Mikk Rand "ei saa mitte vaiki olla" ka viimasest piisast karikas, milleks sai Kinobussi visiit Prangli saarele (26. augustil). Sealne filmihuviline publik (nii kohalikud kui napsutanud ülemere-külalised) nahutas neid moraaliloengutega ning lubas ka kere kuumaks kütta.

Asi läks kriitiliseks pärast Rasmus Merivoo lühifilmi "Tulnukas" linastust. Enne seda oli vabaõhukinos näidatud koguperefilmi "Ruudi" ning hiljem võis vaadata veel "Vana daami visiiti". Kinobussi võõrustaja Vambola Kahro polnud "Tulnuka" sisust ega vormist enda sõnul teadlik. Annotatsiooni kohaselt räägib "Tulnukas" Eesti ühiskonna ühest silmapaistvaimast subkultuurist, jõmlusest. Maailmast, kus kõva mees on see, kes end "mällarisse" joob, keppi teeb ning autosid tuunib. Pärast labidaga pähe saamist unustab üks rullnokk aga ära kõik, mis tema igapäevases jõmmielus normaalne oli. Erinevusi vihkavas sootsiumis on nii päris keeruline ellu jääda.

Mida aga annotatsioonis kirjas pole, on see, et dialoog koosneb peamiselt rõlgustest, ning see vihastaski Kahrot kõige enam, et keegi ei hoiatanud, millise filmiga on tegu. (Huvitatud saavad Sõpruse kinos 2.-7. septembrini filmi ise üle vaadata.)

 "Kinobussi üritus oli välja reklaamitud kui pereüritus. Mina läksin sinna koos oma kuue lapsega! Meie siin ei ole niisuguste asjadega harjunud. Ma ei tea, kas teie oskate sellist räiget roppust oma lastele ära seletada. Mina ei oska. Ma ei saanud isegi aru, kas loo moraal oli manitsev või propageeriv," on Kahro nördinud. Muidugi hakkasid inimesed talle helistama, kui üle saare kaikus järjepanu "vitt" ja "munn". Kohapeal nõuti filmi katkestamist, pistiku stepslist välja tõmbamist jne.

Sadamasse tagasi saamiseks tuli Kinobussi poistel pöidlad püsti ajada. "Tassite oma kola seljas tagasi," oli Kahro öelnud.

Ühe asjaga on Rand nõus - et Prangli on nende meeste kodu. Ning selge see, et nende kodurahu rikkuvad turistid ja nomaadid, kes Tallinnast seal joomas käivad, on tekitanud suure tundlikkuse ning kaitsevalmiduse. Samas ei saa ta aga nõus olla sellega, et filmitegijale tuleks tappa anda selle eest, kui ta julgeb ühiskonnas toimuvat ausalt ja ilustamata edastada.

Filmi režissöör Rasmus Merivoo vahendab toimunut: "Mingi mees hakkas keset filmi karjuma, et "inimesed, mis te lasete ennast sitaga üle valada!". Samas kui saare ainsal tänaval kimasid ringi motikad ja kõikvõimalikud tuunitud masinad, ning kõige krooniks oli hamburgeriputka ees konutav kuldne Lexus! (Lexus oli samal päeval kalalaevaga eritellimusel kohale toodud). Putkas mürtsus tümakas nii kõvasti, et Kinobussi seansi alustamise kutsungit polnud üle selle kuuldagi!"

Sadamas kuulis Merivoo pealt ka kohaliku jõmmikamba vestlust, kus arutati, et tõmbaks õige mandrile, otse Toyota keskusesse, seal kõrval on kohe Hansapank, võtaks laenu ja kus siis kütaks. 

Kahro sõnul on Kinobuss mõistliku repertuaariga alati teretulnud, ja järgnevate ekstsesside ärahoidmiseks on mõlemal poolel targem üksteist rohkem valgustada. Kommunikatsioonihäire tekkimiseks pole palju vaja.