28.06.2007, 00:00
Vahemere-tüüpi toit parandab kopsutervist
Prantsusmaa teadlaste ligikaudu 43 000 meesterahvast
hõlmanud ja 12 aastat väldanud teaduslikust uuringust ilmnes, et
rikkalikult puu- ja köögivilja, kala ja täisteratooteid sisaldav
Vahemere-tüüpi toitumine vähendab
märkimisväärselt riski haigestuda rasketesse
kopsutõbedesse. Uurijate hinnangul võib antud seose
põhjuseks olla tõik, et antud tüüpi toidus leidub
suurtes kogustes kopsutervist halvendavaid põletikulisi protsesse alla
suruvaid antioksüdante, ent samas suhteliselt vähe suhkruid ja
nitraate, mille ületarbimist seostatakse samuti kopsude
töövõime alanemisega. Võrrelduna
Vahemere-äärsete maade köögiga sisaldab tüüpiline
arenenud lääneriigi toit olulisel määral rohkem
rafineeritud suhkrut, töödeldud toitu ning liha, ent samuti ka
loomseid rasvu. Värskes uuringus selgus, et Vahemere-tüüpi
toitumine vähendab võrrelduna tüüpilise lääne
köögiga riski haigestuda rasketesse kopsuhaigustesse ligikaudu 50%
võrra ka pärast seda, kui võtta arvesse muid riskifaktoreid,
nagu suitsetamine ja vanus. Varasemates teaduslikes uuringutes on leitud, et
Vahemere-tüüpi toitumine vähendab
südame-veresoonkonnatõbesid, lastel tõenäosust
haigestuda astmasse ja teistesse hingamisteede allergilistesse tõbedesse
ning võib kõrgemas vanuses inimestel vähendada riski
jääda Alzheimeri tõppe.