natalie meeldis.

Hiljem kirjutas Kert Nataliele Saksamaale punktkirjas: “Ma sain jope luku kinni!”