30.08.2007, 00:00
Teistmoodi seenelkäik
Ka seenelkäigust võib ekstreemsportlane vajaliku adrenaliinikoguse saada, teab Anu Allmere-Martinson.
Kui vanasti sõideti metsa seenele mootorrattaga ja
seenekorviga proua istus külgkorvis, siis nüüd on
sõiduvahendiks tänapäevasemad riistad. Seenelemineku
soovile reageeris abikaasa soovitusega, et tõmba kalipso selga ja
lähme. Päästevest ja kalipso seljas ning kummisussid jalas,
hüppangi koos seenekorviga Tilgu rannas jeti tagaistmele ja võtame
suuna Naissaarele. Poole tunni pärast on lustlik meresõit selja
taga ja randume Naissaarel. Täpsemini, mina hüppan seenekorviga
maale. Seni kuni metsa vahel kummiülikonnas seeni otsides ringi luusin,
jõuab abikaasa oma jetiga ümber saare mitu tiiru teha.
Vastutulevad seenelised vaatavad mind esialgu kui tulnukat, aga kui vihma sadama hakkab, on minu rõivas igati praktiline. Seeneõnne küll seekord polnud või ei ole tänavu lihtsalt seeneaasta.
Mõnetunnise retke tulemusena tekib korvipõhja tervelt seitse seent, millega koduranna poole tagasi kihutame. Nii niru seenesaagiga midagi suurt ette ei võta. Plaaditäis pirukaid on mul plaanis siiski küpsetada. Selleks hangin poest karbi austerservikuid juurde.
Vastutulevad seenelised vaatavad mind esialgu kui tulnukat, aga kui vihma sadama hakkab, on minu rõivas igati praktiline. Seeneõnne küll seekord polnud või ei ole tänavu lihtsalt seeneaasta.
Mõnetunnise retke tulemusena tekib korvipõhja tervelt seitse seent, millega koduranna poole tagasi kihutame. Nii niru seenesaagiga midagi suurt ette ei võta. Plaaditäis pirukaid on mul plaanis siiski küpsetada. Selleks hangin poest karbi austerservikuid juurde.
Seene-juustu pirukas
20 pirukat
Vaja läheb
• metsaseeni (puravikud, kukeseened), ja kui metsaseeni napib, lisa austerservikuid
• 150 g kitsejuustu või mõnda muud teravamaitselist juustu
• 1 sibul
• ½ klaasi vahukoort
• 2 sl võid
• ½ tl tüümiani
• ½ tl paprikapulbrit
• 1 tk hakitud peterselli
• maitsestamiseks valget pipart
Tainaks läheb vaja
• pakk pärmi
• 50 g võid
• 2 ½ dl piima
• 2 munakollast
• 7–8 dl jahu
• soola
Valmistamiseks
Sulata ahjus või ja sega juurde piim. Jahuta 37 kraadini, sest just sellisel temperatuuril kerkib pärm kõige paremini. Klopi munakollased lahti ja sega piimaseguga kokku. Lisa kahes osas jahu ning lase valmis sõtkutud tainast 20 minutit rätiku all kerkida.
Täidise valmistamiseks tükelda seened ja sibul. Prae sibul võis klaasjaks, lisa seened (mis ei vaja kupatamist) ja vala juurde vahukoor. Sega, kuni vedelik on enamjaolt aurustunud, ning maitsesta. Lõika kitsejuustust kuubikud ja sega täidisesse. Lõpuks lisa tükeldatud petersell. Rulli tainast ümarad kettad, pane sellele täidis ja vajuta ümara vormi või kruusiga parajad pirukad. Pane 250kraadisesse eelkuumutatud ahju ja küpseta 8–10 minutit (olenevalt ahjust).
Ja kui seened puuduvad, valmista teine pirukatäidis
Vaja läheb
• 3 dl kodujuustu
• 160 g riivitud parmesani
• 2 sl peeneks hakitud murulauku
• 1 tl soola
• 2 sl piima
• seesamiseemneid
Valmistamiseks
Pane kodujuust paberfiltrisse ja oota 30–60 minutit, et vadak välja nõrguks. Sega kodujuust kokku parmesani ja murulauguga ning maitsesta soolaga. Rulli tainast ümarad kettad, pane neile täidis ja vajuta ümara vormi või kruusiga parajad pirukad. Määri pirukad piimaga ja riputa üle seesamiseemnetega.
Pane 250kraadisesse eelkuumutatud ahju ja küpseta 8–10 minutit (olenevalt ahjust).
20 pirukat
Vaja läheb
• metsaseeni (puravikud, kukeseened), ja kui metsaseeni napib, lisa austerservikuid
• 150 g kitsejuustu või mõnda muud teravamaitselist juustu
• 1 sibul
• ½ klaasi vahukoort
• 2 sl võid
• ½ tl tüümiani
• ½ tl paprikapulbrit
• 1 tk hakitud peterselli
• maitsestamiseks valget pipart
Tainaks läheb vaja
• pakk pärmi
• 50 g võid
• 2 ½ dl piima
• 2 munakollast
• 7–8 dl jahu
• soola
Valmistamiseks
Sulata ahjus või ja sega juurde piim. Jahuta 37 kraadini, sest just sellisel temperatuuril kerkib pärm kõige paremini. Klopi munakollased lahti ja sega piimaseguga kokku. Lisa kahes osas jahu ning lase valmis sõtkutud tainast 20 minutit rätiku all kerkida.
Täidise valmistamiseks tükelda seened ja sibul. Prae sibul võis klaasjaks, lisa seened (mis ei vaja kupatamist) ja vala juurde vahukoor. Sega, kuni vedelik on enamjaolt aurustunud, ning maitsesta. Lõika kitsejuustust kuubikud ja sega täidisesse. Lõpuks lisa tükeldatud petersell. Rulli tainast ümarad kettad, pane sellele täidis ja vajuta ümara vormi või kruusiga parajad pirukad. Pane 250kraadisesse eelkuumutatud ahju ja küpseta 8–10 minutit (olenevalt ahjust).
Ja kui seened puuduvad, valmista teine pirukatäidis
Vaja läheb
• 3 dl kodujuustu
• 160 g riivitud parmesani
• 2 sl peeneks hakitud murulauku
• 1 tl soola
• 2 sl piima
• seesamiseemneid
Valmistamiseks
Pane kodujuust paberfiltrisse ja oota 30–60 minutit, et vadak välja nõrguks. Sega kodujuust kokku parmesani ja murulauguga ning maitsesta soolaga. Rulli tainast ümarad kettad, pane neile täidis ja vajuta ümara vormi või kruusiga parajad pirukad. Määri pirukad piimaga ja riputa üle seesamiseemnetega.
Pane 250kraadisesse eelkuumutatud ahju ja küpseta 8–10 minutit (olenevalt ahjust).