Iseenesest liikus see mõte juba ammu peas. Politseiteemalisi lastelaule ju tegelikult pole.

Kevadel Eesti TV laulukonkursil oli üks laul - "Politsei rock" - ja see sai väga hea koha. Osales ka Soomes toimunud rahvusvahelisel konkursil ja tuli seal vist teiseks. See sai meile innustuseks korraldada konkurss politseiteemaliste lastelaulude saamiseks. No et neid oleks rohkem. Politseiorkestriga mängime paljudel lastekontsertidel ning osaleme perepäevadel – võiks ju olla mõni politseilugu, mida seal mängida.

Kas lastele meeldiks laulda politseilaulu?

Oleme käinud kümnetel ja kümnetel politsei reklaampäevadel, kus lastele näidatakse politseitehnikat, autosid, vilkureid jne.. Arvan, et laste seas on politsei suhteliselt populaarne.

Ja arvate, et laul politseist meeldib neile samuti?

See pole laul 20aastastele. See peaks oleme laul lastele viiendast kümnenda eluaastani.

Kas teil ei tule meelde nõukogude aeg, kus lapsed laulsid tublist piirivalvurist, miilitsast ja tuletõrjujast?

Eks see, kes otsib asja juurest halba maiku või viga, selle lõpuks ka leiab. Idee ei ole ju ainult minu välja mõeldud või käima lükatud. Politseiametis arutati seda mõtet ja ei leitud selles midagi halba.

Mina ei saa aru, mis selles imelikku on. Miks ei võiks näiteks mõni arstide ühing korraldada arstiteemaliste lastelaulude konkurssi? Aga kui politsei seda teeb, siis millegipärast on suur kisa ja kära lahti.

Ma pole arstiteemaliste laulude konkursist midagi kuulnud.

Ma räägin, et kui arstilaulude konkurss korraldataks, ei arvaks keegi sellest midagi imelikku. Millegipärast politseiga seotud asjale püütakse vägisi mingit negatiivset maiku juurde leida.

Kui elavat osavõttu konkursist loodate?

No päris palju on helistatud.

Ikkagi, mis selle konkursi mõte on?

Olen ise viimase paari aastaga kuulanud päris palju laste laule, mul on omal laps kahe ja poole aastane. On laule sajajalgsest ja tuletõrjujast. On vanu Entel-Tenteli laule. Aga ühtki laulu pole politseinikust. Aga miks siis ei võiks olla üht laulu politseinikust.

Näiteks - detektiiv ajab pätti taga la-la-la la-la-laaa…

Mõned neist pandaks kuhugi laulikusse või mis iganes, et politseiniku elukutset kui niisugust laste seas, noh, natuke populaarsemaks teha.

Kas see laul peaks olema lõbus lugu toredast politseinikust või tublide politseitöötajate marss või elutruu ja sünge lugu raskest tööst?

Ma ei tea. Mingit ideaali pole me seadnud.

* * *

Paljude tuntud laulutekstide autor Villu Kangur, kas teate, et politseiamet kuulutas välja politseiteemaliste lastelaulude konkursil?

Oh jeesus küll!

Osaleksite seal?

Minul pole siin midagi osaleda, ma pole helilooja.

Aga sõnad tuleb ju lauludele teha?

Ei tea. Kõik sõltub loost.

Kas idee iseenesest sobib, kirjutada sõnad politseiteemalisele laulule?

Tänapäeval pole absoluutselt mingit vahet, mis teemaline laul on. Nagunii on kõik tellimustöö. Ja ega see ei pea tingimata lame, selline lauaga-pähe-laul olema.

Kas mõte, et lapsed laulavad laule politseitööst, politseiniku elust või politseikoerast, tundub hea?

See ei pea ju olema primitiivne laul. Kui ta on inimlik, siis samamoodi, nagu lauldakse kaevuri elust, võib laulda ka politsei elust. Kõige piinlikum oleks teha seda laulu kampaania korras.

Kas see laul on pigem selline lõbus lugu toredast politseionust, marss tublidest politseinikest või selline süngem lugu ? la "Öö Chicagos"?

Ega mina ausalt öeldes ei kujutagi sellist lugu ette. Aga eks saab näha.

* * *

Helilooja Priit Pajusaar, politseiamet kuulutas välja politseiteemaliste lastelaulude konkursi.

Heh-heh.

Kuidas idee tundub?

Esialgu ajab naerma, aga võibolla pole üldse paha mõte.

Politseiteemalised lastelaulud või? Pole kuulnudki. Väga huvitav. Mida nad siis eeldavad?

Eeldavad laulu politseinikust, politseitööst, töövahenditest, politseikoerast…. Eeldavad laulu, mille esmaesitus tuleks politseiameti juubelil. Parimatele antakse ka preemiad.

Väga huvitav.

Mõneti meenutab see aegu, kus olid laulud vaprast nõukogude piirivalvurist, vaprast tuletõrjujast ja toredast miilitsast. Selline paralleel tekib. Aga iseenesest pole ju laulukonkurss rumal mõte. Ma saan aru, et eesmärk on politseid lähendada inimestele. Ja see soov pole ju üldsegi paha. Kas ta oma eesmärgi täidab, on iseasi.

Kas osaleksite konkursil?

Meil on hetkel nii metsikult tööd, et me lihtsalt ei jõuaks.

* * *

Luuletaja Leelo Tungal, kuidas teid inspireerib võimalus kirjutada politseiteemaline laul?

Kui ajakiri Hea Laps korraldas kaks aastat tagasi küsitluse telesaadete populaarsuse kohta, siis poistel juhtisid suure vahega teiste ees politseisaated. Minu jaoks oli see siis üllatus, aga ju see politseivärk on poiste hulgas popp.

Minu arvates, nii palju kui ma tean, on just heliloojate hulgas igasugu lauluvõistlused väga teretulnud. Oleks ju vahva, kui Eestis esimese riigina maailmas käiksid politseinikud paarikaupa mööda linna ja laulaksid. Ma arvan, et pooled kurjategijad jääksid kuulama.