Teisipäeval rebiti Eesti Moskva saatkonnalt maha lipp ning lõigati tükkideks. Välisministeerium peab seda täiesti lubamatuks.

Samal ajal, kui Moskva saatkonna lippu rüvetati, kinnitasid Eestis visiidil viibivad Riigiduuma delegatsiooni liikmed välisministeeriumi kantsleri antud lõunasöögil, et Moskva saatkonna turvalisuse taastamine võtaks soovi korral aega ainult kolm minutit.

Välisministeerium ei mõista Vene võimude tegevusetust seda enam, et duumasaadikute sõnul on julgeolekumeetmete väga kiire kasutusele võtmine täiesti võimalik.

 

Välisminister ei kohtunud Riigiduuma saadikutega

Eesti välisminister Urmas Paet keeldus teisipäeval kohtumast Vene Riigiduuma delegatsiooniga.

„Riigiduuma delegatsiooni vastuvõtmisega näitas Eesti kogu rahvusvahelisele üldsusele oma head tahet pidada Venemaaga avatud ja läbipaistvat dialoogi,"

sõnas Paet. „Seda enam, et ettepanek Vene riigiduuma esindajate visiidiks sündis Saksamaa kantsleri Angela Merkeli ja Vene presidendi Vladimir Putini telefonikõne tulemusena," lisas ta.

Välisministri hinnangul on Vene poole visiidi eesmärgid aga ilmselgelt hoopis teised. Eesti välisminister rõhutas, et ta ei näe põhjust kohtuda delegatsiooniga, mille liikmed on kogu visiidi jooksul pidevalt sekkunud Eesti siseasjadesse. „Duuma delegatsiooni liikmete käitumine on olnud sügavalt vastuvõetamatu nagu ka nende senised väljaütlemised," toonitas Paet. „Ma ei kohtu delegatsiooniga, mille liikmed levitavad Eestis olles jõhkraid valesid siin toimuva kohta ja kelle eesmärgiks pole mitte olukorra adekvaatne kujutamine, vaid valimispropaganda tegemine," ütles Paet.

Välisminister lisas, et Eesti ei nõustu mingil juhul Duuma delegatsiooni liikmete kohatute nõudmistega. „Pean täiesti kohatuks valesid pronkssõduri osas, üleskutseid Eesti valitsust muuta, ja teisi jõhkraid avaldusi ning mitteosalemist kavandatud kohtumistel," märkis Paet.

„Samuti ei pidanud me võimalikuks duumaliikmete viibimist väljakaevamiste paigas Tõnismäel, sest Eesti on ametlikult pakkunud Vene saatkonnale vaatleja nimetamist väljakaevamiste juurde, millest Vene pool kategooriliselt keeldus," ütles Paet. „Valimispropaganda tegemine ja räuklemine, mis on iseloomustanud Riigiduuma delegaatide senist käitumist Eestis, on täiesti häbiväärne," rõhutas Eesti välisminister.

Oma kohtumised Vene Riigiduuma delegatsiooniga jätsid ära ka teised valitsuse liikmed.

 

Pronkssõduri juurde viiakse lilli
Postimehe andmil on pronkssõduri uude asupaika kaitseväe kalmistul Filtri teel praegu teel mitmesajapealine rahumeelne rahvahulk. Monumendi ette jalamile viiakse nelke.

 

Signaalitavad autojuhid pidurdasid jälle liiklust

Ansipi tagasiastumist nõudvad autojuhid on Tallinnas alustanud taas signaalitamist ja põhjendamatult aeglast liiklemist. Aeglane sõit ja signaalitsemine algas Postimehe andmeil kell 12. Põhjendamatult aeglaselt sõitva auto numbri võib edastada politseile.

Ekspressi andmeil pidas politsei mitmeid liiklust pidurdavaid autosid kinni.

Pidurdusaktsioon laienes ka Tartusse. Täna keskpäeval alustasid mõned autojuhid Tartus põhjendamatult aeglast liiklemist ja signaalitamist. Politsei pidas kinni neli sõidukit ning vormistas eeskirju rikkunud sõidukijuhtidele väärteoprotokollid.

