Mis juhtus? Laupäeval Tartus toimunud Res Publica üldkogu vahetas välja enamiku partei juhtkonnast. Näiteks eestseisuse 24 liikmest jäi paika kõigest üheksa. Sama ulatuslikud muudatused toimusid ka suure aukohtu ja revisjonitoimkonna koosseisus.

Mida see tähendab? Peaminister Juhan Partsi toetajad tugevdasid oma positsioone. Üldkogu valis ära kõik nende esitatud kandidaadid, keda oli üle 20!

2) Uus kaubamärk

Mis juhtus? Parts ja tema 20 kaaslast kandideerisid üldkogul kaubamärgi Meeskond all. Sinna kuuluvad näiteks rahandusminister Tõnis Palts, sotsiaalminister Marko Pomerants ning haridus- ja teadusminister Toivo Maimets.

Mida see tähendab? Meeskond kujutab endast Äraostmatute kaubamärgi uuendatud ja täiendatud väljalaset. 

3) Partsi varumees

Mis juhtus? Üldkogu valis Maimetsa Res Publica aseesimeheks.

Mida see tähendab? Intellektuaalne ja juhtimisvõimeline Maimets on nüüd Partsi varumees. Hädaolukorras saaks just temast tõenäoliselt Res Publica uus esimees.

4) Koduvenelase sünd

Mis juhtus? Res Publica juhtkonda kuulub ka üks uus venelane, Maardu väetisetööstur Maksim Savitski.

Mida see tähendab? Res Publica tahab venelaste hääled Edgar Savisaarelt üle lüüa. Selleks tuleb üles kasvatada oma venelastest poliitikud.

5) Noorte Hääl

Mis juhtus? 22aastane Relika Alliksaar on Meeskonna ja Res Publica eestseisuse noorim liige.

Mida see tähendab? Alliksaar juhib noorteorganisatsiooni Juventus, mis toetas üldkogul Partsi ja kõigi ministrite jätkamist. Isamaaliidu hiilgepäevil püsis ka Mart Laari võim suuresti partei noorliikmete häältel.

6) Rohkem naisi

Mis juhtus? Ka riigikogu liige Reet Roos debüteeris Meeskonna liikmena ja pääses partei revisjonitoimkonda.

Mida see tähendab? Roosist on saanud Res Publica siselehe Võta Võim stammautor, kelle pildi ja loota ei ilmu ühtki numbrit. Koos Alliksaarega on ta üks kahest naisest, kellele Meeskond tulevikus kindlasti panustab.

7) Dissidendid

Mis juhtus? Esimest korda Partsi valitsuse ajal tulid Res Publica teisitimõtlejad valimistel välja oma nimekirjaga. Seda juhtisid turvaärimees Jaanus Rahumägi ja õpetlane Berk Vaher. Meeskonnaga võrreldes oli dissidentide reklaamvoldik põlve otsas valmis tehtud. 18 kandidaadist leidis üldkogu toetuse 11.

Mida see tähendab? Kõik ei mahtunud Partsi meeskonda. Res Publicas on tekkinud siseopositsioon. Tallinna dissidente eesotsas Rahumägiga huvitab võimu juurde pääsemine. Vaher ja teised Tartu dissidendid muretsevad rohkem uue poliitika maine pärast.          

8) Tark loobumine

Mis juhtus? Teisitimõtleja Jaanus Rahumägi sai Res Publica aseesimeheks.

Mida see tähendab? Partsi toetajad tahtsid vältida partei lõhenemist. Kolmele aseesimehe kohale esitas Meeskond omalt poolt vaid kaks kandidaati – Maimetsa ja Veskimägi. Nii jäi kolmas koht opositsioonile.

9) Avalik vaidlus

Mis juhtus? Eesti poliitikas on kombeks, et kord aastas toimuvatel kongressidel antakse üksteisele pasunasse. Res Publica üldkogul peeti ainult Partsi toetavaid kõnesid. Peaaegu kõik sõnavõtjad olid Meeskonna liikmed.

