Aitäh! Lugupeetud minister! Ma küsiks üle nüüd juba mitmel korral päevakorda tulnud küsimuse rahva seast. Kui reedel see märuliöö läks lahti, miks politsei nii kaua hilines Pärnu maanteele saabumisega? Seal ligi poolteist, kaks tundi, peksti kõike linnas segamini ja inimesed olid ohus, aga politsei oli ümber kivikuju või kui ta seal veel oli sel ajal? Miks kohe ei saadetud teie üksusi kesklinna? Aitäh!

 

Siseminister Jüri Pihl

Aitäh küsimuse eest! Te ütlete selle kohta, et politsei oli mingi kivikuju ümber, mis on selline uus väljend. Politsei tagas korra ühes kohas, meie julgeoleku seisukohalt oli väga tähtis sel õhtul tagada seal kord, et seal ei oleks selliseid ekstsesse. Nüüd kui rahvamass valgub Tallinnas ümberkaudsetele tänavatele, siis on paratamatu, et mingid korrarikkumised toimuvad. See võib tunduda selles mõttes natukene isegi õudne, kui vaadata teatud kohti, mida ei saadud kohe kontrolli alla, kuid ei ole võimalik massirahutuste puhul niikui võluvitsaga või mingisuguse sellise tekikattega panna, kõik probleemid ühekordselt ära lahendada. Politsei grupeeris ringi oma jõud ja vaatas, kus olid prioriteetsemad kohad, mida kaitsta. Paraku tuleb ka valikuid teha ja ka seda tegi. Nii et politsei tegutses nii, et oleks vähem kahjusid, vähem korrarikkumisi, aga paraku see ei õnnestunud kõikides kohtades üheaegselt. Aitäh teile!

 

Marika Tuus
Aitäh! Lugupeetud esineja! Ma täiesti nõustun teiega, et selles märulis ei saanud politsei kõike korraga n-ö korra alla võtta. Kuid mu küsimus puudutab just teie pressiteadet, millega te tulite välja kuskil enne kahteteist, veerand 12, poole 12 vahel, kus te spetsiaalselt  ütlesite, et olukord Tallinna tänavatel on politsei kontrolli all ja et politsei on hästi hakkama saanud. Samal ajal me teame, et sel kellaajal ei olnud veel ju linna peal ühtegi politseid, hoopis hiljem, tähendab, oli ainult pronkssõduri ümber. Miks te ikkagi nagu rahvale valetasite? Rahvas selleks ajaks nägi väga täpselt televisioonist Kanal 2 kaudu, mis tegelikult toimub. Aitäh!

 

Siseminister Jüri Pihl
Aitäh küsijale! Rahvas tegelikult ei näinud, mis tegelikult toimus. Televisioonikanalid näitasid teatud kohti, mis linnas olid võib-olla tõesti sellised ekstreemsemas situatsioonis. Ja öelda, et kogu linnas ei olnud olukord kontrolli all, on vale. Kogu linnas oli olukord kontrolli all. Nagu ma olen korduvalt rõhutanud ja rõhutan ka siin, politsei juhtimiskeskusest oli näha kogu pilt, tervikpilt, mida Eesti televisiooni üks ekraan ei näidanud ja sellepärast ma võisin ka kindlalt öelda, et kogu linnas on kontrolli all ja need kohad, kus praegu korrarikkumine toimub, saab ka kontrolli alla lähitundidel võetud, mis ka sai. Aitäh!

 

Igor Gräzin
Niisugune kinnitus, et erinevalt kolleeg Marika Tuusist, kes vaatas asja televiisorist, oli ka neid inimesi, kes olid seal, kus nad pidid olema, see tähendab kohapeal, rääkisid inimestega ja rahustasid neid, mis on muidugi palju keerulisem kui televiisori vaatamine. Linn oli kontrolli all. Härra minister, suur, suur tänu kõigile.
Ma tahtsin küsida hoopis teist asja, viimasel aasta, pooleteise jooksul on Tallinnas tekkinud üks kihvt äri ja see on igasugused turvafirmad. Ja seal, kus ma nägin päästeteenistust, kiirabi jne, kinnitan ka Marika Tuusile, mitte sa ainult ei näinud televiisorist mitte ühtegi turvafirmat, vaid ka need inimesed, kes olid kohal, ei näinud ühtegi turvafirmat. Kas see oli mingi taktikaline nipp need turvafirmad eemal hoida või mis neist üldse arvata, neid igasuguseid trahvitegijaid ja kõiki, ei ole kedagi?

 

Siseminister Jüri Pihl
Aitäh! See on hea küsimus, turvafirma palkavad inimesed ja omanikud siis, kui nad ei ole nagu riigiteenusega rahul, mitte rahul vaid nad paremat ja kiiremat teenust. Ja Eesti turvafirmad ka seda nagu pakuvad oma lepingutega, aga sel öösel nad küll oma teenust ei saanud. Kui keegi seal lõpuks korra majja sai, oli see politsei, aga turvafirmade osa oli küll äärmiselt napp, välja arvatud mõni üksik erand. Aga ma peaks turvafirma kiituseks ütlema seda, et reede õhtul tähendab järgmisel õhtul oli teatud probleemid ka Jõhvi linnas ja seal politsei koos abipolitseinike ja kohaliku turvafirmaga töötas küllaltki efektiivselt ka selle korratuse likvideerimisel, mis seal tekkis. Nii et veel kord, turvafirma minu meelest lepingus ettenähtud kohustusi sel õhtul ei täitnud.