Ometi on reaalne olukord selline, et kas sõdade tulemusena või lihtlabase hoolimatuse tõttu on vanalinnade tänavafrontide hambumus kohati auklik. Kuna näiteks tühjad rohelised mänguväljakud ja pargid hoonete vahel on vastuolus vanalinnade (vähemalt nende, mis on välja kujunenud enne 19. sajandit) hoonestusprintsiipidega, loetakse parimaks tulemuseks tihtipeale tühja platsi täisehitamine.

Ka Pärnu vanalinn, mis on samuti muinsuskaitse all ning mille kaitsealune ala hiljuti märgatavalt laienes, ei ole säilinud puutumatuna; olles toimiv linnasüda, on areng vältimatu, kui just eesmärgiks ei ole seatud muuseum-vanalinna loomist. Nii on siia pidevalt uusi maju kerkinud, paljud neist paraku nõukogudeaegsete tüüpprojektide järgi rajatud korterelamud, mille puhul juba tänavajoone järgimine väärib kiitust – enamat on mõttetu lootagi.

Üks selline lehmakoogina keset golfiväljakut mõjuv korterelamu asub ka Nikolai tänaval. Kuid tahaksin tähelepanu juhtida hoopis ühele teisele majale sellel tänaval, aadressiga Nikolai 10; lausa sel aastal valminud uusehitus on hoopis teise suunitlusega kui eelpoolmainitud “paneelikas”. Raekoja lähistele kerkinud kolmekorruseline maja jääb mööda sammuva inimese silmis peaaegu märkamatuks. Hele, katusekorteriga hoone flirdib mansardkorruse ideega. Maja peafassaad on peaaegu liigendamata, ainsaks mahuliseks aktsendiks fassaadil on populaarse puitsõrestikuga kaetud ärkliosa, mida täiendavad ka paar klaasist piirdega rõdu. Funktsioonist lähtuvalt – esimesel korrusel äripinnad, ülemistel korterid – moodustab suure osa esimese korruse seinast vaateaken, mida piirab rustikaalne sein. Viimati mainitud detail on otsene vihje Pärnu vanalinna uusaegsele arhitektuurile.

Arhitekt Tiit Raev on valinud hoone kavandamisel kahest võimalikust vanalinna kavandamise variandist – teha midagi väga silmatorkavat, mis võib osutuda ühtlasi nii suureks eduks kui totaalseks fiaskoks või teha ümbritsevasse keskkonda sulanduv hoone – viimase ehk vähem riskantse. Nikolai 10 on kui hästikasvatatud laps, kes järgib kehtestatud käitumisreegleid. Kas hästikasvatud lapsest ka täisväärtuslik kodanik kasvab, selgub aja möödudes.

Foto: Henry Kuningas

POSTMODERNISTLIK DIALOOG VANALINNAGA: Tiit Raevu kavandatud elumaja Pärnus (Nikolai 10) ei ole liialt moodne, et tänavapildis kohe silma hakata.

Kortermaja Pärnus

Nikolai 10

Arhitekt: Tiit Raev

Valminud: 2004

Hinne: 6