21.06.2007, 00:00
Suveidüllist maakodus
Sepamaa talu köögis räägib oma tunnetest ja valmistab toite värske kokaraamatu autor Anni Arro.
Seda tunnet, mis minul seoses maamajaga tekib, võiksin kutsuda
ideaalseks armastuseks. Tülidel pole siin kohta. Meie suhe on vastastikune
andmine ja võtmine ning põhineb austusel. Kuna ma olen Sepamaa
heinamaadel ja mururandadel juba põnnist peale jooksnud, siis tunnen,
kuidas see paik on mind omaks võtnud ja mind kaitseb. Iga kord, kui
autoaknast hakkab paistma siili meenutav rookatus ja kuldkollane sein, tunnen,
kuidas minusse voolab kummaline rahutu rahu – see vist ongi
armastus… Kui võõra pilguga vaadata, siis võib-olla
siin ei olegi midagi erilist – lihtsalt jändrikud kadakad, natuke
kärsanud heinamaad, kivine rand, kameeleonmeri, meeli muutev tuul ja
tujukas päike. Nagu ikka!
Talu südameks on köök
ja selle juurde kuuluv põllumaa, kus kasvatan
kõikvõimalikke ürte, köögi- ja juurvilju.
Lõuna serveerin vana õunapuu alla ja selleks on tavaliselt kerge
salat või bruschetta.
See ei ole kohustuslik.
Õhtusöök on aga see aeg, kui kõik tulevad
päikesest rammestunult koju ja näljaselt laua taha potsatavad.
Suhtlemine ja veini joomine käib meil söömise juurde ja on see,
mis teeb toidu veelgi maitsvamaks ja nauditavamaks. Üks kõige
lollimaid eesti vanasõnu on “Söögi ajal ei
räägita!”. Kas saab enam nõmedamat ja matslikumat
õpetust olla!? Põhimõtteliselt ole vait, ahmi
söök sisse ja mine magama!
Aga armastusest sünnivad
ikka head asjad, nii toidud kui raamat toiduvalmistamisest. Kui õhus on
armastust ja kirge asja vastu, siis pole teel takistusi. Võid lihtsast
tomatistki midagi võrratut välja võluda. Natuke soola,
pipart, oliiviõli ja ongi maailma kõige maitsvam roog.
Tähtis ei ole protsessi keerukus, vaid tulemus. Inimesed kipuvad ise enda
elu keeruliseks tegema. Enamik probleeme on ikkagi pseudoprobleemid, mida peab
lihtsalt teise külje alt vaatama. Elu on lühike ja väärt
elamist!