 

EL lubas abi olukorra normaliseerimiseks Eesti Moskva saatkonna ümber

Esmaspäeva, 30. aprilli hilisõhtul rääkis välisminister Urmas Paet telefoni teel Euroopa Liidu eesistuja Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieriga.

Välisminister Paet juhtis EL eesistuja tähelepanu Eesti Moskva saatkonna julgeolekuolukorrale. „Vene pool pole astunud samme ei Eesti Moskva saatkonna ega selle töötajate julgeoleku tagamiseks," sõnas Paet. Saksamaa välisminister Steinmeier lubas Euroopa Liidu kiiret kaasabi olukorra normaliseerimiseks Eesti Moskva saatkonna ümber.

Välisminister Paet andis veel ülevaate Vene Riigiduuma delegatsiooni visiidist Eestisse. „Oleme üles näidanud head tahet ning võtsime vastu Riigiduuma delegatsiooni, kes omalt poolt on aga üksnes sekkunud Eesti siseasjadesse, nõudes demokraatlikult valitud valitsuse tagasiastumist," toonitas Paet.

 

Lang: küberrünnakud tulevad Vene riigiasutustest 

Justiitsminister Rein Lang ütles Aktuaalsele kaamerale, et küberrünnakud Eesti riigiasutuste internetisaitide vastu tulevad "riiklikelt IP-aadressidelt Moskvas".

"See viitab sellele, et Moskvas on poliitilise jõude, kes on kaotanud igasuguse mõistuse," ütles Lang.

Esmaspäeva õhtul teatas riigi infosüsteemide arenduskeskus, et küberründed Eesti vastu ei ole vaibunud.

"On tehtud katseid kogu riigiasutuste andmesidevõrgu töö seiskamiseks. Valitsusasutuste kodulehekülgede kättesaamisel väljaspool Eestit on sellest tulevalt jätkuvalt tõrkeid. Eesti siseselt on koduleheküljed kättesaadavad ja internetiliiklus toimib suuremate probleemideta," teatas keskus. Rünne algas reedel, 27. aprilli hilisõhtul.

 

Savisaar: Venamaa toetab Ansipit

Edgar Savisaar kirjutab oma blogis, et kui Venemaa riigiduuma delegatsioon teatas, et nemad nõuavad Ansipi väljavahetamist, tegid nad tegelikult Ansipi väljavahetamise mõneks ajaks võimatuks, sest milline eestlane taluks niisugust ettekirjutust ühest teisest riigist. "Mina küll mitte. Aga ma jõudsin ka selgusele, et tegelikult hoiab Venemaa Ansipit üleval. Sellist avaldust võis vaja olla ainult selleks, et keegi ei mõtlekski Ansipi väljavahetamisest. See aga tähendab, et konflikt püsib ning lõkkesse visatakse halgusid juurde," kirjutab Savisaar.

Lisaks vastab ta oma Rein Kilgile, keda üllatas Savisaare loidus kriisisündmuste ajal. "Pean talle ütlema - kulla Kilk! Mina tegelen lihtsamate asjadega - tänavate koristamisega, klaasikildude kokku kogumisega, ühistranspordi korraldamisega jne."

 

Laar: astuge kõik Kaitseliitu

Mart Laar ütles esines üleskutsega iga mehe ja naise poole astuda Kaitseliitu ja registreerida ennast abipolitseinikuks. "Ka need meie seast, kes me oleme Toompea malevkonna liikmed, registreerige ennast ka selle maja kaitseks, kuna ka see maja, Toompea loss, parlamendihoone, vajab kaitset," ütles Laar.

 

Volbriöö möödus mäsuta

Volbriöö möödus Tallinnas ja Tartus rahulikult. Suuremaid avaliku korra rikkumisi ei esinenud.

Tallinnas toimetati politseiosakonda õhtu ja öö jooksul 45 alkoholijoobes isikut, kelle hulgas oli ka 7 alaealist. Viimastele kutsuti lapsevanemad järgi.

Tartus toimetas politsei kainenema 11 isikut ja tabas seitse joobes juhti.