Muidugi ma tahan, et see oleks ka ilus ja mugav ja hästi sisustatud. Ma veedan arvuti taga nii piisavalt suure osa oma ajast, et keskkond, mis mulle arvutiekraanilt vastu vaatab, on mu teine kodu. Kodu olgu hubane ja töökorras. Räägin Microsofti Windowsist ja Mac OS X-ist, kuna just need on kaks suuremat tasulist operatsioonisüsteemi. Rõhk sõnal tasuline.

Inglise tarkusetera ütleb: "Ma pole nii rikas, et osta odavat asja". Tore ju on, kui kallitel originaalversioonidel on odavamad koopiad, nii võib öelda, et hundid söönud, lambad terved. Tarbimisühiskonnas arvestavad tootjad kõikide inimestega. Näeb välja peaaegu samasugune, mis siis, et lukk ei tööta ja voodriõmblus hargneb. Soovid Armani parfüümi? Aga proovi meie Parmanit, kolm korda odavam, mis siis, et ei püsi, saad ju uue osta, nii odav. Tahad leiva peale vorsti panna? Ära seda kallist lihast tehtud vorsti võta, meie oma siin näeb samasugune välja, natukene on maitset ka... Mac OS X ja Windows operatsioonisüsteemide puhul on situatsioon ilmselt selline, et valdav enamus inimesi, kes ei ole mitte kunagi OS X süsteemiga kokku puutunud, ei oska aimatagi seda, et nad kasutavad päevast päeva seda, mis on peaaegu-nagu-see-päris. Kannavad Muccit ja Parmanit ning söövad sojajahuvorsti.

Windowsi ja Maci operatsioonisüsteemide võrdlemine on sama vana kui arvuti, see on umbes samasugune teema nagu: kumb on parem, kas Tartu või Tallinn. Maitsed ja eelistused on erinevad. Samas ei tohiks unustada ka harjumuse jõudu ning üdini inimlikku soovi kuuluda massi hulka, mitte liigselt erineda suurest hulgast. Iseenesest on see ju tobe, mis?

 

Kodus on tiiger, tööl panter 

Umbes kümme aastat tagasi andsin endale lubaduse, et ma ei kuluta mitte pennigi oma isiklikku raha PC ja Windowsi peale. Vähemalt mitte senikaua, kuni see tõesti pole parim. See oli emotsionaalne otsus. Isiklikku arvutit ma oma raha eest tollal veel hankinud polnud, kasutasin neid panne, mida töökohtadel pakkuda. Esimest korda puutusin arvutiga kokku 1987 aastal, kui käisime klassiekskursioonil TPIs. Mäletan, et mängisime seal mingit algelist ahvimängu - too pidi ronima mööda labürinti. Sealt edasi tehti meil juba kooli arvutiklass, umbes 1990, kuhu pandi üles tehnikaimed nimega Juku. 1994. aastal oli mul tööjuures esimese arvutina kasutada masin, mis tunnistas ainult DOS süsteemi ja kirjutada sai Word Perfectis või mis iganes selle asja nimi oli. Mul on olnud erinevatel töölaudadel umbes 20 erinevat PC-d. PC ja Windows oli see, mis pani mind endale lubama, et ma koju seda taaka kaasa ei vea. Selleks, et oma PC ja Windowsiga hakkama saada, pidin ma korduvalt lugema erinevaid kasutamisõpetusi ja abifoorumeid. Ma olen kulutanud tunde, ilmselt ma ei valeta, kui ütlen nädalaid, sellele, et endale selgeks teha, kuidas ma peaksin kasutama PC-d nii, et see vastu taevast ei lendaks. Ja päevi olen veetnud oma masina taas töökorda saamisega. Ma leian, et mul on targematki teha kui olla pooletoobine IT-mees.

Hetkel töötan Maci masinatega nii kodus kui tööl. Ma pole PC-d ja Windowsit lähedalt näinud juba hea mitu aastat. Kodus on mul Tiger, töö juures Panther. Kevadel tuleb välja Leopard.