Mida see tähendab? Enamuse Res Publica liikmete poliitiline kogemus on veel üsna nõrk. Keskerakonna ja Isamaaliidu stiilis sõnasõjad ajaksid neile hirmu nahka. Seepärast jättis Meeskond debatid ajapuudusega põhjendades lihtsalt ära.

10) Äraostmatud

Mis juhtus? Ken-Marti Vaheri vahetas Res Publica aseesimehena välja Taavi Veskimägi.

Mida see tähendab? Res Publica keskne jõud on jätkuvalt Äraostmatud: Vaher, Veskimägi, Indrek Raudne ja Urmas Reinsalu. Samasse punti kuulub ka peasekretär Tõnis Kons.

Mida sellest siis arvata?

Õieti on see uskumatu lugu. Eesti valitsuspartei tulevikustsenaariumi kirjutab viis noort meest, kes pole pidanud veel 30. sünnipäeva!

Poisid arendavad Res Publicat samal põhimõttel, nagu pannakse Hollywoodis kokku kassafilmi käsikirja.

Järgmise hiti kangelane on tark valge mees (Maimets). Teda aitavad ilus ja usin tütarlaps (Alliksaar) ning hea neeger (Savitski). Vastaspoolel on suurte lihastega politseinik (Rahumägi).

Head kinoelamust!

Respublikaanid süüdistasid parteijuhte jõuvõtetes

Läinud nädala Ekspress ajendas osa partei juhtkohtadele pürgijaid saatma avaliku arupärimise peaminister Juhan Partsile, Riigikogu esimees Ene Ergmale ja rahandusminister Tõnis Paltsule. See jäi hüüdja hääleks kõrbes.

Argo Ideon

    

Kandidaatide avalik pöördumine Juhan Partsile, Ene Ergmale ja Tõnis Paltsile

Pöördume Teie poole siira murega võimalike võimu kuritarvitamiste pärast erakonnas. 4. septembri  "Eesti Ekspress" avalikustab artiklis "Kindlustada sajaprotsendiliselt!" erakonna juhtkonna jõuvõtted tulevaste juhtorganite valimisel ja seisukoha vägivaldseks kujundamiseks ministrite usaldushääletusel.

Oleme sunnitud kurbusega tõdema, et juhtkonna sarnane käitumine on rünnak meie erakonna püsiväärtuste vastu. Erakonna keskkontori ja ministeeriumite poliitilise ametkonna rakendamine kitsa võimugrupi huvides pärsib sisedemokraatiat ja süvendab meie liikmeskonna poliitilist passiivsust.

Lähtuvalt ülaltoodust palume anda vastused järgmistele küsimustele:

Kas Anneli Entsoni (Paltsu nõunik- EE), Tiit Leieri (Ergma abi - EE) ja Ott Lumi (Partsu nõunik - EE) tegevus "Meeskonna" müümisel, kasutades selleks erakonna vahendeid ja enda kõrget poliitilist riigi ametiposti on kooskõlas Teie ettekujutusega võrdsest kohtlemisest ja erakonna juhtimisest?

Lähtuvalt materjalidest kandideerivad viis "Meeskonna" liiget erakonna aukohtusse. Kas juhtkonna kava on allutada erakonna aukohtu tegevus erakonna poliitilisele juhtimisele?

Milliseid meetmeid plaanivad erakonna juhid kasutusele võtta tekkinud kriisi lahendamiseks, et ära hoida erakonna lõhestumist võimukandjate ja ülejäänud liikmeskonna vahel?

allakirjutanud erakonna 6. septembri üldkogu kandidaadid:

aseesimeesteks: Jaanus Rahumägi, Berk Vaher, Ege Hirv

eestseisusesse: Toomas Kink, Leander Konks, Inga Kupp, Vello Lips, Taivo Parbus, Kaupo Reede, Rein Riga, Tiit Salvan, Sven Sester, Jüri Sõnajalg, Kristina Tauts

aukohtusse: Ants Kuningas, Tiit Laiksoo, Sulo Muldia, Rein Saarma, Tiit Tammemägi, Toomas Tauts

revisjonitoimkonda: Tea Heinaste, Art Kuum.