Anni Arro lemmikretseptid uuest stiilsest kokaraamatust “Sepa talu köök”
Praetud kõrvitsaõied
viiele
Üks järjekordne Sepamaa talu hitt, milleta
ei möödu ükski suvi. Millegipärast arvatakse, et praetud
kõrvitsaõied on mingi itaaliapärane delikatess, mida saab
vaid seal. Aga mõelgem loogiliselt. Kui meil kasvavad kõrvitsad,
peavad siin kasvama ka ju kõrvitsaõied. Ja oi, kuidas
kõrvits armastab õitseda! Ta on nagu edev kaheksajalg, kes oma
jäsemeid õitega ehib ja igasse ilmakaarde sirutab. Ja ega ta siis
igast õiest kõrvitsat kasvatada niikuinii jaksa.
Vaja läheb:
• suur kausitäis
kõrvitsaõisi (umbes 15–20 tk)
• 8–10
muna
• praadimiseks oliiviõli ja võid
•
supitaldrikutäis jahu
• kimp salveid
• poole
sidruni mahl
• parmesani
• soola või
soolahelbeid
Valmistamiseks:
Pese õied
hoolikalt ja veendu, et ühegi õie sisse ei jääks peitu
mõnd sitikat. Klopi munad lahti. Kuumuta pannil õli koos
võiga. Kasta õied munasegusse, siis jahusse ja prae
mõlemalt poolt kuldseks. Natuke enne õite pannilt eemaldamist
lisa tükkideks rebitud salveilehed. Aseta õied vaagnale, riivi
peale parmesani, piserda üle sidrunimahlaga ja maitsesta soolaga (veel
parem soolahelvestega).
Ahjus kuivatatud tomatid
Minu väike kirg. Aga ettevaatust, võite tegemis-
ja söömissõltuvusse sattuda!
Vaja
läheb:
• väiksemaid küpseid tomateid
• soola või soolahelbeid
Serveerimiseks:
Rucola-salatit, parmesani, külmpressitud oliiviõli,
palsamiveiniäädikat, musta pipart
Valmistamiseks:
Lõika tomatid sektoriteks ja aseta
küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et lõikepool
jääb üles. Puista üle soolaga ja pista ahju. Mina kuivatan
tomateid puuküttega ahjus nii, et jätan need kogu ööks
ahju. Siis on kuumus täpselt paras. Hommikuks on tomatid just sellised,
nagu peavad olema – krimpsus ja veel natuke mahlased. Kuna mul ei ole
ahjutermomeetrit, ei oska ma öelda täpset kraadi. Aga olen tomateid
kuivatanud ka linnas tavalises elektripraeahjus.
Kuumutasin ahju
50° peale ja lasin siis tomatitel viis-kuus tundi küpseda. Täpne
aeg sõltub teie tomatitest ja praeahjust. Ühesõnaga, see on
selline katsetamise värk, et kuidas on kõige parem. Peaasi, et
kuivatate aeglaselt. Kuivatamine ei ole küpsetamine! Tulemus on lihtsalt
nii võrratu, et see tegevus muutub teie kireks… Mul on hetkel
neli plaaditäit ahjus kuivamas.
Kilukartulid
kahele
Meil Sepamaal jääb
pidevalt keedukartuleid üle. Kunagi ei sööda tervet
potitäit ära. Ja et kartuleid mitte raisku lasta, teeme nendest
näiteks sellised “kiiksuga” praekartulid.
Vaja läheb:
• 4 keedukartulit
•
5–6 ahjus kuivatatud või päikesekuivatatud tomatit
• 1 sibul
• 2 küüslauguküünt
• 1
sl kappareid
• 5 vürtsikilufileed õlis (hoia õli
ka alles!)
• 7–8 musta ilma kivita Kalamata oliivi
•
salveid, tilli
• pipart
• praadimiseks õli
Valmistamiseks:
Kuumuta pannil oliiviõli.
