Veidike botaanikast
Must leedripuu võib kasvada kuni 11 meetri kõrguseks põõsaks või isegi väikeseks puuks. Okstel on lehekobarad, mis koosnevad harilikult viiest kuni seitsmest üksikust lehest. Must leeder kasvab viljakal pinnasel, põhiliselt võib teda kohata metsaservadel ja teeäärtes, kuna vajab valgust. Eesti saartel on must leeder sagedane alusmetsa taim.
Leedripuu õitseb maist kuni juulini. Õied on valged, õisikud kännasjased nagu pihlakal. Ühest õisikust tuleb rohkelt vilju.
Augustis-septembris valmivad algul punased, hiljem mustad väga C-vitamiini- ning kaaliumirikkad luuviljad, mida rahvasuu kutsub marjadeks. Marjade tumepunane mahl jä ;tab nii nahale kui ka rõivastele plekid, mida on väga raske maha pesta. Marjade valmides värvuvad punakaks ka varred, millele need on kinnitunud. Marjad on söödavad päras töötlemist (keedetult, aurutatult, etc), toorelt võivad tekitada kõhulahtisust ja oksendamist. Leedripuu võib kasvada kuni 25 aasta vanuseks.

 

Leedrimarja-õunamoos: 

Aurutage mustadest leedrimarjadest välja mahl.
Võtke samas koguses õunamahla.
Lisage mahlade segule pool kogust spetsiaalset moosisiirupit (tarretava omadusega) (2 liitri mahla kohta pool liitrit moosisuhkrut).
Laske keema tõusta, keetke paar-kolm minutit.
Pange kuumalt purkidesse, sulgege õhukindlalt.
Tulemuseks on hõrk saiakate või moosisilm pudru peale, mis on lisaks oma headele maitseomadustele ka väga tervislik.
Inglased näiteks kasutavad leedrimarju värvainena mooside ja marmelaadide valmistamiseks.