“Krediidipank täidab neid nišše, mida suurpangad otstarbekaks ei pea. Kõik ei saa olla rikkad ja ilusad," tähendab Krediidipanga turundusosakonna juhataja Priit Põiklik.

Riik ei saa riigilõivude raha Krediidipangast aga otse kätte. Maksuametil on kontod ainult Hansa- ja Ühispangas. Kui klient kannab riigilõivu Krediidipanga kontole, siis liigub see sealt maksuametisse läbi emma-kumma suurpanga.

“Rahandusministeeriumil on välja töötatud kindlad reeglid, mille alusel krediidiasutusi partneriks valida. Ja isegi kui riik on meie pangas mõne konto avanud, ei saa ma seda lähtuvalt Riigisaladuse seadusest öelda,” märgib Põiklik.

“Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium saatis meile kirja, et tuleks avada maksude laekumiseks konto ka Krediidipangas,” märgib rahandusministeeriumi riigikassa osakonna juhataja Ülle Mathiesen. Tema sõnul on aga seadusandlus sellele võimalusele kriipsu peale tõmmanud. “Valitsuse määrus nr 427 "Riigi raha paigutamise ja tehingute tegemise piirangud" sätestab, et finantsasutus peab omama vähemalt Moodyse Baa1 või Standard&Poorsi BBB+ reitingut. Seda künnist ületavad Eestis neli panka.” Krediidipangal pole üldse reitinguid. 

Kui Ekspress küsis ametist lahkuvalt rahandusministrilt Tõnis Paltsult, kas rahandusministeerium ei pea Krediidipanka piisavalt usaldusväärseks, vastas minister, et ta ei saa teha turgu mõjutavaid avaldusi.

Kõigi eelduste kohaselt peaks aga Krediidipank olema võimuerakond Res Publica soosingus, sest panga nõukogu esimees Rein Otsason on partei liige. Paltsu järglane rahandusministri toolil Taavi Veskimägi nimetas enda kõrval teise võimaliku ministrikandidaadina just Otsasoni.

Krediidipank on alati rõhutanud, et enamus pangast kuulub Eesti kapitalile. Panga aastatepikkuse eestvedaja Rein Otsasoni ja tema abikaasa Valentina Otsasoni osalus on ligi 30 protsenti. Veel viiendik kuulub panga tegevjuhtidega seotud firmadele. Panga nõukogu liige on endine EKP Keskkomitee propaganda ja agitatsiooni osakonna juht Ain Soidla. Tema asetäitja oli muide üks hilisem Hansapanga asutaja Tõnu Laak.

Tegelikult on Krediidipangas väga oluline ka Vene kaart. 22,5 protsenti pangast kuulub Läti Äripangale, mis omakorda on Bank Moskvõ kontrolli all.

Tegemist on Moskva munitsipaalpangaga. Linnavalitsus omab ligi 63 protsenti panga aktsiatest. Omanike seas on ka endine hoiukassa Sberbank, naftakompaniid Lukoil ja Surgutneftegaz, Kaasani helikopteritehas ning veel mitu tuntud ettevõtet. Krediidipank sõlmis koostöölepingu Moskva pangaga neli aastat tagasi.

1,4miljardilise bilansiga Krediidipank teenis tänavu kaheksa kuuga 4,8 miljonit krooni kasumit. Näiteks Hansapank teenib ühe päevaga rohkem raha.