Tiger, Panther ja Leopard on kõik sama operatsioonisüsteemi Mac OS X uuendused. Mac OS X operatsioonisüsteem anti välja 2001. aasta märtsis, esimeseks oli Cheetah. Järgmine uuendus, Puma, tuli juba 2001. aasta septembris. Jaanuaris 2002 teatati, et Mac OS X muutub kõikide Maci arvutite põhiliseks operatsioonisüsteemiks. Enne seda oli laialt kasutusel Mac OS 9. Mac OS X uus uuendus, Jaguar, tuli turule augustis 2002, Panther oktoobris 2003 ja Tiger aprillis 2005. Leopard ootab oma järge 2007. aasta kevadel.

Windows XP anti välja 2001. aasta oktoobris. Tavakasutaja jaoks uus versioon järgnes 30. jaanuaril 2007. Selleks on Windows Vista. Windowsi kasutajad leiavad enamvähem üksmeelselt, et seda pole mõtet endale koju hankida, vähemalt mitte enne aasta möödumist, sest see nagunii ei tööta esimese aasta jooksul normaalselt. Ja et seda pole üldse mõtet hankida, kui sul ei ole laual viimase peal kaasaegne masin. Ja et see näeb välja ilus.

Mäkikasutajad ootama ei pea 

Mac OS X kasutajad võivad oma Leopardi osta kohe, pole vaja oodata aastat enne kui see funkkama hakkab. Mac OS X kasutajad vaatavad Vistat ja arvavad, et selle välimus jätab kõvasti soovida. Aga mitte see pole peamine. Ma ei oska endale ette kujutada, missugune näeks Windowsi operatsioonisüsteem välja, kui poleks olemas Maci süsteemi, millelt Microsoft 90% ulatuses läbi aastate šnitti on võtnud. Mis funktsioonid sellel oleks, kuidas sellega toimetamine üldse välja näeks. Praegune Vista näeb välja enamvähem selline nagu kaks aastat vana Tiger. Käsi peseb kätt - meil pole aimu, kui palju maksaksid Apple tooted, kui kõrval poleks odavamat venda.

Räägitakse ka turvalisusest. Windowsi inimesed väidavad, et kui Maci süsteem oleks mainstream, siis kirjutataks suurem osa viiruseid just sellele süsteemile, sest kuri häkker tahab teha kurja võimalikult palju. Võimalik, kuid kinnitada seda ei saa. Häkker võiks ju vabalt ka võistlevale opsüsteemile karme viiruseid teha, niiet see täiega põhja kõrbeb.

Üldiselt pean ma tõdema, et Windowsiga ei tohiks juhtuda midagi väga hullu, kui sa just ise väga lollisti ei käitu. Ainult et kui sa oled tavakasutaja, siis on see teine tegelikult hoopis lihtsam ja lollikindlam. Windowsit ja PC-d on kokkuvõttes palju kallim ja vaevarikkam ülal pidada kui snoobide ja friikide mängukanniks peetavat edevuse märki Maci.

Mina endale ise arvutit ehitada ei taha, ma ei viitsi süveneda emaplaatidesse, protsessoritesse, ventilaatoritesse ja ma ei tea millesse veel. Kui see oleks minu teema, siis ma ilmselt ehitaksin endale ise toreda masina, kasutaksin ilmselt Linuxit ja tunneksin selle üle uhkust. Aga mina tahan, et ma lähen poodi, ostan masina, lülitan selle sisse ja see lihtsalt töötab. Minu kaks aastat vana G5 on just selline. Ma pole kordagi pidanud selle ülalpidamiseks otsima tehnilist abi. Mul on hea meel oma kunagi antud lubaduse üle, et ma ei raiska oma raha PC-le ja Microsoftile.

Muuseas - sõber saatis mulle möödunud nädalal lingi ühest tehnikasaatest. Norrakad presenteerisid Vistat Maci masinal, kuna Windows Vista jookseb uuemate Maci masinate peal nagu kulda. Muuseas, Mac müüb alates möödunud aastast masinaid, millel võimalik kasutada nii Windows kui Mac operatsioonisüsteemi.

Igatahes - iga kallis asi ei ole ‘saatanast' ja iga odav asi ei ole veel odav. Kahtlemata ei pruugi iga odav asi olla parem või lihtsam. Ma ei taha aga kindlasti rahaliselt toetada firmat, kelle põhitegevus kulub teiste kopeerimisele, selle enda omaks maskeerimisele ja vassimisele, pidevate aukude lappimisele ja vigade parandamisele. See loob kuidagi näruse tunde.