Niikaua viiluta sibul ratasteks ja haki küüslauk peeneks. Pruunista
pannil sibul ja lisa sektoriteks lõigatud kartulid. Prae, kuni
kartulid on mõlemalt küljelt pruunid ja krõbedad. Lisa
kilufileed ja õli, kuivatatud tomatid, oliivid, kapparid,
küüslauk ja salvei. Prae, kuni filee hakkab tasapisi lagunema. Sega
kogu kupatus õrnalt läbi, maitsesta pipraga ja puista üle
värskelt hakitud tilliga. Kuna kilu, kapparid ja oliivid on kõik
üpris soolased, siis ei lisanud ma kartulitele soola. See on aga
täiesti maitse asi.
Okroška
neljale
Jahutav, värkendav ja ka pohmelli raviv.
Valmistasin suure tünnitäie okroškat sõprade
pulmakülalistele hommikusöögiks. Pole eales nii palju
tänulikke inimesi näinud.
Vaja
läheb:
• 1 l keefiri
• 6 redist
• 4
väikest kurki
• 3 värsket
hapukurki
• 4
keedetud muna
• 5 värsket
keedetud kartulit
• 2
sl kappareid
• kausitäis
värskeid herneid
(kaunadeta)
• tilli
• peterselli
• murulauku
• koriandrit
• 3 sl valget
veiniäädikat
• 3 sl oliiviõli
• soola, pipart
Valmistamiseks:
Koori kurgid. Tükelda redised, kurgid,
kartulid ja munad ning pane suurde potti. Lisa herned ja kapparid. Maitsesta
soola ja pipraga. Lisa veiniäädikas ja oliiviõli. Sega ja lase
pool tundi külmas tõmmata. Siis lisa hakitud murulauk, petersell,
till ja koriander. Sega hulka keefir ja lase veel 10 minutit tõmmata.
Serveeri külmalt. Kaunista hakitud maitserohelise ja muu
käepärasega.
Ahjukõrvits pikantse juustuga
kahele
Siin läks käiku minu
nunnu pähkelkõrvits. Kusjuures maitseb tõesti
pähkliselt. Tekstuur on tihkem ja värv oranžim kui tavalisel
kõrvitsal, mistõttu sobib ideaalselt praadimiseks ja ahjus
küpsetamiseks. Pärast ahjukõrvitsa söömist
karjatasid Mamma ja Papa, et järgmisel aastal kasvatame vaid
pähkelkõrvitsaid! Ja hulgi! Mul pidi käes olev tass sellest
ootamatust emotsioonipuhangust maha kukkuma…
Vaja
läheb:
• pool pähkelkõrvitsat (kui sellist
sorti ei ole saada, võid kasutada ka tavalist kõrvitsat.
Pähkelkõrvitsat olen näinud müügil
Ökosahvris)
• 4 küüslauguküünt
•
kimp salveid
• 70 g pikantset (Otepää piimaühistu)
või Vene juustu
• soola, pipart
• külmpressitud
oliiviõli
Valmistamiseks:
Poolita
kõrvits, eemalda seemned ja koor. Ettevaatust! Kuna
pähkelkõrvitsa koor on kõva, siis on vaja koorimisel noaga
ettevaatlikult tegutseda. Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Piserda ahjuvormile
pisut oliiviõli ja lao kõrvitsakaared vormi. Piserda veel
oliiviõliga ja pista ahju. Küpseta 200° juures umbes 20
minutit. Sel ajal haki salvei, viiluta küüslauk ja tükelda juust
(võid selle ka riivida või viilutada, see on maitseasi).
Võta vorm ahjust välja ja puista kõrvitsad üle
küüslaugu, salvei ja juustuga. Maitsesta soola ja pipraga ning pista
veel 10 minutiks ahju. Kõrvits on valmis, kui juust on sulanud ning
kõrvitsakaared on pehmed ja pruunid.